Λίγο βούτυρο στο καφεδάκι σας; Γιατί έγινε της μόδας ο καφές με βούτυρο;;;;


Αν νόμιζες ότι με όλους αυτούς τους macchiato, τους latte και τους cappuccino σε διάφορα μεγέθη και εκδοχές τελειώσαμε με το θέμα της επιλογής του καφέ σου είσαι γελασμένη! Η νέα μόδα ονομάζεται Bulletproof Coffee και είναι καφές με… βούτυρο.καφές με βούτυρο

Γιατί να πιεις καφέ με βούτυρο;

Μμμ, ένα διπλό εσπρεσάκι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και λάδι καρύδας, πώς σου ακούγεται; Εμένα καθόλου καλό! Εμετικό θα σου έλεγα αλλά θέμα γούστου είναι όλα. Γιατί όμως υποστηρίζουν ορισμένοι την αξία αυτού του συνδυασμού;

Όλα ξεκίνησαν στην Αμερική (πού αλλού;) και ο συνδυασμός αυτός απευθύνθηκε αρχικά σε ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα με πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες, όπως η Paleo και άλλες κετονικές δίαιτες. Οι δίαιτες που αποκλείουν εντελώς ή σε μεγάλο βαθμό τους υδατάνθρακες (ψωμί, σάκχαρα, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά) “αναγκάζουν” το σώμα να χρησιμοποιήσει το λίπος του ως καύσιμο. Αυτό ονομάζεται κέτωση και συνήθως ο καφές με το βούτυρο προτείνεται από διαιτολόγους που προτείνουν τέτοιας μορφής δίαιτες. Φυσικά οι παρενέργειες της κετονικής διαδικασίας για τον οργανισμό δεν είναι λίγες, ανάμεσά τους πονοκέφαλοι, κράμπες, γενική αίσθηση αδυναμίας και προβλήματα του πεπτικού.

Το βούτυρο από γιακ
Το βούτυρο από γιακ

Πριν από την Αμερική όμως, η ιδέα ήρθε από λίγο πιο νότια, από το Θιβέτ. Εκεί, επισκέπτες παρατήρησαν πως οι Θιβετανιανοί οδηγοί πρόσθεταν βούτυρο από γιακ –ε, δεν έχουν αγελάδες εκεί!- στο τσάι τους για ενέργεια και για να παραμένει πιο καθαρό το μυαλό τους στις συνθήκες αραιού οξυγόνου των βουνών.

Όπως φαντάζεσαι η τάση αυτή έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές και εξίσου φανατικούς πολέμιους!

Τα πλεονεκτήματα που αποδίδουν στον καφέ με βούτυρο

Το λάδι καρύδας μέσα στον καφέ του προσθέτει μονοακόρεστα και υγιεινά λιπαρά και μαζί με το βούτυρο αυξάνει την αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα ένας καφές με βούτυρο στο πρωινό να σε κρατάει για πολλές ώρες χορτάτη.

Πολλοί υποκαθιστούν ένα γεύμα με αυτό τον καφέ και ισχυρίζονται πως τους δίνει πολλή ενέργεια και οξύνει τη διανοητική τους κατάσταση. Επιπλέον, με έναν τέτοιο καφέ τη μέρα χάνεις βάρος –αφού δεν πεινάς για να φας κανονικό γεύμα- και συμβάλει στην απώλεια σωματικού λίπους.

Το λάδι καρύδας στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου
Το λάδι καρύδας στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου

Τα μειονεκτήματα που αποδίδουν στον καφέ με βούτυρο – (Πέρα από τη γεύση που δεν θέλω ούτε να τη φανταστώ;)

Ο καφές είναι αρκετά λιπαρός και αφήνει στο στόμα τη γεύση του λαδιού καρύδας. Κάποιοι από αυτούς που τον δοκιμάζουν για πρώτη φορά παραπονιούνται για ναυτία και διάρροια.

