Εσύ χρησιμοποιείς κουρκούμη;


Κουρκουμάς, κουρκούμη ή κιτρινόριζα. Είναι αυτή η κίτρινη σκόνη η νέα διατροφική μόδα ή είναι πράγματι τόσο πολύτιμη για την υγεία σου;

photoQwww.geneactivatornrf2.org
photo:www.geneactivatornrf2.org

Επιστημονική έρευνα στη Γερμανία συσχετίζει την ουσία τουρμερόνη, ουσία που υπάρχει στην κουρκούμη με μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το μηχανισμό αυτοΐασης του εγκεφάλου. Και επειδή δεν είναι η μοναδική έρευνα που κάνει αυτό τον συσχετισμό, αν κάτι τέτοιο αποδειχτεί σωστό, ανοίγεται μια πολύ σημαντική θεραπευτική οδός για αυτή την τόσο σοβαρή νόσο.

Μια δεύτερη βασική ουσία που περιέχει η κουρκούμη είναι η κουρκουμίνη η οποία διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και αν αυτό σου ακούγεται απλό, σκέψου πως ακόμη και η σοβαρή και πιθανώς μοιραία στεφανιαία νόσος είναι στη βάση της φλεγμονή. Επιπλέον, σε έρευνες εξετάζεται η δράση της κουρκουμίνης κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Αυτή η ρίζα που θυμίζει τζίντζερ, είναι η κιτρινόριζα από την οποία βγαίνει η κουρκούμη. photo:www.marxfoods.com
Αυτή η ρίζα που θυμίζει τζίντζερ, είναι η κιτρινόριζα από την οποία βγαίνει η κουρκούμη.
photo:www.marxfoods.com

Και αν εμείς έχουμε αρχίσει να συζητάμε πρόσφατα για τον κουρκουμά και τις ουσίες που περιέχει, στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, της δυσμηνόρροιας, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Και με αφορμή αυτά, γίνονται επιπλέον εργαστηριακές μελέτες που φαίνεται πως αποδεικνύουν ότι πράγματι η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Και διαβάζοντας και γράφοντας για όλα αυτά πριν σου τα πω εδώ, αποφάσισα να αγοράσω και να δοκιμάσω την περίφημη κουρκούμη και, γιατί όχι, να την υιοθετήσω στη μαγειρική μου.

Να μια ωραία ιδέα, τηγανητό ρύζι με χρυσαφιά κουρκούμη! photo: www.imnepal.com
Να μια ωραία ιδέα, τηγανητό ρύζι με χρυσαφιά κουρκούμη!
photo: http://www.imnepal.com

Προμηθεύτηκα λοιπόν 50 γραμμάρια σκόνης με λιγότερα από ένα ευρώ και τώρα την έχω σε ένα βαζάκι στην κουζίνα μου… και περιμένει. Περιμένει να βρω πώς να τη χρησιμοποιήσω. Και ψάχνοντας βρίσκω τη σελίδα του μπαχαροπωλείου www.bachari.gr και αντιγράφω:

Η ονομασία του καρυκεύματος κουρκουμάς (φυτό curcuma longa) ή turmeric στα αγγλικά, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν – κρόκος. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται συχνά σε φαγητά όπως πιάτα με ρύζι, κοτόπουλο , όσπρια για να αρωματίζει αλλά και για να προσφέρει χρώμα στα πιάτα. Η γεύση του κουρκουμά είναι κάπως έντονη,  μοιάζει με τη γεύση του τζίντζερ και δίνει χρώμα στη μουστάρδα.

Και επειδή μου αρέσει και το τζίντζερ και η μουστάρδα, θα κάνω τις δοκιμές μου και θα σε ενημερώσω!

Αν στο μεταξύ εσύ έχεις κάποια ιδέα για το πώς να εντάξουμε την κουρκούμη στη μαγειρική μας, μη διστάσεις, μοιράσου τη μαζί μας.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Εσύ χρησιμοποιείς κουρκούμη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s