Αρνί ή κατσίκι; Τι θα φας το Πάσχα


Προσωπικά τα τρώω και τα δύο. Και το κοκορέτσι. Και τη μαγειρίτσα. Και αν έχει περισσέψει θα φάω και την επομένη. Και θα βάλω και στην κατάψυξη αρνάκι για να το κάνω φρικασέ μετά από μερικές εβδομάδες – να μας φύγει λίγο η αρνίλα από το στόμα πρώτα.

photo:www.in2life.gr
photo:www.in2life.gr

Και επειδή είναι η συζήτηση των ημερών στις οικογένειες, «τι θα αγοράσουμε φέτος, αρνί ή κατσίκι» και επειδή έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον, άκρως λογικό και φυσιολογικό άρθρο διατροφής στο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγω Διατροφής για τις μέρες του Πάσχα από τον διαιτολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη που τον έχω σε πολλή εκτίμηση, το «έκλεψα» σχεδόν αυτούσιο για να σου το μεταφέρω.

ΑρνίΤο αρνί είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλλιο και λιπαρά. Τα 100γρ περιέχουν 374 θερμίδες και 31,7γρ λίπους. Στη περίπτωση που υποκύψετε και φάτε αρνί, αποφύγετε την πέτσα και επιλέξτε ένα κομμάτι από το μηρό που έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Κατσίκι: αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή συγκριτικά με το αρνί, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες). Το κατσίκι είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το κατσίκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε L-καρνιτίνη και γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), που συμβάλλουν στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Τι κάνω εγώ: Επειδή μου αρέσει πολύ το αρνί και το κατσίκι, προσπαθώ να μην τσιμπολογήσω όση ώρα ψήνονται διάφορα άλλα μεζεδάκια -μόνο λίγο κοκορέτσι- ώστε την ώρα του φαγητού να το ευχαριστηθώ. Και τρώω μόνο όσο κρέας θέλω και σαλάτα και μπορώ να σου πω ότι το βράδυ ξαναπεινάω!

photo:www.agorapress.gr
photo:www.agorapress.gr

Να φάω μαγειρίτσα ή όχι;

Η μαγειρίτσα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Έτσι ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης, λέει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.

Τι κάνω εγώ (αν σε νοιάζει, αλλιώς προχώρα στα κόκκινα αβγά!): Την ώρα που φτιάχνω τη μαγειρίτσα μασουλάω πολλά μαρούλια – όσο νά’ ναι κόβουν την πολλή την πείνα. Κι αν πεινάω πολύ, θα φάω μισό πιάτο μαγειρίτσα κατά τις 9 το βράδυ κι ας μην έχει γίνει ακόμη η Ανάσταση. Έτσι όταν καθίσω στο τραπέζι μετά τις 12 δεν θα πέσω με τα μούτρα στο φαγητό και στα διάφορα συνοδευτικά!

photo:dim-simantr.chal.sch.gr
photo:dim-simantr.chal.sch.gr

Τα κόκκινα αβγά; Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ένα βραστό αβγό έχει 80 θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη μην ανησυχείτε για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής που κάνει κανείς. Ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί για πρωινό ή απογευματινό, ή το βράδυ σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί & ψωμί είναι καλές προτάσεις.

Τι κάνω εγώ: Τα αποφεύγω, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και το πρωί της Κυριακής σαν «μεζεδάκι» γιατί το αβγό είναι τόσο χορταστικό που θα μου κόψει την όρεξη για το αρνάκι!

photo:www.mama365.gr
photo:www.mama365.gr

Τα πασχαλινά κουλούρια αποτελούν γλυκιά πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες. Έτσι 2-3 μικρά κουλουράκια ή 1-2 μεγάλα μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα 1,5% και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό, ή και σκέτα σαν απογευματινό.

Και το τσουρέκι, όπου τα 70 γρ δίνουν 68 θερμίδες. Επομένως, μία λεπτή φέτα τσουρέκι ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, δηλαδή καθόλου απαγορευτικό σε ένα ισοροποιημένο διαιτολόγιο.(Γι’ αυτό σου λέω πως ο Δημήτρης Γρηγοράκης είναι από τους λογικούς διαιτολόγους που θα σου δώσουν τη σωστή συμβουλή χωρίς να σε τρομοκρατήσουν!) Επιπλέον, το αλεύρι, το γάλα και τα αυγά που προστίθονται στο τσουρέκι εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Α, D, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία. Η ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του τσουρεκιού οφείλονται στο μαχλέπι και στη μαστίχα, τα οποία έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς τύψεις σε ποσότητα 1-2 κομμάτια μαζί με ένα ποτήρι γάλα 1,5% για πρωινό ή απογευματινό.

