Έχεις διαβήτη; Πόσο ασφαλή είναι για σένα τα τεχνητά γλυκαντικά;


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, ήρθε στο νου μου ένας πολύ δικός μου άνθρωπος (ο μπαμπάς μου – αδιόρθωτος γλυκατζής!) που παρότι πάσχει από διαβήτη επιμένει ότι μπορεί να βάζει τεχνητά γλυκαντικά στο καφεδάκι του για να το απολαμβάνει.

Απλά, βρες την ισορροπία! photo:www.healthnutnation.com
Απλά, βρες την ισορροπία!
photo:www.healthnutnation.com

Και επειδή οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν εμπεριστατωμένες αποδείξεις – και να βοηθήσουν να κλείσει επιτέλους το ενδοοικογενειακό μας πρόβλημα- και προφανώς να ενημερωθείς σωστά κι εσύ, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφικής Εταιρίας Δημήτρης Γρηγοράκης, το έψαξε και μοιράζεται μαζί μας τα συμπεράσματά του.

Όλοι αγαπάμε τα γλυκά και οι διαβητικοί δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση! Και είτε για λόγους δίαιτας και καλύτερης διατροφής είτε εξ ανάγκης, πολλές έχουμε στραφεί στα τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη, στέβια και πολλά άλλα).

photo:www.goinghometoroost.com
photo:www.goinghometoroost.com

Για τους περισσότερους είναι μια καλή λύση, ολιγοθερμική και που δεν επιδρά στο σάκχαρο του αίματος.

«Μέχρι σήμερα, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι ασφαλής και ότι, φυσικά, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή παχυσαρκίας», απαντά ο Δημήτρης Γρηγοράκης. «Αντίθετα, μάλιστα, φαίνεται ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη αφενός να διατηρήσουν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους και αφετέρου να ελέγξουν το βάρος τους, εφόσον καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφή που, ιδανικά, συνδυάζεται με τακτική σωματική δραστηριότητα».

Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, δύο κορυφαίοι οργανισμοί υγείας, ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος και ο Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος δήλωσαν ότι τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη και ότι συμβάλλουν στη μείωση της πρόσληψης των πρόσθετων σακχάρων οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους.

Προϋπόθεση γι’ αυτό –και αυτό κορίτσια ισχύει για όλες μας, έχουμε δεν έχουμε θέμα με το διαβήτη- είναι οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» από τη χρήση τους να μην «αναπληρώνονται» με την πρόσληψη θερμίδων από άλλες πηγές.

Και τώρα, με τη σύμφωνη γνώμη τόσων ειδικών, δεν μπορώ παρά να ζητήσω συγνώμη από το μπαμπά μου και να του φτιάξω έναν γλυκό καφέ για να τον καλοπιάσω!

Σε φιλώ γλυκά έχεις δεν έχεις διαβήτη,

Ελένη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.