Έτσι κάνουμε γυμναστική μετά τα 40


Όσο κι αν με πονάει η παραδοχή, μετά τα 40 το σώμα αλλάζει. Εννοείται πως η τακτική άσκηση είναι το μυστικό για να δείχνεις και να νιώθεις πολύ νεότερη και να είσαι πραγματικά υγιής. Θα σου πω όμως κάτι πολύ σημαντικό, που καλό είναι να το έχεις υπόψη σου ακόμη κι αν δεν κοντοζυγώνεις τα 40 ή αν τα έχεις περάσει προ πολλού. Με τη σωστή γυμναστική μπορείς να προλάβεις ένα σωρό προβλήματα υγείας στο μέλλον και τα παρακάτω tips έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση. Υιοθέτησέ τα και σε μερικά χρόνια θα με θυμηθείς!

tai_chi

Δούλευε καθημερινά την ευλυγισία σου

Καθώς μεγαλώνουμε, οι τένοντες και οι μύες γίνονται πιο σφιχτοί και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως για διάφορες τενοντίτιδες. Για να σου το κάνω εικόνα, σκέψου πως οι σφιγμένοι μύες σου είναι σαν ένα παλιό, ψιλοξεραμένο λάστιχο. Αν το τραβήξεις απότομα, έσπασε!

Τι να κάνεις: Βάλε στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις ευλυγισίας, όπως yoga, Pilates και διατάσεις με ρόλερ αφρού.

Ό,τι δεν χρησιμοποιείς, αποχαιρέτησέ το

Κι εδώ μιλάμε για τους μύες και όχι για άλλα σημεία του σώματός σου. Διάβασα τι λένε οι έρευνες και σοκαρίστηκα: Μεταξύ των 25 και 50 ετών, οι άνθρωποι που δε γυμνάζονται χάνουν έως και το 10% της μυικής τους μάζας,  ενώ στα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να χαθεί άλλο ένα 45%. Επιπλέον, η μυική μάζα που χάνεται αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό.

Τι να κάνεις: Αν δεν έκανες μέχρι στιγμής ασκήσεις ενδυνάμωσης, τώρα πρέπει να ξεκινήσεις: η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, με αντιστάσεις ή με

Η προβολή είναι εξαιρετική άσκηση για όλο το πόδι!
Η προβολή είναι εξαιρετική άσκηση για όλο το πόδι!

το βάρος του σώματος είναι η καλύτερη επιλογή σου. Απόφυγε όμως τα μηχανήματα με βάρη αφού δεν συμβάλουν να αποκτήσεις την αποκαλούμενη λειτουργική δύναμη. Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή χρησιμοποιείς τους τετρακεφάλους σου συνδυαστικά με τους δικεφάλους των ποδιών, τους γλουτούς και τον κορμό για να πάρεις αγκαλιά το παιδί, να ανέβεις σκάλες φορτωμένη με τις σακούλες του μάρκετ και να βάλεις τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως η πρέσα ποδιών δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αντίθετα τα καθίσματα και οι προβολές είναι μια εξαιρετική άσκηση.

Κάνε τον πελαργό

Μη γελάς, δοκίμασε να σταθείς στο ένα πόδι. Αν σου φαίνεται πανεύκολο, κλείσε τα μάτια. Αν δεν πήγες να πέσεις, τα πας μια χαρά! Διαφορετικά, η ισορροπία σου χρειάζεται βελτίωση κάτι που γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό όσο μεγαλώνεις αφού με το πέρασμα του χρόνου ο νευρομυικός συντονισμός παρακμάζει. storkΤα καλά νέα; Μπορείς να κρατήσεις νέες και υγιείς τις νευρομυικές σου συνδέσεις δουλεύοντας καθημερινά την ισορροπία σου.

Τι να κάνεις: Tai chi, Pilates και yoga είναι ιδανικές επιλογές άσκησης για αυτό το σκοπό. (Άσε που αυτές οι μορφές άσκησης, κυρίως η yoga και το tai chi, θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, να αναπνέεις καλύτερα και να είσαι πιο ήρεμη στην καθημερινότητά σου.) Θέλεις κάτι πολύ απλό και αποτελεσματικό; Πλένε τα δόντια σου στη στάση του πελαργού, αλλάζοντας πόδι κάθε βράδυ!

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

7 σκέψεις σχετικά με το “Έτσι κάνουμε γυμναστική μετά τα 40

  1. Και εγώ κολυμπώ,μόνο υπτιο λόγω μέσης,στην πισίνα,μέτρια ταχύτητα,περίπου 40 λεπτά,3 -4 μέρες τη βδομάδα, είναι καλό? ???και κάνω συμπληρωματικά πολύ περπάτημα!το κολύμπι είναι ήπια άσκηση,αλλά δίνει γράμμωση και μύες ;;;

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Είναι εξαιρετική άσκηση το κολύμπι και το περπάτημα. Ο συνδυασμός αυτός σε προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και προφανώς κάθε μορφή άσκησης είναι ευεργετική. Βέβαια για γράμμωση και μυς δεν ξέρω τι γίνεται με το κολύμπι. Αν δεις τους κολυμβητές είναι πολύ μυώδεις, αλλά αυτοί είναι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Αν θέλεις περισσότερους μυς -που σημαίνει ότι θα καις περισσότερες θερμίδες και την ώρα που κοιμάσαι- μπορείς να προσθέσεις μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου, όπως π.χ. πους απς στα γόνατα, σανίδες και βυθίσεις τρικεφάλων.

      Μου αρέσει!

  2. Yesssssssssssssssssssssssssssssssssss! Ελένη μου, με βρίσκεις 100% σύμφωνη!!! 😛
    Τώρα τελευταία κάνω τα εξής: Εκτός απ΄ τη (σχεδόν) καθημερινή μου γιόγκα, τ’ απογεύματα που συνήθως κάθομαι με το «λαπτόπι» στα πόδια στο κρεββάτι (Χμ! 😦 ) κάποια στιγμή σηκώνομαι και κάνω μερικές ασκήσεις όρθια, ξεκινώ με περιστροφές του κεφαλιού και συνεχίζω και με τις ασκήσεις που μας δίνεις + κάτι άλλες της γιόγκα και τελειώνω με πηδηματάκια (Αχ! εκεί να δεις πλάκα!!!) 😀
    Η όλη διαδικασία 10 λεπτά… αλλά κάθε μέρα! 😉
    Για δες από που εμπνεύστηκα! 😉

    http://fanpage.gr/life/igia/afti-i-askisi-4-lepton-pou-bori-na-antikatastisi-mia-ora-sto-gimnastirio/

    Καλή δύναμη και σ’ αυτές που είναι και πάνω από 60! 😛

    ΑΦιλάκια αισιόδοξα πάντα! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλημέρα Στεφανία μου!
      Χαίρομαι πολύ που συμφωνείς και είναι πολύ ενδιαφέρον το link που μας δίνεις.
      Καλή δύναμη σε όλες μας!!!
      Φιλιά πολλά πολλά

      Μου αρέσει!

    1. Μα το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση, ειδικά όταν κολυμπάς σε θάλασσα που έχει όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά! Μακάρι να έμενα δίπλα σε θάλασσα και θα κολυμπούσα 10 μήνες το χρόνο!
      Φιλάκια

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.