Πάνω χέρι κάτω χέρι τίνος είν’ το παραπάνω;


Θυμάσαι αυτό το παλιό παιδικό παιχνίδι. Ε, όχι, δεν χρειάζεται να το παίζεις ακόμη – ούτε στη σχέση σου, ούτε στη ζωή σου!

Άκουγα στο ραδιόφωνο μια έρευνα, για το αν οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι στη σχέση και πώς μπορούμε να ξεγελάσουμε τους άντρες να νομίζουν ότι έχουν εκείνοι τον τελευταίο λόγο ενώ στην πραγματικότητα θα κάνουμε εμείς κουμάντο.

Μα, γιατί να είμαι με έναν άντρα που θέλω να υποβαθμίσω, να τον βάλω από κάτω μου; Γίνεται να είμαι μ’ έναν άντρα που δε θα τον θαυμάζω, δε θα τον σέβομαι και δε θα τον εκτιμώ;

Γίνεται να είμαι μετά τα πενήντα, να ξέρω πού πατάω και πού βρίσκομαι, να ξέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μου στο χαρακτήρα, την εμφάνιση και στα διάφορα, και να επιδιώκω (να με νοιάζει) να έχω το πάνω χέρι στη σχέση μου;

Δεν ξέρω αν συμφωνείς ή διαφωνείς, αλλά για μένα τα παιχνίδια αυτά έχουν τελειώσει προ πολλού. Όπως σου είπα, αν δεν νιώθω πως ο άντρας μου είναι επιλογή μου, τιμή μου και καμάρι μου, δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Και αλίμονο, ούτε από εκείνον θα δεχόμουν μια συμπεριφορά τύπου «γυναίκα, τώρα μιλάω εγώ, silence εσύ!», σαν βγαλμένη από ελληνική ταινία. Είμαστε πια μεγάλοι, ώριμοι, ασφαλείς για τη θέση μας στην οικογένεια, τη σχέση και αυτή τη ζωή και μπορούμε να φερόμαστε με σεβασμό, αγάπη, κατανόηση και εκτίμηση μεταξύ μας.

Αλλιώς άστα να πάνε στο διάολο.

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ.1 Θέλω πολύ ν’ ακούσω τη γνώμη και τις σκέψεις σου.

Υ.Γ. 2 Ωραία, ακούγεται σα να ζω την τέλεια σχέση και να είμαστε το τέλειο ζευγάρι με τον άντρα μου. Μπα. Έχουμε τα θέματά μας όπως όλοι, απλά προσπαθούμε όσο μπορούμε, έχουμε φάει και κάνα δυο στραπάτσα σε αυτή τη ζωή και έχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Κι όταν αποτυγχάνουμε να κάνουμε κάτι σωστά, τουλάχιστον ξέρουμε ότι έχουμε κάνει λάθος και την επόμενη φορά θα προσπαθήσουμε περισσότερο.

7 σκέψεις σχετικά με το “Πάνω χέρι κάτω χέρι τίνος είν’ το παραπάνω;

  1. Καλημέρα! Νομίζω, όταν το ζευγάρι αναλώνεται στο ποιος έχει το πάνω χέρι υπάρχουν άλλα θέματα κρυμμένα. Ίσως ο άντρας να μην παίρνει την επιβεβαίωση που , κακά τα ψέματα, χρειάζεται σε άλλους τομείς οπότε την αναζητά εκεί.
    Από την άλλη, εξίσου παρωχημένη φαίνεται και η συμπεριφορά της γυναίκας-τσαμπουκα που δεν θέλει να καπελώνεται πουθενά από τον σύντροφό της. Ίσως κι εκείνη, να έχει υποστεί κάποιον σεξισμό και να τον κουβαλάει και στην προσωπική της ζωή.
    Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερή γιατί ο σύντροφος μου με βοηθάει πολύ στις δουλειές του σπιτιού, το οποίο μπορεί ν’ ακούγεται ασήμαντο, αλλά μέσα στην καθημερινότητά σου, είναι σωτήριο! Να επισημάνω κι ένα δικό μου συμπέρασμα, χωρίς ν’ αποτελεί βέβαια κανόνα. Άντρες που έχουν ζήσει πρώτα μόνοι τους για κάποια χρόνια, είναι πιο δεκτικοί στο να δίνουν μία χείρα βοηθιας και ν’ αντιλαμβάνονται την ανάγκη σου για χώρο κι ελευθερία.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Συμφωνώ μαζί σου, ο τρόπος που το προσεγγίζεις μου φαίνεται λογικός. Όσο για το τελευταίο που λες, το έχω ακούσει από φίλες μου και μάλλον έτσι συμβαίνει. Έχουν κατά κάποιο τρόπο «εκπαιδευτεί» να ξέρουν τις ανάγκες ενός σπιτιού και πόσος κόπος χρειάζεται για να λειτουργεί!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω Ελένη μου και συμφωνώ και με την Φανή!
    Οι εποχές όπου ο άνδρας είχε το πάνω χέρι-αφέντης αρχίζει σιγά σιγά και περνάει… λέω αρχίζει στην Ευρώπη και Αμερική γιατί στον υπόλοιπο κόσμο, η θέση της γυναίκας εξακολουθεί και είναι άθλια, ακόμα και στην επαρχεία στην Ελλάδα…

    ΑΦιλάκια και καλή δύναμη σε όλους μας (άνδρες και γυναίκες) ! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Γενικότερα ποτέ δεν κατάλαβα τι κάνουν μερικοί άνθρωποι μες σε μια σχέση όταν παύουν να θαυμάζουν και να εκτιμούν τον άνθρωπο τους για ορισμένα πράγματα. Παραμένουν; Κι αν ναι, πώς και γιατί;
    Προφανώς με τον καιρό έρχεται μια απομυθοποίηση του ατόμου που ζούμε μαζί αλλά αλοίμονο αν γίνει καθολική και συντριπτική! Καλώς ή κακώς για να μείνει κάποιος/α σε μια σχέση πρέπει και μετά από 30 χρόνια να πιστεύει πως έχει κάτι πολύ καλό δίπλα του (και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όντως να το έχει!).

    Αυτά από ‘μένα. Καλημέρα και φιλιά Ελένη μου!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Η απομυθοποίηση έρχεται έτσι κι αλλιώς, σε κάθε σχέση. Εκεί νομίζω είναι που μπαίνουν στη μέση τα υπόλοιπα συναισθήματα, όπως ο σεβασμός και η εκτίμηση. Τότε μόνο μπορείς να αποδεχτείς τον σύντροφό σου με τα λάθη και τις ατέλειές του.

      Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Θα συμφωνήσω απόλυτα Ελένη μου, δεν το καταλαβαίνω και εγώ γιατί πρέπει κάποιος να είναι πάνω από τον άλλον. Θεωρώ σημαντικότερο να υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση και από τις δυο πλευρές για να είναι υγιής μια σχέση!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.