Γιατί είναι σημαντικό να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη


Διάβασα μια έρευνα από Βρετανούς επιστήμονες που προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.  Και θέτουν το -δύσκολο, θα το παραδεχτώ, ερώτημα «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Άγιος Βασίλης

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Θα σου απαντήσω γιατί για πολλάαααααα χρόνια, καλλιεργούσα το μύθο του Άη Βασίλη στα παιδιά μου – ακόμη κι όταν είχε περάσει η ηλικία που πίστευαν στην ύπαρξη του καλού παππούλη και στην ουσία έπαιρναν μέρος στη μικρή μας συνωμοσία. Η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι για μένα πολύ περισσότερα από ένα “μικρό ψέμα”. Μιλώντας στο παιδί για τον Άγιο Βασίλη και ωθώντας το να πιστέψει στην ύπαρξή του ενθαρρύνουμε το παιδί να πιστέψει σ’ έναν μύθο, να συμμετέχει σε μια κοινωνική τελετουργία, μια «κοινή αλήθεια» της κοινωνίας μας. Επιπλέον, μέσα από το μύθο, το παραμύθι του Άγιου Βασίλη, τη γιορτινή ατμόσφαιρα, την ανταλλαγή δώρων, την οικογενειακή γιορτή, μεταβιβάζουμε με τον πιο άμεσο τρόπο αξίες και παραδόσεις στα παιδιά μας.

Μια φίλη και καλή ψυχολόγος που με είχε βοηθήσει σε ένα άρθρο που είχα γράψει σε περιοδικό για γονείς γι’ αυτό το θέμα, το εξηγεί ακόμη καλύτερα. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα από το άρθρο:

Το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά να τους δίνουμε να πιστεύουν σε κάτι καλό και θετικό» εξηγεί η σύμβουλος – ψυχολόγος Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Αυτό λειτουργεί και ως προστασία της ψυχής τους, η οποία είναι ακόμα ευάλωτη και άμαθη στο να αντιμετωπίζει τη βαναυσότητα και το ρεαλισμό της ζωής». Το να αφηγηθούμε στα μεγαλύτερα παιδιά την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και το πώς… μετατράπηκε στο ροδομάγουλο άγιο με την κόκκινη φορεσιά είναι μια καλή ευκαιρία για να τους δώσουμε να καταλάβουν, χωρίς σκληρά λόγια, πως ο Άη Βασίλης δεν υπάρχει στ’ αλήθεια. Πως τη θέση του έχει πάρει το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στον καθένα από εμάς. «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το έργο του Αγίου Βασιλείου ή των αντίστοιχων αγίων των καθολικών χωρών, ώστε να καταλάβουν πως αυτό στο οποίο πίστευαν είναι μια θετική ιστορία, κάτι καλό» τονίζει η Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Επιπλέον, η ύπαρξη του Άη Βασίλη προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά μας. Ένα παράδειγμα είναι πως γράφοντας το γράμμα – λίστα στον Άη Βασίλη δεν μπορούν να σημειώσουν «δέκα» δώρα κι έτσι μαθαίνουν να επιλέγουν το ένα ή τα δύο που θέλουν περισσότερο και να ιεραρχούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους αυτό που πραγματικά θέλουν. Επίσης, μέσα στο πνεύμα της πίστης στον πιο αγαπημένο Άγιο είναι η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς και η προσφορά στους ανθρώπους που αγαπάμε».

“Δηλαδή μου έλεγες ψέματα;”

Κι αν μας… πετάξει το παιδί στα μούτρα αυτή την ερώτηση (που δίκιο θα έχει, δεν του λέγαμε ακριβώς ψέματα αλλά ούτε και αλήθεια), τι μπορούμε να απαντήσουμε; “Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί πως οι γονείς του δεν έλεγαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, χωρίς να έχουν την πρόθεση να το κοροϊδέψουν ή να το εξαπατήσουν. Μπορούν να του πουν οι ίδιοι τις δικές τους αναμνήσεις σχετικά με αυτό το θέμα” προτείνει η ειδικός. Μπορούμε επίσης να του εξηγήσουμε πως ο Άη Βασίλης είναι μια «εικόνα» που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και αποτελεί τα πιο ευγενικά συναισθήματα που έχουμε ως άνθρωποι, τόσο προς τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και για όσους δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί όσο εμείς στη ζωή.

Σε φιλώ και σου εύχομαι να περάσεις τα πιο υπέροχα Χριστούγεννα της ζωής σου!

Ελένη

 

6 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί είναι σημαντικό να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη

  1. Οι γονείς μου ποτέ δε διατήρησαν αυτήν την ιστορία με τον Άγιο Βασίλη, ήξερα εξαρχής ότι ΔΕΝ υπάρχει. Φανταζόμουν όμως ότι θα μπορούσε να έρθει με το έλκηθρο μια μέρα και να τον δω. Η κόρη μου, 6 χρονών, έχει αρχίσει να ψιλιάζεται ότι η ιστορία με τον Άγιο Βασίλη δεν είναι αληθινή και με έχει ρωτήσει πολλές φορές. Της έχω πει την αλήθεια ότι ναι, όντως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και ότι τα δώρα της Πρωτοχρονιάς τα παίρνουμε οι γονείς, αλλά και πάλι δεν το δέχεται ότι ΔΕΝ υπάρχει. Το έχει ανάγκη να σκέφτεται ότι υπάρχει, παρόλο που είναι αρκετά ευφυής για να αρχίσει να αμφισβητεί. Έτσι λοιπόν διατηρώ το ψεμα για όσο πάει και βλέπουμε 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Διατήρησέ το! Είναι το πιο παραμυθένιο «ψέμα» που λέμε στα παιδιά και εφόσον το θέλουν να συνεχίζεται, ας συνεχίζεται για όσο τους αρέσει!

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.