Απελευθερώσου από τα αρνητικά συναισθήματα – τεχνική EFT


Το λένε EFT (Emotional Freedom Techniques), ή Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης, και σε βοηθάει να ανακουφίσεις ή και να ξεπεράσεις πλήρως προβλήματα που προκύπτουν από ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

Τα συναισθηματικά βάρη μπορεί να σε βαραίνουν! Βρες τρόπους να απαλλαγείς από αυτά. photo:www.chickfriendly.net
Τα συναισθηματικά βάρη μπορεί να σε βαραίνουν! Βρες τρόπους να απαλλαγείς από αυτά.
photo:www.chickfriendly.net

Ο Life Coach, Υπάτιος Βαρελάς, ειδικός και δάσκαλος του EFT, εξηγεί πώς το EFT μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη ζωή σου και να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις.

Το EFT είναι πολύτιμο σε:

  • Συναισθηματικές εντάσεις οποιασδήποτε μορφής και έντασης όπως οργή, θλίψη, φόβο, φοβία, πανικό, κ.λπ.
  • Ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εντάσεις και χρόνιοι πόνοι στους μύες, ταχυπαλμίες, άσθμα, κ.λπ.
  • Αρνητικές/περιοριστικές πεποιθήσεις που προέρχονται από τα βιώματα της ζωής και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, τις σκέψεις μας, τις προσπάθειές μας, ακόμα και την ευτυχία μας.

Χρησιμοποιείται για αυτοβοήθεια και αυτοθεραπεία, αλλά και για επαγγελματικές επεμβάσεις θεραπείας και υποστήριξης (από θεραπευτές, συμβούλους, προπονητές, κ.ά.)

Πώς δρα το EFT;

Το EFT επικεντρώνεται στις συναισθηματικές συνιστώσες των προβλημάτων. Αποφορτίζει τα αρνητικά συναισθήματα που διεγείρονται στο συναισθηματικό εγκέφαλο (αμυγδαλή κ.λπ.) όταν εικόνες, ήχοι, αισθήσεις ή σκέψεις του παρόντος ενεργοποιούν συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με δυσάρεστα, επώδυνα ή και τραυματικά βιώματα του παρελθόντος μας.

 

Μην αφήνεις τα αρνητικά συναισθήματα να σε πνίγουν... photo:www.huffingtonpost.com
Μην αφήνεις τα αρνητικά συναισθήματα να σε πνίγουν…
photo:www.huffingtonpost.com

Με το EFT μπορείς να αποφορτίσεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, με «επέμβαση» στο ενεργειακό σου σύστημα, το σύστημα των ενεργειακών καναλιών  δηλαδή που διατρέχουν το σώμα (τα ίδια κανάλια που χρησιμοποιούν πολλές πρακτικές υγείας και θεραπείας της Ανατολής όπως ο βελονισμός). Ενεργειακές διαταράξεις σε αυτό το σύστημα καθοδηγούν την εκδήλωση ανεπιθύμητων, συχνά έντονων, αντιδράσεων στο συναισθηματικό εγκέφαλό σου και αισθήσεων στο σώμα σου (ναυτία, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, αναπνευστική δυσκολία, κ.λπ.). Με το EFT μπορείς να ξεμπλοκάρεις το σύστημα και να αποκατασταθεί η ροή της ενέργειας, ώστε να σταματήσουν αυτές οι αντιδράσεις.

Η «επέμβαση» με το EFT συνίσταται σε ανώδυνα, απαλά κτυπήματα με τα δάκτυλα σε σημεία των ενεργειακών καναλιών, ενώ εστιάζεις σε αυτό που ενεργοποιεί τη διατάραξη, για να επαναφέρει γρήγορα τη φυσιολογική ροή της ενέργειας. Αυτό, παράλληλα, λειτουργεί ως «ηρεμιστικό» στο συναισθηματικό εγκέφαλό σου και επιπλέον, αν γίνει σωστά, αφήνει μόνιμο αποτέλεσμα σε αυτόν!

 

Τι θα κερδίσεις

photo:iheartcaptainamerica.me
photo:iheartcaptainamerica.me

Το μεγάλο πλεονέκτημα του EFT στην παραδοσιακή του μορφή (γιατί υπάρχουν και πολλές παραλλαγές αμφίβολης αποτελεσματικότητας), είναι ότι επιδρά στο συναισθηματικό εγκέφαλο, εκεί όπου διεγείρονται τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και οδηγεί σε εσωτερική αρμονία και μείωση του στρες, αφού μειώνεται η προσπάθεια του λογικού να ελέγξει το θυμικό.

 

Πολλές τεχνικές αυτοβοήθειας και θεραπείας στηρίζονται σε αλλαγές στο συνειδητό και στον υποσυνείδητο νου, ώστε να ελέγχονται καλύτερα τα ανεπιθύμητα συναισθήματα μετά τη διέγερσή τους στο συναισθηματικό εγκέφαλο (που πάντα είναι πιο γρήγορος, όπως έχει αποδείξει η νευροεπιστήμη). Για παράδειγμα οι θετικές σκέψεις, η «δύναμη της θέλησης», η γνωσιακή θεραπεία, η ψυχανάλυση, η ύπνωση, πολλές τεχνικές του NLP, κ.ά. Όχι όμως το EFT! Για αυτό «συχνά έχει αποτελέσματα εκεί που άλλες μέθοδοι και τεχνικές αποτυγχάνουν» (όπως λέει ο δημιουργός του Γκάρι Κρεγκ). Και ακόμα και εκεί όπου άλλες μέθοδοι λειτουργούν, με το EFT μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα πιο γρήγορα, πιο μόνιμα και πιο ωφέλιμα για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Μπορείς να εφαρμόσεις το EFT μόνη σου (μετά από εκπαίδευση) ή με καθοδήγηση (σε μία συνεδρία), αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή σου.

EFTLogo2Σε σοβαρές ή δύσκολες περιπτώσεις, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας (π.χ. διαταραχές συναισθηματικής φύσης, όπως άγχους ή φοβιών)  η τεχνική πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο ειδικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EFT και ένα δωρεάν εγχειρίδιο στα ελληνικά, δες το www.eft.gr

 

Σε φιλώ και σου εύχομαι το 2015 να είσαι λιγότερο αγχωμένη και πιο αισιόδοξη!

Ελένη

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.