Μπορεί να προληφθεί το Πάρκινσον; – Ανοιχτή εκδήλωση


Βρέθηκα χθες σε μια συνέντευξη τύπου σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον και πραγματικά σκέφτηκα πόσο λίγο ενημερωμένοι είμαστε όλοι για κάποιες ασθένειες. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως, σύμφωνα με τους γιατρούς που μας μίλησαν, ακόμη και ασθενείς με Πάρκινσον δεν είναι όσο ενημερωμένοι θα έπρεπε.

Τα στοιχεία για το Πάρκινσον είναι εντυπωσιακά:

Περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι τα εξήντα χρόνια, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται πριν την ηλικία των πενήντα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουμε 15-20 χιλιάδες παρκινσονικούς ασθενείς. Η νόσος μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και σε νεαρά άτομα, όμως η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία. Έτσι, από νόσο του Πάρκινσον πάσχει το 1% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών.

Η νόσος εμφανίζεται με συμπτώματα όπως βραδυκινησία, μυική δυσκαμψία, τρέμουλο άκρων και προσώπου, αστάθεια βαδίσματος κ.α. Η αιτία που πυροδοτεί την πάθηση, παραμένει άγνωστη (πιθανολογείται ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων).

Εάν κάποιος δικός σου πάσχει από Πάρκινσον -ή αν απλά θέλεις να ενημερωθείς περισσότερο- σου προτείνω να πας την Παρασκευή το απόγευμα στην ανοιχτή για το κοινό ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο που διοργανώνει η Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νευροεπιστημών, στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Caravel. Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Σε φιλώ,

Ελένη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s