Τραχανότο με μανιτάρια


Εάν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θέλεις να “παίξεις” με νέα πιάτα, βγάλε τον τραχανά από το ντουλάπι. Θυμάσαι που σου είχα μιλήσει για τα βιωματικά σεμινάρια «Είσαι γυναίκα, είσαι δύναμη» που οργάνωσε η φαρμακευτική εταιρία Novartis για γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού; Και που σου είχα πει ότι εκεί ήταν και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος και μαγείρεψε ένα θεϊκό τραχανότο;

Χωρίς μια φωτογραφία με τον σεφ, δεν γίνεται!
Χωρίς μια φωτογραφία με τον σεφ, δεν γίνεται!

Ε, ήρθε η ώρα να σου δώσω και τη συνταγή. Εγώ το έφτιαξα με σταρένιο τραχανά γιατί ο ζυμαρένιος ο ξινός μου παραείναι… ξινός.

Τραχανότο με μανιτάρια
Για 4 μερίδες

200 γρ. τραχανά ξινό
300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα
200 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένενες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κ.σ. κονιάκ
1 φλ. γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
Νερό, αλάτι και πιπέρι

Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ. Στο μεταξύ μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο κονιάκ.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επί το έργο!
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επί το έργο!

Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα φρέσκα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το κονιάκ και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.

Για να δω...
Για να δω…

Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε , ανακατεύετε και σερβίρετε.

Αν το δοκιμάσεις, πες μου πώς σου φάνηκε και αν έκανες κάποια (παρ)αλλαγή και σου άρεσε!

Σε φιλώ,
Ελένη

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τραχανότο με μανιτάρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.