Ο μεγαλύτερος φόβος ενός γονιού…


Εάν υπάρχει ένας κεντρικός, παραλυτικός φόβος στην ψυχή κάθε γονιού, αυτός είναι να «χαθεί» το παιδί του.


Να περιμένεις το παιδί σου να επιστρέψει από το σχολείο και αυτό να μην χτυπάει την πόρτα. Να περιμένεις το παιδί σου να γυρίσει από το παιχνίδι στην πλατεία κι αυτό να μην έρχεται.

Εάν υπάρχει ένας κεντρικός, παραλυτικός φόβος στην ψυχή κάθε γονιού, αυτός είναι να «χαθεί» το παιδί του.

Έχω χάσει για λίγα λεπτά την κόρη μου όταν ήταν περίπου 4 ετών. Την ψάχναμε για χρόνο που σε μένα έμοιαζε πάνω από ώρα – δεν πρέπει να ήταν πάνω από δέκα λεπτά. Και εκείνα τα λίγα λεπτά, τα πόδια μου κόπηκαν, και παρότι έτρεχα γύρω γύρω και τη φώναζα, η φωνή μου στην πραγματικότητα είχε κλείσει και η καρδιά μου είχε σταματήσει να χτυπάει.

Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον τρόπο πρόληψης από την κουβέντα -πολλή και επαναλαμβανόμενη κουβέντα- με τα παιδιά μας, ανάλογα με την ηλικία τους, για τις επαφές με «ξένους». Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον τρόπο πρόληψης για να μην ξανακούσουμε για χαμένα παιδιά από το να τους μιλάμε ανοιχτά για τα πάντα. Χωρίς να τα τρομοκρατούμε αλλά να γνωρίζουν. Να ξέρουν ότι μπορούν να πουν «όχι» σε έναν «μεγάλο», πως όταν νιώθουν άσχημα μαζί με κάποιον υπάρχει λόγος, ότι πάντα μπορούν να μας το πουν.

Αφήνω εδώ αυτό αν σε ενδιαφέρει. Είναι ένα παραμύθι που έγραψα νιώθοντας εντελώς μαμά, θέλοντας να βοηθήσω όλους τους γονείς να κάνουν το βήμα να μιλήσουν στα παιδιά τους για ένα εξίσου δύσκολο -και σχετικό θέμα- τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ένα θέμα που γίνεται ξανά επίκαιρο, ελπίζω όχι με το χαμένο κοριτσάκι που βρέθηκε, αλλά με την 18χρονη κόρη που μαζί με τη μητέρα της σκότωσαν τον πατέρα που την κακοποιούσε σεξουαλικά. Ναι, έρευνες το επιβεβαιώνουν: Η κακοποίηση συμβαίνει συνήθως στο περιβάλλον μας, όχι από κάποιον άγνωστο κακό άνθρωπο.

Δεν έχω λόγια να κλείσω αυτό το θέμα…

Σε φιλώ,

Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.