Τι κάνω εγώ: Πασχαλινά κουλούρια δεν τρώω γιατί δεν μου αρέσουν (ευτυχώς, και κάτι που δεν μου αρέσει!). Το τσουρέκι όμως το αγαπώ! Έτσι όσο έχω στο σπίτι φρέσκο τσουρέκι, τρώω δύο χοντρουλές φέτες το πρωί με τον καφέ μου.

Βλέπεις, λοιπόν; Δυο γεύματα είναι, αν φάμε με κάποιο μέτρο και λογική δεν έχει έρθει και το τέλος του κόσμου!

Σε φιλώ,

Ελένη

21 σκέψεις σχετικά με το “Αρνί ή κατσίκι; Τι θα φας το Πάσχα

  1. ΛΆΤΡΕΥΩ το τσουρέκια, αλλα για ευνόητους λόγους προσπαθω να μην το παρακανω…Και φτιάχνουν πολυ νόστιμα κουλτούρας θα αμμωνιας που καταναλώνονται αμεσως απο τους γύρω μου! 🙂 Ομως, σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικογενειά μου, δεν μου άρεσε ποτε οτιδηποτε κρεατικοπασχαλινό απο παιδι, η μυρωδιά όλων αυτών (κατσίκι, αρνί, κοκορέτσι, γαρδουμπα, μαγειρίτσα) με αναγουλιάζει, οπότε ότι δεν μπορω σε μυρωδια δεν μπορω να το βάλω κ στο στόμα μου, χιχι. Η μαμα μου βέβαια αποδίδει την απεχθεά μου σε … «Παιδικό τραύμα» του τύπου ότι… έβλεπες το αρνί να σουβλίζεται, ενω σαν παιδάκι η αγαπημένη σου κουκλίτσα-ζωάκι» ηταν ένα ασπρο μικρο αρνάκι με μπλε ματάκια» κ ότι το έχω συνδυάσει ετσι, τώρα ποια είναι η αλήθεια, χαχαχα θα σε γελάσω…κοτοπουλο, χοιρινο και μοσχάρι τρώω πάντως, βέβαια κ κει όχι τα πάντα (δεν έχω φάει ποτε μπουτι κοτοπουλου φέρει πείν) κ γενικα άμα μου μυρίζουν η δεν «γράφουν» στο ματι δεν τα τρώω ούτε αυτα,,,είμαι πολυ δύσκολη τελικα.,, :))

    Χρονια πολλα και Χριστός Ανέστη Ελένη μου είπαμε; Δεν ειπαμε! Χρονια πολλα!!! :))

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Καλησπέρα ! Πολυ ωραίες οι πληροφορίες που μας δίνεις, για να προσέξουμε κάπως, αφού ειναι πολυ εύκολο να ξεφύγουμε, ειδικά όσοι κάνουμε νηστεία !!
    (Εγώ πάλι, τρώω απο ολα και μετα…με τρώνε αυτά που εχω φάει!)
    Καλή Ανάσταση !!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Να φας ότι σου αρέσει, λέω εγώ, αλλά με μέτρο. Και να μη σε τρώνε μετά, ή την κάνουμε την… αμαρτία και την απολαμβάνουμε, ή δεν την κάνουμε! Όσο για το μετά, μιλάω ήδη με μια γυμνάστρια για να βρούμε με ποια προγράμματα θα λιώσουν και τα αρνιά και οι μαγειρίτσες!!!
      Καλή Ανάσταση σου εύχομαι

