“Μαμά, κατάπια την τσίχλα μου!”


Κι αν το να καταπιεί την τσίχλα είναι κάτι που δεν είναι τρομερό, υπάρχουν άλλα μικροαντικείμενα που κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι και που πολλά νήπια τα βρίσκουν ενδιαφέροντα και τα βάζουν στο στόμα τους. Και από κει και μετά, είναι πολύ εύκολο να τα καταπιούν.

Ο γιος μου έβαζε τα πάντα στο στόμα του. Κι όταν λέω τα πάντα εννοώ από τις παντόφλες μας που έβρισκε δίπλα στο κρεβάτι μέχρι τα βοτσαλάκια στην παραλία. Το πιο ακραίο επεισόδιο που είχε συμβεί ήταν όταν νόμισα ότι είχε καταπιεί ένα κέρμα το οποίο μου είχε πέσει και το έπιασε ο μικρός αστραπιαία και το έβαλε στο στόμα του. Ο πανικός τεράστιος -και το παιδί να μην δείχνει ευτυχώς κανένα σημάδι ότι πνίγεται- μέχρι που ανακάλυψα το χαμένο κέρμα που είχε πέσει από τα χέρια του γιου μου και είχε κυλήσει αρκετά μακρύτερα.
Και όλα αυτά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα και είμαι σίγουρη ότι αν μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε πιο “διαδραστικά” θα είχατε να μου πείτε απίστευτες ιστορίες για πράγματα που κατάπιαν τα παιδάκια σας ή που σας κοψοχόλιασαν όταν νομίσατε ότι τα κατάπιαν. Κι ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά αντικείμενα που καταλήγουν στο στόμα των μικρών μας και τι κάνουμε αν δεν προλάβουμε και τα καταπιούν.

Τον βλέπεις, έχει το πονηρό το βλέμμα του "τώρα θα την κάνω την κατεργαριά"!
Τον βλέπεις, έχει το πονηρό το βλέμμα του «τώρα θα την κάνω την κατεργαριά»!

Κέρματα
Μικρά και γυαλιστερά, τα κέρματα λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα μωρά μας και είναι εύκολο να τα βρουν: μπορεί να έχουν πέσει από την τσέπη του παντελονιού που αναποδογυρίζουμε για να κρεμάσουμε, από ένα πορτοφόλι, από την τσέπη του μπουφάν. Και επειδή είναι μικρά μπορεί να περιμένουν για μέρες “αόρατα” επάνω στα σχέδια και τα χρώματα του χαλιού μέχρι να τα ανακαλύψει ένα μικρό χεράκι – ή η ηλεκτρική σούπα!

Κοσμήματα
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι όταν έχουμε τρυπήσει τα αφτιά της μικρής κορούλας μας και της φοράμε σκουλαρίκια. Για να αποφύγουμε το ατύχημα σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε στα αφτάκια της κόρης μας τα αρχικά σκουλαρίκια που φόρεσε κατά το τρύπημα τα οποία δεν ανοίγουν εύκολα μέχρι να ξεπεράσει τη φάση που τα βάζει όλα στο στόμα. Και φυσικά, κρατάμε σε ένα κουτί μακριά από τα χέρια των παιδιών τα δικά μας κοσμήματα, σκουλαρίκια, καρφίτσες, κολιέ, μανικετόκουμπα.

Κουμπιά
Υπάρχει λόγος που στα ρούχα των μωρών συνήθως δεν υπάρχουν κουμπιά – είναι εύκολο να χαλαρώσουν με τα πλυσίματα οι κλωστές που τα συγκρατούν και να καταλήξουν στο στομάχι του μικρού μας! Εάν κάποιο ρούχο του νηπίου μας έχει κουμπιά βεβαιωνόμαστε τακτικά ότι είναι καλά στερεωμένα και το ίδιο κάνουμε και στα μαλακά ζωάκια του (ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση των ένθετων κομματιών όπως τα μάτια και τυχόν κουμπιών στα “ρούχα” του).

Φάρμακα
Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις ακόμη κι αν είναι το νηπιάκι μας καταπιεί όχι κάποιο δραστικό φάρμακο αλλά το συμπλήρωμα βιταμινών που αφήσαμε για μια στιγμή δίπλα στο μπολ του πρωινού μας μέχρι να φέρουμε το νερό! Τα φάρμακα είναι μια περίπτωση που οφείλουμε να προσέχουμε ιδιαίτερα – από το ντουλαπάκι ή κάποιο κομοδίνο όπου μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί, μέχρι την τσάντα μας ή τις τσάντες των επισκεπτριών μας που μπορεί να αφήσουν στο πάτωμα ή κρεμασμένες στην καρέκλα τους.

Μπαταρίες
Οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που βρίσκουμε στα ρολόγια, τις φωτογραφικές μηχανές και στα βοηθήματα ακοής ανήκουν στα αντικείμενα που καταπίνουν συχνότερα τα παιδιά. Εξαιτίας του μεγέθους τους, τα νήπια μπορούν να καταπιούν πολύ εύκολα αυτό το είδος της μπαταρίας. Αν όμως συμβεί, δεν χωράει καθυστέρηση – πρέπει να πάμε κατευθείαν στο νοσοκομείο αφού οι μπαταρίες αυτές είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση ή βλάβη των εσωτερικών οργάνων.

