Η καθηγήτρια Νεφρολογίας Αικατερίνη Παπαγιάννη θα σου πει πώς θα έχεις για πάντα υγιή νεφρά


195 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), η οποία αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου. Τα νεφρά μας παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και είναι ένα όργανο με το οποίο ασχολούμαστε μόνο αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα που θα μας οδηγήσει στο γιατρό.

Η κ. Αικατερίνη Παπαγιάννη, Καθηγήτρια Νεφρολογίας και Διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» έφτιαξε για εμάς έναν “πεντάλογο” για την προστασία και την πρόληψη της υγείας των νεφρών.

1. Καθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης
2. Υγιεινή διατροφή και έλεγχος βάρους
3. Ενυδάτωση και λήψη υγρών
4. Αποφυγή καπνίσματος και λήψης μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων
5. Και τέλος, έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών, εάν έχεις διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, αν είσαι παχύσαρκη, έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Το ξέρεις ότι το σχήμα των νεφρών μοιάζει πολύ με τα φασόλια; Γι’ αυτό στα αγγλικά τα λένε kidney beans!

Τα κακά νέα: Συμπτώματα δυστυχώς δεν υπάρχουν μέχρι η νόσος να έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στα νεφρά. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια, τα συμπτώματα της ΧΝΝ σε αρχικό στάδιο, συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. “Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα! Ωστόσο, όταν η νόσος γίνει πιο σοβαρή, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι οιδήματα στα σφυρά, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, μειωμένη όρεξη, αιματουρία ή αφρίζοντα ούρα”.

Αυτό που μπορείς (και έχεις καλούς λόγους) να κάνεις είναι να προσπαθείς να τηρείς τα βασικά για την προστασία των νεφρών, που είναι στην πραγματικότητα τα βασικά για μια υγιή ζωή! Λίγη άσκηση στη ζωή σου, περισσότερη καλή διατροφή, να πίνεις πολύ νερό και να μην το παρακάνεις με τα φάρμακα.

Σε φιλώ,
Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.