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Δεν ξέρω αν πρέπει να το θεωρώ ως τύχη ή όχι, αλλά ποτέ δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα τα πασχαλιάτικα εδέσματα (κι αναφέρομαι κυρίως στα κρέατα).
    Το κατσίκι ποτέ μου δε μπόρεσα να το φάω ενώ έχει-δεν έχει ένα χρόνο που τρώω αρνί αλλά μαγειρεμένο με πολύ ειδικό τρόπο (αν μου μυρίσει έστω και στο ελάχιστο, θα το αφήσω στην άκρη).
    Η συγχωρεμένη η γιαγιάκα μου έκανε μαγειρίτσα με κοτόπουλο αντί για συκωτάκια (κάτι με χοληστερίνη και τριγλυκερίδια πρέπει να ‘παιζε) κι εγώ πάντα φρόντιζα να πάρω λίγο απ’ την σουπίτσα της γιαγιάς γιατί η δικιά μας (κατά τη γνώμη μου) δε τρωγόταν….
    Αυτά που δε τη γλίτωναν όμως ποτέ ήταν τα τσουρέκια (ναι Ελένη,νομίζω έρχονται πρώτα με διαφορά στις γευστικές πασχαλινές προτιμήσεις όλων μας) και φυσικά τα πασχαλινά αυγά (με λίγο αλάτι και πιπέρι αλλά και με ρέγουλα για να μην ανεβάσουμε και καμιά χοληστερίνη!).
    Εύχομαι ο κόσμος να μπορέσει να φάει κάτι ζεστό και νόστιμο – εντός ή εκτός σπιτιού ή όπου αλλού το βρει.
    Καλό Πάσχα σε όλους μας πάνω απ’ όλα με υγεία κι ελπίδα! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Τι γίνεται βρε κορίτσια με τα τσουρέκια! Από τη μία ανακουφίζομαι, που δεν είμαι η μόνη, από την άλλη φαίνεται πως είναι το απόλυτο comfort food, το φαγητό παρηγοριάς των παιδικών μας χρόνων.
      Η ευχή σου είναι πολύ σημαντική και μακάρι να περάσουν όμορφες και ευλογημένες γιορτές όλοι οι άνθρωποι.
      Φιλιά

      Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ελενίτσα εγώ τα τρώω όλα! Μέχρι και γαρδουμπάκια! Τρελαίνομαι όμως για τα γλυκά πασχαλιάτικα και μη. Όσο για τα τσουρέκια αν είναι από γνωστό μαγαζί το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει απίθανες γεύσεις εκεί είναι αμαρτία… γλυκιά!!!! Καλή και Ευλογημένη Ανάσταση!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Και λίγο τζατζικάκι,τυράκια με όλα τους τα λιπαρά και παγωτάκι, αλλά το τσουρέκι είναι νικητής, συμφωνώ.Διάβασα και το likn greekista,το ανήρτησα στο g+ μου. Καλό Πάσχα σε όλους!Να λάμψετε με το χαμόγελο της αυτοπεποίθησης τη νύχτα της Ανάστασης!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ωραίες και χρήσιμες πληροφορίες!! Και συμφωνώ κι εγώ στο τελευταίο, το λέω πάντα, πως η ισορροπία είναι το παν σε όλα!! Καλό Πάσχα να έχουμε λοιπόν και …καλά κοψίδια!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Επειδή ρωτάς τι θα φάω αυτές τις μέρες:
    Ότι τρώω όλο το χρόνο, δλδ αυγά, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι απ΄έξω χρωματιστά, (!) κουλουράκια, πλούσιες σαλατούλες, κανένα μπιφτεκάκι σόγιας, όλα τα λαχανικά, όλα τα λαδερά, τσουρεκάκι, τυράκια, σοκολάτα 75% και γιαουρτάκι με φράουλες ή με σαντιγί … γιατί αυτό;
    Γιατί έχω να φάω κρέας πάνω από 20 χρόνια, αλλά θα φάω ψαράκι μόνο απ΄ τη τράτα και αυτό όταν πάω πρωί πρωί βόλτα στους Αγ.Αποστόλους- Αττικής! 😉

    ΑΦιλάκια καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία, χαρά και μέτρο! ❤

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλό Πάσχα και να το γιορτάσει ο καθένας μας με ανθρώπους που αγαπάει, με όμορφες στιγμές και ψυχική ηρεμία. (Αυτό με το ψαράκι το ζήλεψα!!!)
      Φιλιά πολλά

      Μου αρέσει!

  8. Ευτυχώς, σχεδόν όλα τα φαγητά του πασχαλινού τραπεζιού, δεν μου αρέσουν καθόλου. Έτσι τρώω λίγο και μίζερα. Κάνα αυγό αν χτυπήσω με λίγη σαλάτα κι όλα οκ! Μόνο με τα τσουρέκια έχω ένα θέμα, αλλά αυτό δεν το παθαίνω μόνο το Πάσχα 🙂 Φιλιά και καλημέρες 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, Ελένη! Thanks!
    Προσωπικά προτιμώ το κατσίκι (δεν μπορώ το λίπος του αρνιού) και τα τσουρέκια. Τα τσακίζω, όχι αστεία. Αυγά μπορώ να φάω 3-4 την ημέρα (το Πάσχα) και κουλούρια σχεδόν καθόλου.

    Με έβαλες στο κλίμα για τα καλά! Καλό Πάσχα! Φιλιά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.