Alex Panayotou: Μια γυναίκα έμπνευση


Άκουσα για την Alex μέσω γνωριμιών μου και η περίπτωσή της μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.Από πατέρα Ελληνοκύπριο και μητέρα Ελληνίδα, η Alex γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Όταν η Alex ήταν τριών ετών, η οικογένεια μετακόμισε για μερικά χρόνια στην Ελλάδα και στα 10 της η Alex γύρισε στο Δουβλίνο για να ολοκληρώσει εκεί την εκπαίδευσή της.

Σήμερα η Alex θεωρείται μια από τις πιο εμπνευσμένες ομιλήτριες και coaches. Εκτός από την ακαδημαϊκή της μόρφωση, η Alex είναι ζωντανό παράδειγμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να αθλείσαι.

Alex Coca Cola

Ξεκίνησε να τρέχει στα 30 της και μετά από 4 χρόνια προπόνησης άγγιξε τον πρωταθλητισμό: 2η στο Μαραθώνιο της Βαρκελώνης και 4η στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

 

R4H-PMacM-8001-3313300607-O

Το επόμενο βήμα της ήταν να τρέχει μόνη της για φιλανθρωπικούς σκοπούς, θέτοντας η ίδια δύσκολες προκλήσεις στον εαυτό της. Το τελευταίο της extreme τρέξιμο ήταν 400 χλμ που έτρεξε μόνη σχεδόν non stop (κοιμήθηκε μόλις 5 ώρες στη διάρκεια των 76,5 ωρών που έτρεχε!).

Διαβάζοντάς τα αυτά ένιωσα θαυμασμό για το πόσα μπορεί να πετύχει κανείς αν έχει το σωστό κίνητρο (εσωτερικό και για τον εαυτό του!) και ζήτησα από την Alex να μοιραστεί με τις αναγνώστριες του myfortysomethingworld μερικές σκέψεις και να μας μεταφέρει το δικό της μήνυμα.

Και ιδού:

Σαραντάρα, fit και με άπειρες δυνατότητες!

Αυτός που σκέφτηκε τη φράση «Σαραντάρα, χοντρή και τελειωμένη», δεν ήξερε και πολλά για τη ζωή και σίγουρα δεν γνώριζε τη δύναμη της. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία γυναίκα στα σαράντα της, και για καμία γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία, να βλέπει τον εαυτό της από μια υποτιμητική οπτική πλευρά. Οι γυναίκες, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, έχουν την πολυτέλεια της ελευθερίας –στο λόγο, τις σπουδές, την εργασία και τα λοιπά. Και ωστόσο, πολλές από εμάς χαραμίζουμε τις ευκαιρίες για τις οποίες πάλεψαν με τόσο πάθος και αφοσίωση οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.

Γυναίκες, είναι ώρα να συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητές σας. Κάθε ηλικία έχει τα πλεονεκτήματά της και τώρα, σχεδόν στα μισά της δεκαετίας των σαράντα μου, δεν θα άλλαζα τίποτε και σίγουρα δεν θα γυρνούσα πίσω το χρόνο.

DSC_0055lucas

Μια ανάσα μόλις πριν τα σαράντα πέντε, έχω παλέψει αρκετά ώστε να γνωρίζω πως οι πιο πολύτιμες ανταμοιβές έρχονται μόνο μετά από προσπάθεια. Έχω αναλύσει τον εαυτό μου αρκετά για να ξέρω ποια είμαι, ποια είναι τα δυνατά μου στοιχεία και ποιες είναι οι αδυναμίες μου.

Έχω κάνει ό,τι μπορώ για να αλλάξω στον εαυτό μου ό,τι μπορεί να αλλάξει και έχω μάθει να αποδέχομαι αυτά που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να αλλάξουν.

Γνωρίζω επίσης ότι δεν παύουμε ποτέ να εξελισσόμαστε και μπορούμε πάντα να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον εαυτό μας αν είμαστε αρκετά ειλικρινείς ώστε να κάνουμε μια ρεαλιστική αυτο-αποτίμηση.

Έχω μάθει να αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι, συμπεριλαμβανομένων και όσων μπορεί να μη μου αρέσουν – στο χαρακτήρα, στη στάση ζωής ή στο σώμα μου.

