Τα τρία μεγάλα Όχι ή πως μιλάμε στα παιδιά για το σεξ και άλλα «ακανθώδη» θέματα


Αυτές τις μέρες, λίγο η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, λίγο οι συζητήσεις στις εκπομπές για τις 50 αποχρώσεις του γκρι, λίγο τα σχετικά post στο Facebook, αναρωτήθηκα πόσο μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ, για το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι για το σώμα και την ψυχή αλλά και πόσο επικίνδυνο αν γίνεται χωρίς προφυλάξεις. Και μπορεί τα δικά μου παιδιά να είναι στην εφηβεία, υπάρχουν όμως πράγματα/συζητήσεις που κάνουμε από τότε που είναι σχεδόν μωρά.

 

Δεν είναι τόσο απλό πάντα - όσο όμως το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο θα σου φαίνεται να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ και τα μεγάλα όχι.
Δεν είναι τόσο απλό πάντα – όσο όμως το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο θα σου φαίνεται να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ και τα μεγάλα όχι.

Και τα θετικά τους αποτελέσματα θα τα  βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Υπάρχουν, έτσι και κατά τη γνώμη μου, τα τρία μεγάλα όχι. Οι περιπτώσεις που ως γονείς επιτρέπεται να είμαστε απόλυτοι: στα αυστηρά μας «όχι» στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πρέπει να ξέρουν από νωρίς πού πρέπει να πουν τα "όχι" τους
Πρέπει να ξέρουν από νωρίς πού πρέπει να πουν τα «όχι» τους

Είναι γεγονός πως υπάρχουν θέματα που θίγουμε δύσκολα στα παιδιά μας. Είτε γιατί φοβόμαστε ότι ανοίγοντας ένα καυτό θέμα τα σπρώχνουμε να το “προσέξουν” πριν από την ώρα τους, είτε γιατί δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια είτε απλά επειδή κάποια θέματα θεωρούνται ταμπού.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φτάσουν τα παιδιά μας στην προεφηβεία, στα έντεκα ή τα δώδεκα χρόνια τους, για να τους μιλήσουμε για τα θέματα αυτά – και μάλιστα όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να τα κουβεντιάζουμε ανοιχτά, τόσο πιο εύκολα είναι τα λόγια, τόσο πιο εύκολη γίνεται η επικοινωνία.

Η δική μας στάση παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο από τα λόγια και τις προτροπές. Το παιδί δεν θα γίνει "άντρας" αν πιει ένα ποτηράκι μαζί μας στο οικογενειακό τραπέζι! photo:www.hamogelo.gr
Η δική μας στάση παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο από τα λόγια και τις προτροπές. Το παιδί δεν θα γίνει «άντρας» αν πιει ένα ποτηράκι μαζί μας στο οικογενειακό τραπέζι!
photo:www.hamogelo.gr

Έτσι, από νωρίς, με κάθε αφορμή (ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, μια ταινία ή μια είδηση στην τηλεόραση) ας τους μιλάμε και ας λύνουμε τις απορίες που μπορεί να προκύψουν από την κουβέντα. Κι αν τηρούμε τον κανόνα του “τόσο όσο” δεν θα ξεπεράσουμε τα όρια της ενημέρωσης που αντέχει το παιδί μας, ανάλογα με την ηλικία του. Μόλις πάψει να κάνει ερωτήσεις, πάψει να μας κοιτάζει και να προσέχει τι λέμε, αρκεί. Και μετά από λίγο καιρό ξανά, με νέα αφορμή, με άλλα λόγια. Ώσπου να του γίνουν βίωμα κάποια πράγματα, κάποιες προφυλάξεις – έστω, βίωμα από δεύτερο χέρι, αν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο.

Δεν είναι ντροπή - είναι ασφάλεια για όλη τους τη ζωή.
Δεν είναι ντροπή – είναι ασφάλεια για όλη τους τη ζωή.

Κι αν οι ίδιοι έχουμε κενά στις γνώσεις μας, μπερδεύουμε τα λόγια μας, κοκκινίζουμε και φουντώνουμε, μπορούμε να βρούμε βοήθεια μέσα από καλά βιβλία ή ακόμη και από τους ειδικούς που θα μας βοηθήσουν να μιλήσουμε στα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο.

Κι ας μην ξεχνάμε πως μέσα απ’ όλες αυτές τις κουβέντες τα παιδιά μαθαίνουν ότι μπορούν να μας μιλάνε για οτιδήποτε τους συμβαίνει, οτιδήποτε τα απασχολεί, πως είμαστε εκεί για να ακούσουμε, να βοηθήσουμε και όχι να κρίνουμε ή να κατακρίνουμε.

Σε φιλώ,

Ελένη

2 σκέψεις σχετικά με το “Τα τρία μεγάλα Όχι ή πως μιλάμε στα παιδιά για το σεξ και άλλα «ακανθώδη» θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.