Μα τι χαλβάς είσαι εσύ;;;;


Νηστέψεις δε νηστέψεις, τον χαλβά σου θα τον φας. Και θα τον απολαύσεις. Και καλά θα κάνεις, γιατί ο χαλβάς σου κάνει καλό.

photo:www.clickatlife.gr
photo:www.clickatlife.gr

Περιμένω κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα για να φάω χαλβά του μπακάλη, με ταχίνι, σκέτο ή/και με κακάο. Είναι σαν ένα προσωπικό μου έθιμο, σαν να κηρύσσω με την πρώτη μπουκιά χαλβά την έναρξη της άνοιξης, του Πάσχα, του καλοκαιριού.

 

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα! photo:firiki.pblogs.gr
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!
photo:firiki.pblogs.gr

Και ευτυχώς, ο χαλβάς είναι ίσως το πιο υγιεινό και θρεπτικό γλυκό! Αν θέλεις να τον απολαύσεις κι εσύ με ελαφριά τη συνείδησή σου, θα σου πω μερικούς λόγους και τρόπους που ο χαλβάς σου κάνει καλό!

 

Ο χαλβάς από ταχίνι ή χαλβάς του μπακάλη

Ο χαλβάς αυτός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ενδεικτικό είναι πως η ποσότητα των 100 γρ χαλβά μπορεί να καλύψει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη ενός ατόμου με βάρος 70 κιλών με μέτρια φυσική δραστηριότητα. Χάρη σε αυτό το γεγονός, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να υποκαταστήσει, εν μέρει, το κρέας και να μειώσει την κατανάλωση του (helloooo, νηστεία!).

 

photo:www.argoudelis.com
photo:www.argoudelis.com

Τι άλλο έχει ο χαλβάς εκτός από πρωτεΐνη; Και τι δεν έχει!

Άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως λιγνάνες, η βιταμίνη Ε και σελήνιο. Οι σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στον χαλβά αποτελούν όπλο κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών. Επίσης ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Τα τρία αυτά μικροθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία αλλά και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι το κάλιο συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη της υπέρτασης δηλαδή που όταν είσαι fortysomething κακά τα ψέματα θα πρέπει να έχεις στο νου σου, ενώ το μαγνήσιο βοηθάει να λειτουργούν καλύτερα το μυϊκό και νευρικό σου σύστημα.

 

photo:www.zougla.gr
photo:www.zougla.gr

Τα πολύτιμα λιπαρά από το ταχίνι

Αν σκεφτείς ότι πρόσφατα οι ειδικοί έχουν αρχίσει να επισημαίνουν ότι τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, θα εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο τον ταπεινό χαλβά.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού και πρόκειται για ουσίες που αφού ο ίδιος δε μπορεί να συνθέσει. Ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων αυτού του είδους, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί σε πολλά ερευνητικά αποτελέσματα με την μείωση της χοληστερόλης. Γι΄ αυτό και πολλοί είναι οι γιατροί που συστήνουν την κατανάλωση ταχινιού σε υπερχοληστερολαιμικούς.

Απόλαυσε λοιπόν την Καθαρή Δευτέρα το χαλβά σου, σε όποια γεύση σου αρέσει, χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ τύψεις.

Σε φιλώ γλυκά και χαλβαδένια,

Ελένη

 

 

5 σκέψεις σχετικά με το “Μα τι χαλβάς είσαι εσύ;;;;

  1. Ο χαλβας ειναι υπεροχος κ τον λατρευω! Ας μην ξεχναμε ομως οτι εχει και πολυ ζαχαρη και πολλες πολλές θερμιδες. Για αυτο φατε ενα μικρο μονο κομματακι.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Να πω ότι δεν μου αρέσει θα είναι απόλυτο ψέμμα. Τον λατρεύω το χαλβά σε όλες του τις …εκφάνσεις…..
    Ευχαριστούμε Ελένη για την …παρουσίαση.
    Φυσικά θα τον τιμήσουμε.
    Καλά κούλουμα να έχεις.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Άμα σου πω ότι δεν γνώριζα τα καλούδια του χαλβά; Τώρα χαίρομαι διπλά που τον απολαμβάνω όλο τον χρόνο! Αλλά μ’ αρέσει κι ο άλλος, ο σιμιγδαλένιος, κι ο άλλος ο τούρκικος με το νεσιστέ και την πετσούλα! Χαλβάς να είναι κι ό,τι να είναι δηλαδή! Αυτό που δεν αντέχει το στομάχι μου μόνο είναι… οι ανθρώπινοι χαλβάδες, όταν μάλιστα παριστάνουν και τους πονηράκηδες!
    Φιλί σου στέλνω! Καλό τριήμερο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Αφήστε απάντηση στον/στην eleniplus Ακύρωση απάντησης

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.