Οι 3 δουλειές του σπιτιού που μπορείς να ΜΗΝ κάνεις


Σήμερα έκανα υπέρβαση: έφυγα για τη δουλειά και άφησα άστρωτο το κρεβάτι της κόρης μου. 1 στα 3: ο γιος μου κοιμόταν ακόμη, το δικό μου δεν άντεξα και το έστρωσα, αλλά άφησα της κόρης. Ομολογώ ότι πιέστηκα πιο πολύ απ’ όσο αναλογούσε στα 3 λεπτά που θα μου έπαιρνε να το στρώσω. Εντάσσω όμως αυτή την επαναστατική μου κίνηση σε ένα πλαίσιο πρέπει-όλοι-να-βοηθάμε-στο-σπίτι.

ironing

Και για τα άστρωτα κρεβάτια που μπορεί και να καθιερώσω ευθύνεται ένα άρθρο που διάβασα που έγραφε ότι το κρεβάτι που παραμένει άστρωτο είναι πολύ πιο υγιεινό και με λιγότερα αλλεργιογόνα γιατί αερίζονται τα σεντόνια του περισσότερες ώρες!

Και αφού λέμε για δουλειές του σπιτιού που μπορείς να μην κάνεις, να σου πω ότι θα καταργήσω και την ταχτοποίηση των δωματίων. Επεσα πάνω σε μία έρευνα που λέει: «Δωμάτια που είναι ανακατεμένα φαίνεται ότι εμπνέουν τους ανθρώπους να μην κάνουν πράγματα με τον παραδοσιακό- αναμενόμενο τρόπο. Σε αντίθεση με τα τακτοποιημένα που ενθαρρύνουν τις πιο συμβατικές και ασφαλείς επιλογές». Δεν το λέω εγώ, η ψυχολόγος Kathleen Vohs, από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το λέει, που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. girl-in-untidy-room

Κι αφού καταλήξαμε στο θέμα στρώσιμο κρεβατιών/συγύρισμα δωματίων, θα σου πω άλλη μία υπέρβαση που κάνω εδώ και κάνα χρόνο και πια την έχω συνηθίσει και μου φαίνεται χμ, παιχνιδάκι! Έχω κόψει το σιδέρωμα.

Όχι εντελώς, τα πουκάμισα και τις δικές μου μπλούζες τα σιδερώνω, άντε και κάνα μπλουζάκι των παιδιών για να μην κυκλοφορούν εντελώς τσαλακωμένα. Φόρμες, σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα και λοιπά, διπλώνονται ωραία ωραία και μπαίνουν τακτικά στα συρτάρια και τις ντουλάπες – όπου παραμένουν ωραία ωραία και τακτικά μέχρι να ανοίξει ένα από τα παιδιά το συρτάρι/ντουλάπα όπου θα γίνουν όλα κουβάρι και εγώ θα γκρίναζα που σιδέρωνα τόσες ώρες!

Δεν ξέρω αν έχεις κι άλλες δουλειές του σπιτιού στο μυαλό σου που θα μπορούσαμε να καταργήσουμε και όπως καταλαβαίνεις είμαι ανοιχτή σε προτάσεις!

Σε φιλώ,

Ελένη

 

35 σκέψεις σχετικά με το “Οι 3 δουλειές του σπιτιού που μπορείς να ΜΗΝ κάνεις

  1. Τα κρεβάτια δεν τα στρώνω ποτέ το πρωί, ειδικά τις καθημερινές που πρέπει να πάω στην δουλειά. Και πλέον το δωμάτιο των παιδιών και το γραφείο του άντρα μου τα αφήνω και άνω κάτω για να ξεκουνηθούν μόνοι τους να κάνουν τίποτα. Το σιδέρωμα; Πριν δύο χρόνια πήρα την μεγάλη απόφαση και κάνω ότι κι εσύ. Και κανένας δεν έχει πάθει τίποτα! Δεν είμαι μόνη τελικά!!!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Δε σιδερώνω ποτέ. Δε στρώνω κρεβάτια ποτέ.
    Δεν υπάρχει λόγος να κάνω κατι (στρώσιμο κρεβατιού) και σε μερικές ώρες να είναι πάλι χάλια.
    Τα σπίτια τα έχουμε για να νιώθουμε καλά κ άνετα. Όχι για να μας έχουν υπηρέτες.
    Από ότι καταλάβατε αγαπητές μου, οι σχέσεις μου με τις δουλειές του σπιτιού είναι τουλάχιστον κακές….

