Η ανθεκτικότητα και πώς μας κάνει καλύτερους ανθρώπους


Σε αυτό το άρθρο μου που έγραψα στο shape.gr μιλάω σε πρώτο πρόσωπο, για το πώς ως δημοσιογράφος υγείας ασχολούμαι με όλα όσα ως άνθρωποι δεν θέλουμε να μας συμβούν: Με τον καρκίνο, με την πολλαπλή σκλήρυνση, με τις σοβαρές και λιγότερο σοβαρές νόσους. Και έχω συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη σχέση έχουν με την ανθεκτικότητα.

Τι είναι η ανθεκτικότητα
Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα προβλήματα ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών, ενός χαρακτηριστικού που μεν δεν εξαφανίζει τα προβλήματα αλλά σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις τη ζωή σου παρ’ όλες τις δυσκολίες. Η ανθεκτικότητα δεν είναι έμφυτη. Κανείς δεν γεννιέται έτοιμος να αντιμετωπίσει προβλήματα. Γεννιόμαστε, όμως, με τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθεκτικούς» εξηγεί η ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Μαρία Κοκκίνου.

3 πράγματα που έμαθα ως δημοσιογράφος υγείας και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά μου

Η αίσθηση της αδυναμίας μπροστά στην ασθένεια

Υπάρχουν πολύ σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν ασθένειες που κάνουν το σώμα μας να νοσεί, ασθένειες που κάνουν το μυαλό μας να νοσεί και υπάρχουν ασθένειες που κάνουν την ψυχή μας να νοσεί. Και είναι δύσκολο να είσαι ασθενής ή να είναι ασθενής ένας αγαπημένος σου άνθρωπος. Η αίσθηση της αδυναμίας, η σωματική και ψυχική εξουθένωση και ο αρχέγονος φόβος του θανάτου είναι βασικά συναισθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η ελπίδα

Υπάρχουν νέες θεραπείες. Που έχουν τεράστια δυναμική, για τον καρκίνο, για την πολλαπλή σκλήρυνση, για τη νόσο του Πάρκινσον, για τα ρευματικά νοσήματα, για το διαβήτη, για την ψωρίαση, για την ηπατίτιδα, για το AIDS, για πολλά νοσήματα που δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Και αφού περάσει η πρώτη μπόρα της διάγνωσης, μετά μαζεύουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με την ιατρική μας ομάδα περνάμε στη δράση. Ο καθένας από το σημείο όπου μπορεί και βρίσκεται.

Η ανθεκτικότητα

Και κάπου εδώ φτάνουμε στην ανθεκτικότητα, ένα χαρακτηριστικό, που για μένα τουλάχιστον, ήταν απαραίτητο να καλλιεργήσω ως συντάκτρια υγείας. Γιατί όταν έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ασθένειες και με συλλόγους ασθενών, όταν δεν έχεις πίσω σου την επιστημονική εκπαίδευση που έχουν οι γιατροί και οι επιστήμονες, είναι εύκολο να λυγίσεις. Να νιώσεις στο πολλαπλάσιο την αδυναμία και το φόβο, γιατί είναι ανθρώπινο.

Έχω επιλέξει όμως συνειδητά να μην ακούω μόνο τα «άσχημα» νέα. Να ακούω και να μένω στα θετικά, που σχεδόν πάντα συνοδεύουν τις ανακοινώσεις για εμάς τους συντάκτες υγείας. Στις ελπίδες, στις νέες θεραπείες, στις κλινικές μελέτες, στα φάρμακα που βρίσκονται σε στάδιο έγκρισης από τους οργανισμούς φαρμάκων.

Να μένω στο πόσο καλούς γιατρούς έχουμε στην Ελλάδα, ως επιστήμονες και ανθρώπους και στο πώς όλοι όσοι ασχολούνται με το φάρμακο αγκαλιάζουν τις προσπάθειες των συλλόγων ασθενών για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο στους ανθρώπους αυτούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.