Μετά τα 46 νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι


Δεν το λέω εγώ – αν και θα μπορούσα. 46 years old

Το λέει μεγάλη έρευνα που μελέτησε ανθρώπους από 72 χώρες με τουλάχιστον 4 κριτήρια (ηλικία, φύλο, χαρακτήρας και εξωτερικές παράμετροι) και κατέληξε πως το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε στη ζωή μας απεικονίζεται με μια καμπύλη σχήματος U. Στα 20 είμαστε στην κορύφωση της ευτυχίας και ξεκινάμε περιχαρείς τη ζωή μας, και εκεί γύρω στα 46 έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της, το ναδίρ. Υπάρχει ακόμη και επίσημη μέτρηση, η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία χωρίς την οποία το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν έχει νόημα για την ευημερία των πολιτών, δηλώνουν οι ειδικοί.

Μετά όμως –αναγκαστικά!- ακολουθεί η άνοδος. Έτσι όσο περνάνε τα χρόνια, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Γιατί; Η εκτίμηση/επεξήγηση θα είναι δική μου: αφήνουμε πίσω μας κανόνες και κακώς εννοούμενους καθωσπρεπισμούς, έχουμε μάθει τι έχει αξία και τι όχι, δίνουμε σημασία μόνο εκεί που πρέπει και έχουμε μάθει να αγνοούμε ό,τι του αξίζει να αγνοηθεί.

Πιο επιστημονικά, στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη στοιχεία από έρευνες όπου οι συμμετέχοντες αποτίμησαν την ικανοποίηση που νιώθουν από τη ζωή τους συνολικά και πιο συγκεκριμένα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει άλλη επίσημη έρευνα όπου ένας καθηγητής οικονομικών σε βρετανικό κολέγιο εξέτασε τα δεδομένα από 72 χώρες, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ζωή τους.

quoteΠιο ευτυχισμένοι στα 46!

Ο μέσος όρος της ηλικίας όπου ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι ήταν τα 46 χρόνια. Οι γυναίκες δήλωσαν ελαφρώς πιο ικανοποιημένες από τους άντρες, παρότι λόγω φύλου είναι πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη. Επίσης, πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι εξωστρεφείς άνθρωποι συγκριτικά με τους εσωστρεφείς, ενώ το εισόδημα, η υγεία και οι σχέσεις έχουν μερίδιο στο πόσο ευτυχισμένος νιώθει κανείς. Από τη μεγάλη αυτή έρευνα φαίνεται πως η ψυχολογική ευημερία που νιώθουμε στην πορεία της  ζωής μας είναι μια καμπύλη με σχήμα U. Ξεκινάμε γύρω στα 20 χρόνια μας νιώθοντας ψυχολογικά στο ζενίθ ενώ στο πιο χαμηλό σημείο της ευτυχίας βρισκόμαστε γύρω στα 46. Από κει και μετά όμως, τα επόμενα χρόνια, αρχίζει η ανοδική πορεία και όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το συναίσθημα της ευτυχίας.

Food for thougth.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.