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. το σίδερο το έχω ξεχάσει, σχεδόν παντελώς, εδώ και 7 χρόνια, από τότε που αγόρασα στεγνωτήριο.
    Ακόμα και τα ρούχα που στεγνώνουν έξω, τα βάζω 15 λεπτά στον ζεστό αέρα, βγαίνουν αφράτα και ατσαλάκωτα, δίπλωμα και στο ντουλάπι!
    αν είχα και σίδερο, δεν θα καθόμουν ποτε!
    και τότε πώς θα μπλογκάραμε; 🙂

    όσο για τα παιδιά… εκτός από τα δυο μικρά, τα άλλα έχουν αναλάβει τα δωμάτιά τους και τα καταφέρνουν αρκετά καλά, όχι τέλεια, αλλά η προσπάθεια μετράει

    πολύ ωραία ανάρτηση, Ελένη μου!
    καλημέρα!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Το έχω πει να το κάνουμε κίνημα αυτό το «Δεν σιδερώνω», γιατί και σε αυτό υπάρχουν έρευνες που λένε ότι είναι περιττό. Αποστειρώνονται μια χαρά τα ρούχα στο πλυντήριο. Μόνο για λόγους αισθητικής και συνήθειας σιδερώνουμε. Και σχετικά με αυτό το αισθητικής θέμα εμένα δεν με χαλάει καθόλου το ασιδέρωτο λουκ, είναι και τρέντυ. Πολύ μου άρεσαν οι ιδέες σου Ελένη μου. Πρέπει όλοι να βοηθούν και να γίνουν ιδίως τα παιδιά μας υπεύθυνα για το κρεβάτι και το δωμάτιό τους. Μόνο καλό τους κάνει.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Δεν μπορώ καθόλου τους αταχτοποίητους χώρους, και ιδιαίτερα έναν βρώμικο νεροχύτη, μπορεί να βγάλω φλύκταινες και μόνο στην ιδέα! Σε παντζούρια, τζάμια πάλι κάνω την πάπια, κρεβάτι όμως θα στρώσω. όσο για το σίδερο αναλόγως που έχω να πάω και τι να φορέσω. Και καλέ…ποιός έχει σιδερώσει ποτέ του φορμες και εσώρουχα, να καταλάβω δηλαδή ε; ε; 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Κι όμως, και φόρμες και εσώρουχα σιδερώνουν. Να σου πω εγώ, που πήγαινα τα παιδιά στο σχολείο με πεντακάθαρες αλλά καλοδιπλωμένες φόρμες και έβλεπα πιτσιρίκια με φόρμα με… τσάκιση!
      Κι εγώ πάντως είμαι υστερική στην κουζίνα και την τουαλέτα. Εκεί δεν μπορώ να κάνω συμβιβασμούς.

      Μου αρέσει!

  6. Τα ίδια άρθρα διαβάζουμε Ελένη μου! Σοβαρά 3 στα 3! Σίδερο ειδικά πρέπει να μην έχω πιάσει τα τελευταία 2 χρόνια! Το σιχαίνομαι και ο άντρας μου το σιχαίνεται επίσης για να πιάσει να σιδερώσει ο ίδιος (άσε που δεν τον νοιάζει κιόλας!). Πρέπει να είναι πραγματικά τσαλακωμένο κάτι για να το σκεφτώ, κι ευτυχώς στα περισσότερα μου ρούχα δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Απαπα αγχωθηκα μονο που το σκέφτηκα…. Θα διαφωνήσω με την ψυχολογο- αμεεεε- και θα πω πως ενα καθαρό κ σε ταξη σπίτι φέρνει και ηρεμία κ ταξη στο κεφαλι κ την ψυχολογία!! Ασε με γιατί σήμερα εχω καταπιαστει με καθαρίσματα κ εχω απελπιστεί… Μωρέ λες;;; (μπα με πόνεσε μόνο που το υπέθεσα!!!!) 😜😉😜

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αχ, αχ, αχ! Να σου πω κι εμένα το πρόβλημά μου είναι πως μερικές δουλειές μου είναι πιο εύκολο (ψυχολογικά) να τις κάνω, παρά να τις αφήσω. Αυτό όμως με τις κλειστές πόρτες των παιδικών (εφηβικών) δωματίων για να μη βλέπω το χάος, νομίζω πως θα το υιοθετήσω!

      Μου αρέσει!

