Ζήτω τα superfood, στην πυρά τα παϊδάκια;


Αγαπώ τα superfood και τα παϊδάκια (προβατίνας, τελευταία!). Πειράζει;


Σπόροι chia, λιναρόσπορος, κινόα, αλεύρι ζέας, μύρτιλλα και πολλά superfood που ξεχνώ αυτή τη στιγμή έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής που θεωρούμε υγιεινή. Είναι όμως αρκετό να βάλουμε στο πρωινό μας γιαούρτι ή γάλα μια κουταλιά λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς για να θεωρούμε ότι τρώμε υγιεινά;

Τα περισσότερα από τα συστατικά της φωτογραφίας, τα λατρεύω και τα έχω τακτικά στο πιάτο μου, αλλά δεν αντέχω τη μονομανία βρε παιδί μου!
Τα περισσότερα από τα συστατικά της φωτογραφίας, τα λατρεύω και τα έχω τακτικά στο πιάτο μου, αλλά δεν αντέχω τη μονομανία βρε παιδί μου!

Η δική μου, προσωπική και ατεκμηρίωτη, άποψη είναι πως τα superfood από μόνα τους δεν φτάνουν. Και για να το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, οι υπερβολές προς κάθε κατεύθυνση δεν κάνουν καλό ή κάνουν απλά κακό. Όπως αν τρώω κάθε μέρα σουβλάκια και πίτσες και τυρόπιτες θα κάνω κακό στον οργανισμό μου, και κυρίως θα του στερήσω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, το ίδιο θεωρώ ότι συμβαίνει με κάθε “μονοφαγική” διατροφή, έστω κι αν αυτή είναι υγιεινή, δηλαδή όταν τρέφεσαι μόνο με superfood, με ξηρούς καρπούς, με λαχανικά και όσπρια. Θα μου πεις τα βάζεις τώρα με τους vegetarians και τους vegan; Σε καμία περίπτωση! Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του και είναι όλες σεβαστές, και όπως ήδη είπα αυτή είναι η προσωπική μου και παντελώς μη επιστημονική άποψη.

Προσωπικά, θα απολάμβανα και τα δύο πιάτα, σε συνδυασμό ή χωριστά! (Άντε, μπορεί να άφηνα στην άκρη τις περισσότερες πατάτες λόγω δίαιτας!)
Προσωπικά, θα απολάμβανα και τα δύο πιάτα, σε συνδυασμό ή χωριστά! (Άντε, μπορεί να άφηνα στην άκρη τις περισσότερες πατάτες λόγω δίαιτας!)

Σκέψεις μου σου μεταφέρω αυτή τη στιγμή και θα χαρώ πολύ να ανοίξουμε μια καλή συζήτηση για όλα αυτά. Κι αν κάτι με ενοχλεί σε κάποιους vegetarians και τους vegan είναι η απολυτότητα με την οποία υποστηρίζουν τις επιλογές τους – ακόμη κι όταν κανείς δεν τους προκαλεί να τις υποστηρίξουν. Και από την άλλη, σκέφτομαι πως τόσα χρόνια, με το μέτρο και τη μεσογειακή διατροφή –η οποία παρεμπιπτόντως συμπεριλαμβάνει πολλές τροφές που σήμερα αποκαλούμε superfood- μια χαρά ήμασταν. Και πως οι Κρητικοί που το χτυπάνε το κατσικάκι τους πολλάκις μέσα στο μήνα και το κουνελάκι τους επίσης αφού αυτά τα ζώα έχουν στις αυλές τους, με τις ρακές και τα τυράκια τους, μια χαρά ζούνε, χρόνια πολλά και καλά.

Αυτό το post δεν θα καταλήξει σε συμπέρασμα (θα μου πεις, το πρώτο ή το τελευταίο είναι;) αλλά θα σου πω το δικό μου συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω γράφοντας αυτές τις γραμμές: Προφανώς και έχω προσθέσει στη διατροφή μου πολλά και διάφορα superfood, αλλά κυρίως το κάνω επειδή μου αρέσουν στη γεύση και προσφέρουν ποικιλία στα καθημερινά μου φαγητά. Προφανώς είμαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής και ακόμη προφανέστερα της άσκησης – του πιο super συνδυασμού ευημερίας, ευζωίας και όλων των λέξεων που αρχίζουν με “ευ”. Αλλά δεν είμαι καθόλου υπέρ του απόλυτου, της στέρησης και της μιζέριας που συχνά τη συνοδεύει.

Κι αν το ότι τιμώ τα αγαπημένα μου παϊδάκια όποτε τα βρω στο τραπέζι με κάνει να ζήσω λιγότερα χρόνια, let it be!

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ. Και εξίσου προφανώς θα συνεχίσω να ψάχνω για νέα superfood και πώς να τα μαγειρεύουμε! Είπαμε ισορροπία και ποικιλία – αυτό σημαίνει ότι, προς Θεού, δεν θα αποκλείσουμε τις υγιεινές τροφές από τη διατροφή μας επειδή αγαπάμε και τα παϊδάκια!

5 σκέψεις σχετικά με το “Ζήτω τα superfood, στην πυρά τα παϊδάκια;

  1. Να τρώει κανείς με μέτρο ότι αγαπάει και αν είναι χορτοφάγος (όπως 30 χρόνια η αφεντιά μου) καλά θα κάνει να το ψάξει για να έχει ο οργανισμός του ισορροπία και αν φάει κιμά σε μουσακά ή παστίτσιο ή κανένα φρέσκο ψαράκι καμιά φορά να μη τα βάψει μαύρα!!! 😛
    Από πολύ νέα ρωτούσα το σώμα μου, τι θέλει να φάει, έτσι μεγάλωσα και τα παιδιά μου! 😉
    Κάποια στιγμή θεώρησα απάνθρωπο να τρέφομαι με ζώα που τα σκοτώνουν για το στομάχι μας, έτσι αποφάσισα να μην είμαι μέρος της σφαγής…
    Όμορφο το Σεπτεμβριανό look του blog σου!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά και καλή μας όρεξη! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλημέρα Στεφανία μου,
      Θα συμφωνήσω μαζί σου γιατί από το λίγο καιρό που σε γνωρίζω έχω καταλάβει πως είσαι άνθρωπος της ισορροπίας. Είναι πολύ όμορφο αυτό που λες, ότι ρωτάς το σώμα σου. Και, παραδόξως, το καταλαβαίνω. Χθες, συγεκριμένα, πήγα στο Γρηγόρη που έχουμε στο κτίριο του γραφείου μου με σκοπό να πάρω καμιά τυρόπιτα και κατέληξα με γιαούρτι με μούσλι – το σώμα μου προτίμησε αυτή την πιο δροσερή και ελαφριά επιλογή. Επίσης, αν μπορούμε να μάθουμε οι ίδιοι και στα παιδιά μας αυτή την τόσο σοφή σκέψη, νομίζω πως αυτόματα θα τρώμε πιο ισορροπημένα!
      Σε φιλώ γλυκά

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Από τα superfoods καταναλώνω συστηματικά σπόρους chia και κινόα. Κάποια δεν τα σηκώνει ο οργανισμός μου, όπως το φαγόπυρο ας πούμε, τα περισσότερα είναι πανάκριβα, π.χ. ακόμα και τα αποξηραμένα μούρα και μύρτιλλα είναι εντελώς ασύμφορα. Γενικά όλα με μέτρο, συμφωνώ. Όμορφη η νέα εμφάνιση του blog, ειδικά τα φθινοπωρινά φύλλα! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.