Τι μπορεί να πάει στραβά σε ένα παιδικό πάρτι;


Πολλά! Και όχι δεν είμαι απαισιόδοξη, απλά έχω πάει τα παιδιά μου σε πολλά αποκριάτικα πάρτι στο παρελθόν –κι έχω διοργανώσει άλλα τόσα στο σπίτι- και καταλήγω πως για να πάνε όλα καλά είναι προτιμότερο να είμαστε προετοιμασμένοι για τις μικρές αναποδιές της ημέρας! Όταν είχα κάνει αυτό το θέμα για το περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς είχα συμβουλευτεί ειδικούς για το πώς θα πάνε όλα καλύτερα και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο πιθανές αναποδιές.

kidsatparty1

Ευχαριστώ για τις συμβουλές την αγαπημένη μου Μαρίλη Ανδριοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια* και πολλά άλλα που σου την προτείνω ανεπιφύλακτα αν θέλεις να συζητήσεις διάφορα θέματα και τον Μάριο Ανδρέου, παιδίατρο και υπεύθυνο του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας.

Η ατυχία: να πάθει το παιδί αλλεργία απ’ τα χρώματα του μακιγιάζ

Το παιδικό δέρμα είναι συχνά ευαίσθητο στα προϊόντα του μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε τις απόκριες, τα οποία είναι πιο «βαριά» απ’ τα συνηθισμένα προϊόντα ομορφιάς. Αν το παιδί παρουσιάσει αλλεργία συνήθως θα είναι περιορισμένη σε κάποιον δερματικό ερεθισμό τοπικά, υπάρχει όμως η περίπτωση να προκληθεί πιο γενικευμένη αλλεργική αντίδραση σε κάποιο παιδί.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Προτού χρησιμοποιήσουμε κάποιο προϊόν στο δέρμα του παιδιού καλό είναι να κάνουμε μια δοκιμή, βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο χέρι ή το πόδι του μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη γιορτή. Καλό είναι αν το παιδί μας έχει αλλεργική προδιάθεση, έχει παρουσιάσει δερματικές αλλεργίες όπως έκζεμα, τροφικές ή αναπνευστικές αλλεργίες, να μην το εκθέτουμε σε πιθανά αλλεργιογόνα. Αν θέλει οπωσδήποτε να βαφτεί, για τη χαρά της γιορτής, ας προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο απ’ τα δικά μας προϊόντα μακιγιάζ τα οποία είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας απ’ τα είδη που προορίζονται αποκλειστικά για τις αποκριάτικες στολές.

 

Η ατυχία: Να βγάλει το παιδί εξάνθημα από την αποκριάτικη στολή

Οι περισσότερες αποκριάτικες στολές του εμπορίου είναι φτιαγμένες από συνθετικό υλικό. Το συνθετικό ύφασμα μπορεί να είναι πιο τραχύ στα σημεία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα και εμποδίζει την επιδερμίδα να αναπνεύσει. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται λόγω της συνεχούς κίνησης του παιδιού και της ποιότητας του υφάσματος, είναι εύκολο να προκαλέσουν κάποιον δερματικό ερεθισμό στο ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Μια μακρυμάνικη λεπτή μπλούζα μέσα απ’ το αποκριάτικο κοστούμι και ένα λεπτό καλσόν ή ένα βαμβακερό κολάν είναι η καλύτερη λύση ώστε να μην έρχεται το συνθετικό ύφασμα σε επαφή με το δέρμα του παιδιού. Αποφεύγουμε επίσης να ντύνουμε πολύ βαριά το παιδί, ειδικά αν το πάρτι είναι σε εσωτερικό χώρο. Η λεπτή μπλουζίτσα που προαναφέραμε είναι αρκετή αφού τα πιτσιρίκια τρέχουν και κινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται εύκολα και να ιδρώνουν.children-animated

 