Και μερικοί ακόμη λόγοι που κάνουν τον καφέ με βούτυρο κακή ιδέα σύμφωνα με ορισμένους διαιτολόγους:

  • Αντικαθιστάς ένα πλούσιο και ποικίλο γεύμα όπως το πρωινό με κάτι που προσφέρει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου.
  • Παρότι τα ακόρεστα λιπαρά είναι καλά για τον οργανισμό, η μεγάλη ποσότητα (σκέψου ότι συνεχίζεις να τρως το φαγητό σου στη διάρκεια της ημέρας που κι αυτό περιέχει λιπαρά) μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σου σύστημα.
  • Η μεγάλη ποσότητα λιπαρών σε αυτόν τον καφέ μπορεί να ανεβάσει πολύ τη χοληστερόλη σου.

Εδώ ο εμπνευστής του καφέ με βούτυρο εξηγεί τους λόγους που το σκέφτηκε και πώς το φτιάχνει:

Η συνταγή για τον καφέ με βούτυρο 

Πιες τον ως υποκατάστατο του πρωινού σου γεύματος.

2 δόσεις δυνατό καφέ

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο – κατά προτίμηση βιολογικό

1-2 κ.σ. λάδι καρύδας

Ανάμιξέ τα στο μπλέντερ και έτοιμος!

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ. Αν τον έχεις υιοθετήσει στη διατροφή σου ή αν τον δοκιμάσεις, εννοείται θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σου. Εγώ πάντως δεν τον δοκίμασα.

12 σκέψεις σχετικά με το “Λίγο βούτυρο στο καφεδάκι σας; Γιατί έγινε της μόδας ο καφές με βούτυρο;;;;

  1. Προσωπικά δεν θα το δοκίμαζα ποτέ αυτόν τον συνδυασμό. Πίνω καφέ και θέλω να απολαμβάνω τον καφέ μου. Και μόνο που το σκέφτομαι αηδιάζω…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Συγνώμη Ελένη αλλά διαβάζοντας τα αρνητικά δε μου ‘μεινε κανένα θετικό στο μυαλό! Δεν ξέρω αν θα το δοκίμαζα μια φορά για την εμπειρία, αλλά αποκλείεται αυτό το πράγμα να το εντάξω στην καθημερινότητα μου. Καλή δύναμη σε όσους το επιχειρήσουν!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Δεν θα διαφωνήσω! Το έγραψα από… περιέργεια, το έψαχνα για μένα και σκέφτηκα να το μοιραστούμε, να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται αν κάποια στιγμή… μας προσφέρουν καφέ με βούτυρο!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Αν και μας το αναλύεις υπέροχα, δεν μπορω να καταλάβω γιατι, να πιει κανεις αυτήν την αηδία ! Εγώ, να πω την αμαρτία μου, πίνω τον καφέ μου με κρέμα γάλακτος, light μεν, αλλα εχει και αυτή τα λιπαρά της (βούτυρα της)…
    Καλημερα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Κι εγώ, να σου πω, δεν το καταλαβαίνω ούτε είμαι υπέρ του να θυσιάζουμε και να δοκιμάζουμε τα πάντα στο βωμό της δίαιτας.
      Εγώτον καφέ μου τον πίνω με εβαπορέ, αλλά αν δεν πιω νες δεν ξυπνάω. Ούτε εσπρέσο, ούτε καπουτσίνο, ούτε τίποτε!

      Αρέσει σε 1 άτομο

      1. Ειμαστε η γενιά του νες ! Και αν τον εχει συνηθίσει ο οργανισμός σου, ολα τα αλλα είδη καφέ μοιάζουν με νερόζουμα! Εγώ μετα απο το νες που έπινα γιατι και εμενα μόνο αυτός με ξυπνούσε, αλλα μου προκαλούσε και τρέμουλο, το εχω γυρίσει στον γαλλικό

        Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.