Γιατί αρρωσταίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό;


Επειδή η περίοδος των ιώσεων ξεκίνησε και πολλές από τις φίλες μου εδώ στο 40+ έχουν μικρά παιδιά, όταν έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο μου από κάποιο περιοδικό για γονείς, σκέφτηκα ότι θα έχει μια χρησιμότητα.

Σε φιλώ,

Ελένη

Μια μέρα πηγαίνει, τρεις κάθεται στο σπίτι. Αν δεν είναι ακριβώς αυτή η αναλογία, θα είναι στο περίπου. Την πρώτη χρονιά -ίσως και τη δεύτερη αλλά σε μικρότερο βαθμό- που θα γράψετε το μικρό σας στον παιδικό σταθμό, θα είναι αρρωστούλι σχεδόν τις μισές μέρες. Τι συμβαίνει; Φταίει το ανοσοποιητικό του μικρού σας, μήπως πρέπει να διακόψετε το σταθμό;

 

Τα παιδιά περνάνε τόσο ωραία, μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα και κοινωνικοποιούνται στον παιδικό σταθμό που είναι κρίμα να τους το στερήσουμε!
Τα παιδιά περνάνε τόσο ωραία, μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα και κοινωνικοποιούνται στον παιδικό σταθμό που είναι κρίμα να τους το στερήσουμε!

Το ανοσοποιητικό του μικρού σας είναι μια χαρά και είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν ένα νήπιο έρχεται σε καθημερινή επαφή με συνομήλικα παιδάκια και ειδικά μέσα σε κλειστό χώρο, να αρχίζει να κολλάει ιώσεις. Και να αρρωσταίνει. Αυτό που δεν θα ήταν “φυσιολογικό”, θα ήταν να μην αρρωστήσει καθόλου με αυτές τις πρώτες του επαφές με εκατοντάδες ιούς και μικροβίων που κυκλοφορούν στο περιβάλλον του. Από την άλλη πλευρά, ναι, όσο μικρότερο είναι το νήπιο τόσο πιο ανέτοιμο είναι το ανοσοποιητικό του για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις των ιών, αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμη τα αντισώματα που έχουμε όλοι μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τα δύο ή ακόμη καλύτερα τα τρία χρόνια του παιδιού για να το στείλετε στον παιδικό σταθμό, αφού σε εκείνη την ηλικία το σύστημα άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια είναι πια αρκετά επαρκές. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο συχνά θα αρρωσταίνει το μικρό σας είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Αν υπάρχει στο σπίτι μεγαλύτερο αδερφάκι είναι σχεδόν βέβαιο πως το νηπιάκι σας θα έχει έρθει ήδη σε επαφή με πολλούς ιούς και μικρόβια και θα έχει ήδη ένα αρκετά αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε και θα αρρωσταίνει λιγότερο συχνά στον παιδικό σταθμό. Το ίδιο κι αν οι γονείς εργάζονται και οι δύο και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, π.χ. είναι εκπαιδευτικοί, οπότε φέρνουν και αρκετά μικρόβια στο σπίτι.

Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνει;

Είναι συνηθισμένο τα νηπιάκια να αρρωσταίνουν 8 – 10 φορές το χρόνο μέσα στην χειμερινή περίοδο, εξαιρώντας δηλαδή το καλοκαίρι και τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου που ακόμη και στον παιδικό σταθμό τα παιδάκια είναι πολλές ώρες έξω στην αυλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να είναι άρρωστο και δύο φορές το μήνα και αυτό να μην σημαίνει τίποτε αρνητικό για το ανοσοποιητικό του. Εάν όμως βλέπετε ότι το μικρό σας παρουσιάζει συνεχώς βαριές λοιμώξεις ή περνάει με ψηλό πυρετό τις συνηθισμένες ιώσεις της εποχής, δεν έχει όρεξη για φαγητό και δεν αναπτύσσεται καλά, δεν παίζει με κέφι και διάθεση και να δείχνει γενικά κουρασμένο, τότε θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας μήπως χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις.

Μπορώ να αποφύγω τις ιώσεις του παιδικού;

Εντελώς, όχι. Μπορείτε όμως σίγουρα να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις που θα μειώσουν τη συχνότητά τους. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές από αυτές;

  • Μαθαίνετε στο παιδί να πλένει τακτικά τα χέρια του και κυρίως πριν από το φαγητό.
  • Προσπαθείτε να το πείσετε -όχι πως είναι τόσο εύκολο αν έχει αυτή τη συνήθεια- να μην βάζει πράγματα στο στόμα του.
  • Όταν υπάρχει έξαρση μιας ίωσης στον παιδικό σταθμό, και έχετε τη δυνατότητα, κρατάτε το παιδί στο σπίτι για μερικές μέρες.
  • Εμπλουτίζετε τη διατροφή του με ποικιλία φρούτων και λαχανικών που με τις βιταμίνες τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αερίζετε καθημερινά το σπίτι και ειδικά το δωμάτιο του παιδιού.
  • Όταν το παιδί είναι λίγο αδιάθετο, καλό είναι να το κρατάτε στο σπίτι γιατί σε αυτή την περίπτωση ακόμη κι αν δεν έχει πυρετό είναι αποδυναμωμένο το ανοσοποιητικό του σύστημα και μπορεί να κολλήσει πολύ πιο εύκολα μια ίωση που κυκλοφορεί.
  • Και φυσικά φροντίζετε να είστε συνεπής στο πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδιού.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.