Μήπως σας τρομάζει η εφηβεία των παιδιών σας;


Δεν θα μπορούσα να μην διαβάσω το post με αυτή τη ερώτηση/τίτλο που βρήκα στην ιστοσελίδα του πολύ καλού ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη. Προφανώς και με τρομάζει η εφηβεία των παιδιών μου, ποιον γονιό δεν τον τρομάζει!

Ό,τι κι αν έχεις κάνει τα προηγούμενα χρόνια, από τη στιγμή που έμεινες έγκυος μέχρι το σήμερα, φοβάσαι ότι θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Όλα τα λάθη που μπορεί να έχεις κάνει, όλες οι φορές που φώναξες στο παιδί σου και το μάλωσες, όλα τα «ναι» και όλα τα «όχι» που είπες ή δεν είπες, οι φορές που το έβαλες τιμωρία ή που δεν το έβαλες τιμωρία…

Νιώθεις ότι περνάς έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου;
Νιώθεις ότι περνάς έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου;

Όλες εκείνες οι φορές που σε άκουσε να μιλάς με τον άντρα σου ή με την κολλητή σου, όλες οι σκέψεις που έχεις κάνει, το ό,τι λείπεις τη μισή μέρα επειδή δουλεύεις ή ό,τι είσαι όλη τη μέρα στο σπίτι μαζί του επειδή δεν δουλεύεις…

Δεν θα σου πω περισσότερα, νομίζω το έχεις πιάσει το νόημα: όλα όσα έχεις κάνει και όλα όσα δεν έχεις κάνει, σε τρομοκρατούν εξίσου σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο παιδί σου μεγαλώνοντας.

Και περιμένεις πως όλα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια στην εφηβεία – και πολύ καλά κάνεις και τα περιμένεις. Το θέμα όμως είναι πως πράγματι, η ανατροφή, οι εικόνες, τα πρότυπα που έχουμε εμπνεύσει στα παιδιά μας μεγαλώνοντας, θα βγουν με κάποιον τρόπο στην επιφάνεια στην εφηβεία. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!

Γιατί εκτός από τις στιγμές που «φοβάσαι» μήπως έχεις στεναχωρήσει ή πληγώσει το παιδί σου ή τις στιγμές που δεν σε κάνουν να νιώθεις περήφανη ως γονιός, υπάρχουν δεκάδες, χιλιάδες άλλες στιγμές που έχεις δείξει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους την αγάπη σου, τη στοργή, το νοιάξιμο στο παιδί σου και που έχεις λειτουργήσει ως ένα θετικό πρότυπο γι’ αυτό.

Μη φοβάσαι, λοιπόν, την εφηβεία των παιδιών σου. Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στην καλά δουλειά που έκανες μεγαλώνοντάς τα.

Να είσαι έτοιμη να αποδεχτείς τις αλλαγές της διάθεσης, τα νεύρα, τα καβγαδάκια, τις κατηγορίες (προφανώς τα έφηβα παιδιά σου θα σε κατηγορήσουν για πολλά και διάφορα!)…

Θυμήσου όμως αυτό: Μια ανοιχτή και μεγάλη αγκαλιά πάντα βοηθάει – ακόμη και ένα νευριασμένο έφηβο αγόρι με ίχνη μουστακιού ή μια έφηβη πιτσιρίκα που είναι 24/7 μουτρωμένη!

Και έχεις έναν ακόμη λόγο να μη φοβάσαι την εφηβεία των παιδιών σου, έχεις ήδη επιβιώσει από τα terrible twos, τα τρομερά νηπιακά δύο χρόνια, με τα ξεσπάσματα, τα πείσματα και τα κλάματα!

Σε φιλώ,
Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.