Μην αποδέχεσαι τη βία – δεν σου αξίζει


Έκλεψα την ιδέα από την blogger Τίνα Μιχαηλίδου που με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της βίας που βιώνουν πολλές γυναίκες. Και θες επειδή δεν μπορώ να αντιληφθώ το λόγο ύπαρξης της ημέρας της γυναίκας (θεωρώ πως με υποτιμά η σύλληψη και σίγουρα δεν είναι η μέρα που θα βγω να ξεσαλώσω με φίλες μου), θες επειδή η βία είναι ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο θέμα, συντάσσομαι με την Τίνα και θα μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου κατά της βίας απέναντι στις γυναίκες.

 

Δεν υπάρχει δικαιολογία.
Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Τι σημαίνει βία;

Βία δεν σημαίνει απαραίτητα ξυλοδαρμός. Βία δεν σημαίνει απαραίτητα ούτε φωνές και βρισιές.

Βία μπορεί να είναι να μην σε κοιτάζει ο άντρας στα μάτια όταν σου μιλάει.

Βία μπορεί να είναι να σε σκουντάει όταν περνάει από δίπλα σου.

A3_FINAL.indd

Βία μπορεί να είναι να βροντάει με θόρυβο την πόρτα του δωματίου/του μπάνιου/του ντουλαπιού/του ψυγείου.

Βία μπορεί να είναι να φοβάσαι να αναπνεύσεις.

Βία μπορεί να είναι να κοιτάς το ρολόι και να μη θέλεις να έρθει η ώρα που θα γυρίσει ο άντρας σου στο σπίτι.

Βία μπορεί να είναι να μυρίζεις το αλκοόλ στην ανάσα του και να θέλεις να γίνεις ένα τόσο δα σκουπιδάκι στο πάτωμα για να μην τα βάλει μαζί σου.

winnerwordpress

Βία μπορεί να είναι να τον βλέπεις να φωνάζει στο παιδί και να μην μπορείς να μπεις στη μέση να τον σταματήσεις.

Βία μπορεί να είναι να τρέμεις να του ζητήσεις 20 ευρώ για να πας στο σούπερ μάρκετ.

Βία μπορεί να είναι να ξυπνάς κλαμένη και βία μπορεί να είναι να κυλούν δάκρυα στο πρόσωπό σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Βία μπορεί να είναι να σε έχει οδηγήσει να πιστεύεις ότι τα αξίζεις όλα αυτά.

Και επειδή σίγουρα δεν τα αξίζεις ούτε σου αξίζουν όλα αυτά –ούτε ένα από αυτά- κάνε κάτι σήμερα. Κάνε το δώρο στον εαυτό σου και στα παιδιά σου ή στα μελλοντικά σου παιδιά.

Ο φόβος παραλύει. Μην του δίνεις αυτό το δικαίωμα επάνω σου.

It's my own fault 3

Αντιγράφω από την ηλεκτρονική σελίδα της Αστυνομίας:

 

Ενδοοικογενειακή βία

 

Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006 .Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μην φοβηθείτε να το πείτε σε ένα γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε.Αν είστε θύμα:·         Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.

·         Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.

·         Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

·         Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.

·         Απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχόμεων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησησς τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας  και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900
e-mail: sos15900@isotita.gr

 

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

12 σκέψεις σχετικά με το “Μην αποδέχεσαι τη βία – δεν σου αξίζει

  1. καλησπέρα!!! συγκλονίστηκα ειλικρινά από αυτό το θέμα και ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να κάνω reblogg… Eυχαριστώ και μπράβο που ασχολήθηκες με ένα τέτοιο «σκληρό» θέμα..!!!

    Μου αρέσει!

  2. Ηανάρτησηή σου αυτή Ελένη μου είναι πολύ πιο ουσιαστική από όλους τους ανούσιους πανηγυρικούς για την ημέρα της γυναίκας. ..
    Δεν έχω βρεθεί ποτέ σεαντίστοιχαη θέση αλλά νομίζω πως και η γυναίκα με τον τρόπο της αφήνει ωένα περιθώριο στον άντρα να ασκεί βία επάνω της…γιατί είναι όπως τον παλιό καιρό που είχε ανάγκη και πλήρη εξάρτηση για να επιβιώσει. .

    Ήθελα να γράψω κι άλλα αλλά είμαι από κινητό.

    Φιλιά
    Αλεξία

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Και με αυτά που έγραψες, είπες πολλά, Αλεξία μου. Έτσι είναι. Κι εγώ δεν έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση οπότε, ναι, μάλλον μιλάω έξω από το χορό, αλλά μια γιαγιά είχε πει κάποτε πως «αν δεν σκύψεις, δεν θα σε καβαλήσουν» κι αυτό το θυμάμαι στη ζωή μου.
      Την καλημέρα μου

      Μου αρέσει!

  3. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου και εξαιρετικά ουσιαστική. Ούτε εγώ κατάλαβα ποτέ το ξεσάλωμα τέτοια ημέρα- ιδίως αυτό που προωθούν οι εκάστοτε επιχειρήσεις… Σε φιλώ γλυκά, Γιάννα- Το ημερολόγιο μιας μαμάς

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ελένη,όλα γίνονται για κάποιον λόγο στη ζωή. Όπως η ανάρτησή σου. Η ημέρα κατά της βίας των γυναικών είναι στις 24 Νοεμβρίου,αλλά κάθε υπενθύμιση μετρά! Όλα όσα γράφει η αστυνομία είναι μισή αλήθεια. Ναι,συμφωνώ με την περιγραφή του φαινομένου βίας,αλλά δεν σε προστατεύει η Αστυνομία ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ! Δεν υπάρχει από τον Νόμο μας τίποτα για να σε προστετέψει εκτός των μηνύσεων. Δεν προφυλακίζεται ο δράστης, απλά κρύβεσαι να μην σε βρει.Μόνο οι άνθρωποι που πραγματικά σε αγαπούν σε προστατεύουν. Κάνεις μηνύσεις και περιμένεις 2 χρόνια για την εκδίκαση,χώρια τα Εφετεία. Ο φόβος υπάρχει πάντα,και χάνεις κάθε φιλική ή κοινωνική επαφή. Αν θα έπρεπε να τα ξανά κάνω όλα?
    ΝΑΙ. Για να τιμωρούνται όλοι αυτοί που ασκούν βία σε όποια μορφή και υπεράνω υποψίας. Πρέπει να δείξουμε δύναμη για να επέλθει δικαιοσύνη. Γιατί η ελευθερία στη ζωή είναι η ίδια η ζωή,διαφορετικά πεθαίνεις με τη δική σου συναίνεση.

    Μου αρέσει!

    1. Έχεις δίκιο σε αυτά που λες και είμαι κι εγώ επιφυλακτική για τις συστάσεις της αστυνομίας. Δεν έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση, αλλά μπορώ να μαντέψω την απόγνωση και το θυμό και το φόβο. Και από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου, πρώτα, και να τιμωρήσεις το δράση, στη συνέχεια. Από αυτό που γράφεις, αντιλαμβάνομαι ότι έχεις κάποια σχετική εμπειρία, αν ισχύει αυτό, χαίρομαι που σε καταλαβαίνω από τις αναρτήσεις δυνατή και αισιόδοξη και θετική.

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.