Καλοκαιρινά, χμ, γυναικεία θεματάκια


Δεν ήθελα να το βάλω στον τίτλο, αλλά το θέμα είναι οι μυκητιάσεις και οι κολπίτιδες που μας ταλαιπωρούν συχνά το καλοκαίρι και ακόμη περισσότερο όταν γυρίσουμε από τις διακοπές. woman relaxing in a hammock on tropical beach

Εμείς οι γυναίκες έχουμε τις ευαισθησίες μας και πέρα από την ευαίσθητη καρδιά μας έχουμε κι άλλα σημεία του σώματός ευαίσθητα και επιρρεπή σε μικρόβια και ενοχλήσεις. Και, όχι, δεν θέλουμε το καλοκαίρι μας να χαλάσει από αυτά!

Καλοκαιρινή προστασία

Το πρόβλημα έχει όνομα – μύκητες το λένε. Και προκαλεί μόλυνση που μπορεί πραγματικά να σου χαλάσει τη διάθεση και τις διακοπές με φαγούρες, τσούξιμο, συχνουρία, λευκές “σαν τυρί” εκκρίσεις και άλλα χαριτωμένα.

Για να μην αποκτήσεις μύκητες φέτος, η λύση βρίσκεται στην αγαπημένη πετσέτα σου: την απλώνεις πάνω από την ψάθα πριν καθίσεις στην άμμο και πάνω στην ξαπλώστρα που νοικιάζεις. Και όταν την πλένεις, καλό είναι να χρησιμοποιείς υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.

Οι γυναικολόγοι συνιστούν επίσης να μην αφήνουμε το μαγιό να στεγνώνει επάνω μας γιατί η ζέστη και η υγρασία αποτελούν το ιδανικό έδαφος για να αναπτυχθούν οι μύκητες.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μυκητίαση;

  • Καλή υγιεινή – στις διακοπές μπορείς να έχεις μαζί σου ειδικό σαπούνι ή υγρά μαντιλάκια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής που συμβάλουν στην ισορροπία του Ph και διατηρούν τη μικροχλωρίδα του κόλπου, δηλαδή τα φυσικά “καλά” βακτήρια που μας προστατεύουν από μολύνσεις.

    Τα συγκεκριμένα είναι Lactacyd και είναι πολύ βολικά.
    Τα συγκεκριμένα είναι Lactacyd και είναι πολύ βολικά.
  • Ξέχνα τα συνθετικά εσώρουχα – τα συνθετικά εσώρουχα αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία και ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Απόφυγε τα πολύ στενά παντελόνια – για τον ίδιο λόγο.
  • Αν χρησιμοποιείς ταμπόν για να κολυμπάς όταν έχεις περίοδο, άλλαζε ταμπόν αμέσως μόλις βγεις από τη θάλασσα.

+1: Τρώγε γιαουρτάκι

Το γιαούρτι περιέχει πρεβιοτικά στοιχεία τα οποία “ταΐζουν” τα καλά βακτήρια στον οργανισμό μας. Και όσο περισσότερα καλά βακτήρια έχουμε, τόσο λιγότερος χώρος μένει για τα παθογόνα!

bowl-of-plain-yogurt

++1: Άσχετο αλλά το θυμήθηκα: όταν παίρνεις αντιβίωση είσαι επιρρεπής στη μυκητίαση του κόλπου. Η λύση βρίσκεται και πάλι στο γιαούρτι.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

 

 

 

 

 

8 σκέψεις σχετικά με το “Καλοκαιρινά, χμ, γυναικεία θεματάκια

  1. Καθότι έχω μεγάλη ευαισθησία στις αντιβιώσεις και παλιότερα πάθαινα πάντοτε μυκητιάσεις, πλέον έχω λύσει το θέμα πίνοντας κεφίρ, στο οποίο μάλιστα προσθέτω και acidophilus το οποίο προμηθεύομαι είτε στο φαρμακείο είτε σε κατάστημα με βιολογικά. Δυστυχώς μόνο το ultra levure δεν είναι αρκετό για κάποιες από εμάς.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Λοιπόν, για το κεφίρ πρέπει κάποια στιγμή να γράψω. Έχεις δίκιο, είναι εξαιρετικό και σίγουρα θα βοηθάει καιστις μυκητιάσεις. Όλα αυτά τα προ- και τα πρε-βιοτικά, ακούω ότι κάνουν θαύματα.
      Καλημέρα

      Μου αρέσει!

  2. Σούπερ άρθρο Ελένη, σ’ ευχαριστούμε! Ήξερα πως με την αντιβίωση πρέπει να τρώμε γιαούρτι (θυμάμαι τη μάνα μου να μου το φωνάζει από μικρή) αλλά δεν ήξερα πως η αντιβίωση «διευκολύνει» τις μηκυτιάσεις! Να και κάτι καινούριο που έμαθα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Κορίτσια, εκτός από το γιαούρτι υπάρχουν και τα χαπάκια ultralevure που είναι ένζυμα όπως του γιαουρτιού σε κάψουλα. Πολύ καλή λύση για όσες δεν πολυαγαπάνε το γιαούρτι ή είναι σαν κι εμένα με τα «φεγγάρια» τους. Πότε τρώω γιαούρτι σε κάθε ευκαιρία και πότε κάνω μήνες να το βάλω στο στόμα μου!

    Καλές διακοπές

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.