Μαγνήτες
Τα μαγνητάκια από τα παιχνίδια -ίσως του μεγαλύτερου παιδιού σας ή σε ένα φιλικό σπίτι με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά- είναι ένα πολύ επικίνδυνο αντικείμενο και εύκολο να το καταπιεί το νηπιάκι σας. Αν υποψιάζεστε πως έχει συμβεί αυτό επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας καθώς μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Καρφιά, πινέζες και καρφίτσες
Τα εργαλεία πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά και ξυπνούν την περιέργειά τους. Επίσης πρόκειται για αντικείμενα που είναι εύκολο να πέσουν και να χαθούν στις γωνίες και μέσα στα χαλιά – μέχρι να τα ξετρυπώσει ένα παιδικό χεράκι! Και δυστυχώς μπορεί να είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εσωτερικές πληγές και βλάβες στα όργανα με τα οποία θα έρθουν σε επαφή, γι’ αυτό επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό και μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο.

Ξηρούς καρπούς, τσίχλες, αμάσητα κομμάτια τροφής, μικρά κόκαλα
Εφόσον δεν προκαλέσουν φράξιμο των αεραγωγών τη στιγμή που τα καταπίνει το παιδί, πιθανότατα δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα κόκαλα, τα οποία αν είναι μυτερά μπορεί να κολλήσουν σε κάποιο σημείο του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσουν πρόβλημα στο παιδί.

Τι κάνουμε αν υποψιαζόμαστε πως το παιδί έχει καταπιεί κάτι
• Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για συμπτώματα πνιγμού όπως βήχα, έντονη σιελόρροια, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, άρνηση για φαγητό και αναπνευστική δυσκολία. Επίσης κάθε αλλαγή στη φωνή του παιδιού, όπως π.χ. αν γίνει πιο τραχιά, θα πρέπει να μας θέσει σε επιφυλακή καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν μπλοκάρισμα σε κάποιον αεραγωγό.
• Γνωρίζουμε τι είναι πιο επικίνδυνο. Οι μπαταρίες, οι μαγνήτες, τα φάρμακα, τα μυτερά αντικείμενα θέλουν άμεση εξέταση ή/και παρακολούθηση στο νοσοκομείο. Τηλεφωνούμε στον παιδίατρο ή στο κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777) και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν.
• Μικρά κομμάτια από κηρομπογιές, μικρά κουμπιά, πλαστελίνες, μικρά κομμάτια από πλαστικά παιχνίδια μπορεί να μην είναι επικίνδυνα και συνήθως περνάνε μέσα από τον πεπτικό σωλήνα χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση επικοινωνούμε με τον παιδίατρο, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα μας πει να παρακολουθούμε το παιδί για τυχόν συμπτώματα και να ελέγχουμε τα κακά του για μερικές μέρες ώστε να βεβαιωθούμε ότι το ξένο σώμα έχει απορριφθεί φυσικά από τον οργανισμό.

Τι θα συμβεί αν χρειαστεί να απομακρυνθεί το ξένο σώμα
Αυτό εξαρτάται από το είδος του (π.χ. τοξικό ή μυτερό) και το σημείο μέσα στο σώμα όπου έχει κολλήσει. Αν το αντικείμενο βρίσκεται στον οισοφάγο, στην τραχεία ή στους πνεύμονες του παιδιού θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεση με ένα ειδικό εργαλείο.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα τοξικό αντικείμενο, ένας μαγνήτης ή κάτι μυτερό έχει καταλήξει στο στομάχι ή έχει κολλήσει σε κάποιο σημείο του πεπτικού μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

6 σκέψεις σχετικά με το ““Μαμά, κατάπια την τσίχλα μου!”

  1. Εμενα ειχε φαει την γοπα του μπαμπα του,οχι απο το τηγανι, απ’ το τασακι! Ειχα προλαβει να του την βγαλω απο το στομα αλλα δεν ηξερα τι ποσοτητα ειχε καταπιει οποτε τρεξαμε στο Παιδων για ασφαλεια ! ειναι πραγματικα απιστευτο τι μπορει να συμβει σε ανυποπτο χρονο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, το ξέρω… Είναι εντυπωσιακό τι μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδιά σε χρόνο dt. Εμάς δύο φορές που είχε χτυπήσει σοβαρά είχε γίνει μπροστά στα μάτια μας…

      Μου αρέσει!

  2. Καταπιαμε λοιπον κι εμεις 2 μπαταρίες (ρολογιού)!! Εγω τοτε φρεσκοχειρουργημενη κσι να μην μπορω να ψάξω σωστα και να ελέγξω αν ο μικρος ελεγε αληθεια και όντως τις ειχε καταπιεί. Μην πολυλογώ ομως, καταλήξαμε 2 μερες στο νοσοκομειο, να βγάζουμε ακτινογραφίες και να παρακαλάμε να κανει… κ@κ@κια το μωρο για να βγουν και οι μπαταριουλες! Ηρθε η αγια εκείνη μερα και επιτέλους γυρίσαμε στο σπιτσκι μας και φυσικα πέταξα ολα τα… μπαταριοκινητα στα σκουπιδια!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

      1. Τίποτα δεν έκαναν, απλά περιμέναμε να ενεργηθεί ο μικρός και το παρακολουθούσαν με ακτινογραφίες για να δουν σε τι σημείο βρίσκονταν. Ευτυχώς είχαν πάει στο έντερο οπότε, λογικά, θα…έβγαιναν. Το κακό θα ήταν αν είχαν ανοδική πορεία (προς εισοφάγο κτλ…). Τότε, λέει, θα ήθελε χειρουργείο! Ευτυχώς είμασταν τυχεροί και βγήκαν δια της…φυσικής οδού!! 😛

        Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.