Στα είκοσί σου δεν μπορείς να δεις τη μοναδική «μεγάλη εικόνα» που σου χαρίζουν οι χαρές και οι λύπες της ζωής, αρχίζει να εμφανίζεται στο τέλος της δεκαετίας των τριάντα σου και υποθέτω πως δεν σταματάει ποτέ.

Δεν θα άλλαζα αυτή την πλεονεκτική θέση που μου έχει χαρίσει η ηλικία μου, ή το σημείο όπου βρίσκομαι διανοητικά και συναισθηματικά. Κάθε χρόνος και κάθε νέος θρίαμβος ή απογοήτευση, αν τα δεις με ανοιχτά μάτια και μυαλό, μπορούν να σε κάνουν πιο πλούσια και να σε βοηθήσουν να βρεις διανοητική ηρεμία και ισορροπία στη ζωή σου. Μη σκέφτεσαι ότι ανοίγει η μέση σου, σκέψου ότι ανοίγει το μυαλό σου.

Και οι αλλαγές στο σώμα μου; Τι σημασία έχουν; Ποιο καλύτερο κίνητρο μπορούμε να ζητήσουμε από το να ξέρουμε πως αν φροντίσουμε αυτό το σώμα, (αυτό το σώμα που σχεδόν κάθε χρόνο το νιώθουμε να αλλάζει) μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να δείχνουμε καλύτερα και σίγουρα να νιώθουμε πιο δυνατές καθώς θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε κάθε καινούργιο στάδιο της ζωής μας.

R4H-PMacM-8405

Κυρίες μου, έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να είμαστε σκλάβες σε μια μη ρεαλιστική εικόνα του πώς θα πρέπει να μοιάζουν οι γυναίκες. Στα σαράντα, είναι ώρα να είμαστε αρκετά ρεαλίστριες ώστε να αποδεχόμαστε πως η ηλικία και η βαρύτητα θα έρθουν, όσο κι αν αντιστεκόμαστε, κλωτσάμε και φωνάζουμε. Η άσκηση, τόσο σωματική όσο και διανοητική, η υγιεινή διατροφή και μια καλή δόση διασκέδασης και χαλάρωσης θα σε κάνουν να νιώθεις και να δείχνεις καλύτερη από μπορεί να κάνει οποιαδήποτε θεραπεία, χειρουργείο ή μαγικό φίλτρο.

Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της – φρόντιζε τον εαυτό σου και κάνε όσο πιο συχνά μπορείς εξάσκηση στο χαμόγελό σου.

Δέξου τις προκλήσεις που συναντάς στο δρόμο σου –εργασιακές, οικογενειακές ή προσωπικές- με μια θετική στάση και να είσαι προνοητική.

Θα ανακαλύψεις πως η ζωή είναι καλύτερη από ποτέ στα σαράντα σου. Αν δεν ξέρεις ποια είσαι, είναι ώρα να το ανακαλύψεις.

Μόνο εσύ μπορείς να κοιτάξεις στον καθρέφτη και να δεις ποια βρίσκεται πίσω από την αντανάκλαση.

Εσύ αποφασίζεις τι τρως, αν γυμνάζεσαι και με ποια στάση επιλέγεις να αντιμετωπίζεις τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της ζωής.

Αντιμετώπισέ τα όλα με θετικό τρόπο και θα ανακαλύψεις πως οι πιο σκοτεινές στιγμές έχουν περισσότερο φως και οι φωτεινές στιγμές λάμπουν περισσότερο.

Η ζωή είναι μια μάχη (φυσικά και είναι, αυτό είναι ένα από τα δεδομένα της ζωής) όμως η ζωή είναι όμορφη στα σαράντα – είμαι πιο fit και πιο έτοιμη από ποτέ και ανυπομονώ για τα χρόνια που θα έρθουν.

Γιόρτασε κι εσύ μαζί μου όλα όσα μας έχουν μάθει αυτά τα fortysomething χρόνια που έχουμε ζήσει.

Είμαστε γυναίκες, είμαστε όμορφες μέσα και έξω – ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας και ας προχωρήσουμε μαζί!

 

Ελπίζω τα λόγια της Alex να σου λένε κάτι, να σε εμψυχώνουν και να σε ενθαρρύνουν να ξεκινήσεις σήμερα κι όλας αυτό που αγαπάς κι αυτό που ονειρεύεσαι.

Σε φιλώ,

Ελένη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.