Να φάω μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Εννοείται!


Κι αν δεν τα φας τώρα, πότε θα τα φας, το Πάσχα; Κι επειδή είμαι κι εγώ φαν, ρώτησα την Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο αν είναι τόσο επιβαρυντικά για τη δίαιτά μας. Και η απάντησή της θα σου αρέσει!

photo:www.dailycious.gr
photo:www.dailycious.gr

“Τα μελομακάρονα είναι τόσο θρεπτικά όσο και γλυκά”, μας αποκαλύπτει. Και αν τα απολαμβάνουμε με μέτρο, κατά προτίμηση σαν ενδιάμεσο σνακ και όχι μετά από ένα βαρύ γεύμα, τότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ενοχές.

Η διατροφική αξία των μελομακάρονων

Σύσταση ανά 100 γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες: 365

Πρωτεΐνες: 3,6 γρ

Ολικό λίπος: 19,1 γρ

Κορεσμένο λίπος: 2,5 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5 γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ

Χοληστερόλη: 0

 

Και τι άλλο καλό περιέχουν τα μελομακάρονα;

Όλα τα παρακάτω, σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά σημείωσε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών που περιέχουν τα μελομακάρονα γιατί τα συναντάς συχνά στη μαγειρική σου και καλό είναι να τα προτιμάς:

Αλεύρι Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθάνε στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Το αλεύρι αποτελεί καλή πηγή καλίου και φωσφόρου, ο οποίος εκτός από τη συμμετοχή του στη δόμηση των οστών και των δοντιών έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των κυττάρων αλλά και τη σύνθεση των DNA και RNA.

Πρόσθεσε ξύσμα πορτοκαλιού για πιο έντονο άρωμα photo:justjennrecipes.com
Πρόσθεσε ξύσμα πορτοκαλιού για πιο έντονο άρωμα
photo:justjennrecipes.com

Χυμός πορτοκάλι Πλούσιο σε βιταμίνη C θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, ενώ ενισχύει την απορρόφηση φυτικής προελεύσεως σιδήρου. Ο χυμός πορτοκάλι περιέχει υψηλή ποσότητα καλίου το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην  ισορροπία ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

Κονιάκ  Το κονιάκ, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, φέρεται να έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση κονιάκ, πάντα με μέτρο, έχει σημαντικά οφέλη κατά της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βάλε όσο χρειάζεται στη συνταγή, και απόλαυσε το υπόλοιπο με καλή παρέα! photo:www.gopixpic.com
Βάλε όσο χρειάζεται στη συνταγή, και απόλαυσε το υπόλοιπο με καλή παρέα!
photo:www.gopixpic.com

Ελαιόλαδο  Το ελαιόλαδο είναι από τα περισσότερο ωφέλιμα για τον οργανισμό έλαια λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.  Επίσης, είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην υγεία τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών και των νυχιών.

Κανέλα Περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του χυμού πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή μαγγανίου και ασβεστίου. Η κανέλα φέρεται, σύμφωνα με μελέτες, να επιδρά θετικά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

photo:www.chicagocandlesyndicate.com
photo:www.chicagocandlesyndicate.com

 

Γαρύφαλλο Το γαρύφαλλο έχει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αλλά και ως αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις μυϊκών σπασμών και μυαλγίας.

Ζάχαρη Η ζάχαρη είναι μία από τα καλύτερες πηγές άμεσης ενέργειας και τόνωσης. Αποτελείται από απλά σάκχαρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την άμεση ώθηση του οργανισμού. Ωστόσο, καλό είναι η κατανάλωση ζάχαρης να γίνεται με μέτρο και να μην καταφεύγουμε σε καταχρήσεις.

Μέλι Περιέχει ποσότητα σιδήρου και φυλλικού οξέος. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, για αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και πονόλαιμου.

Καρύδια Εξαιρετική πηγή μαγνησίου και φωσφόρου  καθώς και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν, επίσης, αρκετή ποσότητα σεληνίου και βιταμίνης Ε, στοιχεία τα οποία διακρίνονται για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα,  ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και παρόλη την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν επιβαρύνουν τη χοληστερόλη. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη μείωση επιπέδων χοληστερόλης και στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

photo:dineanddish.net
photo:dineanddish.net

Να απολαύσεις τις γιορτές, τις γεύσεις και τα αρώματα αυτά τα Χριστούγεννα.

Να έχουμε έναν καλό, γιορτινό μήνα και πολλή αγάπη στη ζωή μας.

Σε φιλώ γλυκά,

Ελένη

Υ.Γ. Μη σιροπάσεις όλα τα μελομακάρονα. Κράτα μερικά για τον καφέ σου, σαν μπισκότα!

4 σκέψεις σχετικά με το “Να φάω μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Εννοείται!

    1. Εννοείται! Και μελομακάρονα και κουραμπιέδες και κάτι σούπερ μπισκότα που έφτιαξα με τζίντζερ και μυρωδικά που θα σας δώσω οπωσδήποτε τη συνταγή!
      Καλές γιορτές χωρίς δίαιτα!

      Μου αρέσει!

  1. Κυρία Ελένη (αχαχαχα!) καλό σας μήνα και να είστε καλά! 🙂

    Εγώ πάντως λατρεύω τα μελομακάρονα με σοκολάτα! Έχεις να μου δώσεις καμία συμβουλή; (πάει ο πληθυντικός, το πρόσεξες έτσι; 🙂 Πάντως, πολύ φοβάμαι πως, ο,τι και να με συμβουλεύεις, εγώ και πάλι θα υποπέσω στο ατόπημα, διότι…»χωρίς νερό μπορώ, χωρίς σοκολατένια μελομακάρονα…όχι!» Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

    Μου αρέσει!

    1. Ξέρεις πόσο χαίρομαι που έφυγε ο πληθυντικός και με πειράζεις!!!
      Καλό μήνα και καλή εβδομάδα – αν δεν απολαύσεις τώρα τα μελομακάρονα με σοκολάτα ή χωρίς πότε θα το κάνεις;
      Θέλεις και μια συμβουλή; Μείνε στο ένα την ημέρα και προτίμησε αυτά με τη μαύρη σοκολάτα η οποία είναι πιο υγιεινή. (Αν και αυτά είναι λεπτομέρειες, γιορτές είναι, γι’ αυτό άλλωστε προσέχουμε και γυμναζόμαστε, για να μπορούμε να το ρίχνουμε και πότε πότε έξω, σωστά;)

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.