Το …δράμα: Να βάλει τα κλάματα επειδή φοβήθηκε τον κλόουν 

Πρόκειται για μια πολύ κλασική και συνηθισμένη αντίδραση πολλών παιδιών προσχολικής ηλικίας ή/και νηπιαγωγείου και σαφώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσουμε, ούτε να νιώσουμε άσχημα επειδή το παιδί μας τρόμαξε. Καλό θα είναι όμως να μην το πιέσουμε αλλά να σεβαστούμε το άγχος του και να το απομακρύνουμε λίγο απ’ το …κέντρο της δράσης του κλόουν. Μερικές φορές η δική μας φυσιολογική και χωρίς εντάσεις αντίδραση σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των παιχνιδιών από μια μικρή απόσταση μέσα στην ασφάλεια της αγκαλιάς μας μπορεί να είναι αρκετά για να ωθήσουν το παιδί να πλησιάσει σταδιακά και τελικά να ενσωματωθεί στη μικρή ομάδα των θεατών.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Αν οργανώνουμε εμείς το πάρτι μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κλόουν (συζητήστε το με το παιδί σας – πολλά παιδιά αποδέχονται καλύτερα τις γυναίκες κλόουν) να ολοκληρώσει την αμφίεσή της μπροστά στους μικρούς μας καλεσμένους. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τα χρώματα με τα οποία θα βαφτεί, να της δίνουν τα βαζάκια και τα σωληνάρια του μακιγιάζ, να τη βοηθήσουν να φορέσει την κόκκινη μύτη και την περούκα. Και μετά… ας ξεκινήσει το παιχνίδι! Αν το παιδί μας είναι καλεσμένο σε κάποιο πάρτι και μπορεί να φοβηθεί με τον κλόουν, μπορούμε να πάμε σε ένα κατάστημα με αποκριάτικα κοστούμια και να περιεργαστούμε μαζί με το παιδί τις στολές των κλόουν, τα ρούχα, τα παπούτσια, το καπέλο, την περούκα, το μακιγιάζ ώστε να καταλάβει πως είναι απλώς μέρος μιας στολής.

 

Το …δράμα: να μαλώσουν δυο πιτσιρικάδες για το ποιος θα καταφέρει πάρει το αγαπημένο παιχνίδι του Γιωργάκη, κι ο Γιωργάκης να τους παρακολουθεί να τραβάνε και να καταστρέφουν το παιχνίδι του και να κλαίει απαρηγόρητος!

Αν είμαστε γονείς παιδιού άνω του ενός έτους, πιθανότατα θα έχουμε ήδη ζήσει αντίστοιχες σκηνές, είτε το παιδί μας είναι αυτό που διεκδικεί είτε αυτό που υπερασπίζεται τα κεκτημένα του (δηλαδή το παιχνίδι του), είτε πότε παίρνει τον έναν ρόλο και πότε τον άλλο. Έτσι, λογικά, θα έχουμε ήδη βρει τρόπους να ρίχνουμε τους τόνους σ’ αυτού του είδους τις εντάσεις, όπως ο σωτήριος περισπασμός της προσοχής του παιδιού με κάποιο άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Αν είμαστε εμείς που διοργανώνουμε το πάρτι μια καλή λύση –ή τουλάχιστον η δική μου λύση!- είναι να μαζέψουμε στο υπνοδωμάτιό μας τα πολύ πολύ αγαπημένα, ευπαθή παιχνίδια του παιδιού μας, τα παιχνίδια με τα μικρά κομματάκια που μπορεί να χαθούν εύκολα όπως τα συναρμολογούμενα ή τα ανθρωπάκια με τους πύργους και τα δεκάδες αξεσουάρ και να αφήσουμε στο δωμάτιό του τα πιο «χοντρά». Τουλάχιστον έτσι  δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα κλάματα και τη γκρίνια του παιδιού μας αν χαλάσει ή σκιστεί κάποιο απ’ τα παιχνίδια του. Ωστόσο, είτε το παιδάκι μας είναι καλεσμένο είτε οικοδεσπότης, καλό είναι κάνουμε νωρίτερα μια «υπενθυμιστική» συζήτηση για τα παιχνίδια και το γεγονός ότι σε ένα πάρτι παίζουν όλα τα παιδάκια μαζί με τα ίδια παιχνίδια.

 

Tip: Οι Αμερικανοί, που έχουν κανόνες για τα πάντα (!), έχουν κανόνες και για ένα επιτυχημένο παιδικό πάρτι: οι καλεσμένοι να μην ξεπερνούν τον αριθμό της ηλικίας του μικρού οικοδεσπότη. Δηλαδή, αν το παιδί σας είναι επτά χρονών να περιοριστείτε σε επτά καλεσμένους. Προσωπικά δεν κατάφερα ποτέ να περιορίσω τόσο αυστηρά τους καλεσμένους, έβαζα πάντα όμως ένα όριο, ειδικά όταν το πάρτι θα γινόταν στο σπίτι μας.

