Διακόπηκε η φάση 3 για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Τι συμπέρασμα βγάζω από αυτό


Η μελέτη τέθηκε σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Λίγες ώρες πριν, ανακοινώθηκε η προσωρινή διακοπή της μελέτης φάσης 3 του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η μελέτη τέθηκε σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή για αίτιο ανεξάρτητο από το εμβόλιο.

Τρικλοποδιά στις ελπίδες μας για εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Ναι, ή τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι να μάθουμε περισσότερα. Πρόκειται σίγουρα για «πάγο» στην ελπίδα να έχουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική ανάγνωση της είδησης.

Η αναστολή της φάσης 3 των δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, πρέπει να μας πει και κάτι ακόμη. Ό,τι ούτε οι ακαδημαϊκοί φορείς, ούτε οι φαρμακευτικές και, πολύ περισσότερο, οι οργανισμοί έγκρισης, δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο και προαγορασμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να το πούμε κι αυτό, εμβόλιο.

Έτσι, όταν θα πάρει έγκριση αυτό ή κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει και θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι προσφέρει ανοσία σε βαθμό που οι ειδικοί θα θεωρούν ικανοποιητικό και θα είναι ασφαλές.

Τι σημαίνει η φάση 3 μιας μελέτης

Πρακτικά, η φάση 3 είναι η τελική φάση μιας μελέτης, όπου το αναπτυσσόμενο φάρμακο ή εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό εθελοντών, διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικό ιατρικό ιστορικό, ώστε να φανεί εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικό και ασφαλές.

Ελπίζω ότι σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα και ότι θα έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες έγκριση για εμβόλιο για τον κορονοϊό, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε φιλώ,

Ελένη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Διακόπηκε η φάση 3 για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Τι συμπέρασμα βγάζω από αυτό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.