 

Το …δράμα: να συναντήσει κι άλλη (κι άλλη… κι άλλη) Πριγκίπισσα Έλσα στο πάρτι!

Με μαθηματική ακρίβεια σε κάθε μεγάλο (ή και μικρό) αποκριάτικο πάρτι με συνομήλικα παιδιά θα υπάρχουν δύο και τρεις παρόμοιες ή ολόιδιες στολές! Τα καλά νέα είναι πως συνήθως τα παιδιά δεν δίνουν και μεγάλη σημασία σ’ αυτή τη σύμπτωση – ίσως μάλιστα να συστήσουν και μια ιδιότυπη συμμορία από πριγκίπισσες του Frozen ή δεν-ξέρω-τι-γιατί-έχουν-μεγαλώσει-τα-παιδιά-μου!

Τι μπορούμε να κάνουμε: Αν ξέρουμε πως η μικρή μας Πριγκίπισσα ενοχλείται όταν κάποιο άλλο παιδί φοράει τα ίδια ρούχα μ’ αυτήν, καλό είναι να της προτείνουμε μια πιο πρωτότυπη στολή ή να φτιάξουμε μια ιδιαίτερη χειροποίητη στολή. Αν ωστόσο βρεθεί άλλο παιδάκι με την ίδια στολή και το δικό μας αντιδράσει αρνητικά μπορούμε να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια «διαφορά» όπως ένα φουλάρι για τα αγόρια, ένα εντυπωσιακό στολίδι, ένα ραβδάκι ή ένα στέμμα για τα κορίτσια που θα τα βοηθήσει να νιώσουν πως η στολή τους είναι μοναδική!

 

Το (μεγάλο) δράμα: να έχει ξεχάσει το παιδί να μοιράσει τις προσκλήσεις στους συμμαθητές του!!!

Αν δεν το είχα δει να συμβαίνει, δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ. Τα μικρά παιδιά –αλλά και τα μεγαλύτερα- ξεχνούν εύκολα και μπορεί βάζοντας τις προσκλήσεις μέσα στην σχολική τσάντα να νιώσει πως ολοκλήρωσε το έργο του!

Τι μπορούμε να κάνουμε: Να βεβαιωθούμε πως οι προσκλήσεις έχουν όντως μοιραστεί ελέγχοντας την τσάντα του παιδιού και μιλώντας με μαμάδες που γνωρίζουμε απ’ το σχολείο του παιδιού μας. Γενικότερα είναι καλή συνήθεια να ελέγχουμε τη σχολική τσάντα για τυχόν ξεχασμένο κολατσιό, προσκλήσεις σε πάρτι ή επιστολές απ’ τη δασκάλα. Αν αντιληφθούμε εκ των υστέρων πως έχει συμβεί αυτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναβάλουμε το μεγάλο πάρτι για μια εβδομάδα – εκτός κι αν έχουμε τα τηλέφωνα στο σπίτι κάποιων συμμαθητών του και τους καλέσουμε επιτόπου ή αρκεστούμε μόνο στους συγγενείς και τους φίλους που μπορεί να έχουμε καλέσει εμείς οι ίδιες.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

  • Η Μαρίλη Ανδριοπούλου είναι ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ, σύμβουλος ψυχολογίας, πιστοποιημένη επαγγελματίας επόπτρια ειδικών ψυχικής υγείας.

 

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι μπορεί να πάει στραβά σε ένα παιδικό πάρτι;

  1. Απ’ τον τίτλο του άρθρου σου δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα συμβουλεύεις. Είχα στο μυαλό μου πως θα μιλούσες για προβλήματα π.χ. κάηκαν τα τυροπιτάκια ή δεν πέτυχε η διακόσμηση. Τελικά έτσι την πατάμε οι μη έχοντες παιδιά και ιδιαίτερη τριβή με παιδικά πάρτυ. Τα προβλήματα που ανέφερες ήταν όλα απολύτως λογικά και μόνο μια μάνα με χρόνια προϋπηρεσία τα προβλέπει και τα λύνει. Μας δίνεις υλικό για διάβασμα για το μέλλον Ελένη 😉

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.