  8. Ναι, καλά! Και κρεβάτι, και παράθυρα, άντε πες κάνω τα στραβά μάτια. Το σιδέρωμα όμως με στοιχειώνει! Τα αφήνω επίτηδες δίπλα στο κρεβάτι μου για να νιώσω ενοχές και να τα μαζέψω. Είμαι σοβαρά γιατρέ μου ;;;

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ναι, η πάθησή σας είναι σοβαρή αλλά ιάσιμη. Πρώτα πρώτα μεταφέρετε τα ασιδέρωτα μακριά από το κρεβάτι, μέσα σε ντουλάπα αν γίνεται, και κάθε φορά που ξεκινάτε το σίδερο επιλέξτε τρία τέσσερα ρούχα από τη στοίβα που μπορούν να μη σιδερωθούν τελικά!!!
      Φιλάκια

      Μου αρέσει!

  9. Καλημέρα Ελένη μου!
    Μεγάλωσα τρία παιδιά και ποτέ δεν τους έστρωσα τα κρεβάτια, από πολύ νωρίς τους είχα πουπουλένια παπλώματα με παπλωματοθήκες (όπως οι Γάλλοι!) και με αυτό τον τρόπο, έκαναν το πρωί μια κίνηση και τσουπ το κρεβάτι τέλειο.. τους άρεσαν δε τόσο τα παπλώματα τους που το καλοκαίρι κοιμόντουσαν από πάνω! (το ίδιο σύστημα και στα εγγόνια!) 😛
    Δεν συμμάζευα τα δωμάτια τους… και απλά έκλεινα την πόρτα για να μη βλέπω το χάος! 😀
    Σιδέρωνα μόνο τα πουκάμισα του άνδρα μου όταν καμιά φορά «τολμούσε» να φορέσει κανένα και είχα μάθει ν’ απλώνω τα ρούχα με τέτοιο τρόπο που μ’ ένα καλό δίπλωμα όλα ήταν μια χαρά!
    Τώρα που έφυγαν τα παιδιά, σιδερώνω μόνο αν μαζευτούν πάνω από 5 πουκάμισα και πολλές μαξιλαροθήκες… δλδ κάθε δυο μήνες! 😉
    Και πολύ σωστά θα με ρωτήσετε, αν με χώρισε ο άνδρας μου…. Ε! όχι τον Δεκέμβριο κλείνουμε 33 χρόνια γάμου!!! 😛

    ΑΦιλάκιααααααααααααααααα μανούλες και στις «καλές» και έξυπνες νοικοκυρές! 🙂

    ΥΓ: Τα παιδιά και τα σκυλιά (και τον σύζυγο) είναι όπως τα μάθεις!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

      1. Θέλω να ξέρεις Ελένη μου, πως τα αισθήματα αγάπης-σεβασμού- αναγνώρισης-κατανόησης- παραδοχής-φροντίδας, χαράς-τρυφερότητας, είναι αμοιβαία! ❤ ❤ ❤

        Αρέσει σε 1 άτομο

  10. Ελένη μου καλημερα !
    Διάβασα και εγω την σχετική έρευνα με τα κρεβάτια και αισθάνθηκα δικαιωμένη ! (Οπως κατάλαβες τα στρώνω επιμελώς μόνο όταν περιμένω κόσμο στο σπίτι!)
    Όσο για το σίδερο, απο τον διπλό και τριπλό καυτηριασμό που υπέβαλα ενα προς ενα τα πλυμένα ρούχα για να σκοτώσω τα μικρόβια, πλέον σιδερώνω -όταν χρειάζεται -λιγο πριν φορεθούν!
    Σου στέλνω συντροφικούς χαιρετισμούς !
    (Αισθάνομαι άσχημα να ομολογήσω οτι και με τα τζάμια δεν τα πάω πολύ καλά…)

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Α, καλά που μου τα θύμησες. Είδες, ούτε που τα ανέφερα γιατί απλά… δεν ασχολούμαι μαζί τους! Ευτυχώς έρχεται που και που μια γυναίκα και με βοηθάει και κάνει κάνα τζάμι/παντζούρι γιατί αλλιώς δε βλέπαμε τίποτε έξω!

      Μου αρέσει!

  11. Έπεσες στη σπαστικιά σήμερα, που έχω πρόβλημα με την τάξη και πρέπει να προσέξω όσα λέει η ψυχολόγος… Σε αντίθεση, εγώ όταν δεν είμαι καλά, τα αφήνω όλα χύμα, για…κάνα δυό μέρες και μετά επανέρχεται η (σχεδόν) απόλυτη τάξη μέσα στο σπίτι… Άντε, με άγχωσες πάλι με τα ψυχολογικά! 🙂 Φιλιά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ό,τι έχει κανείς καλό είναι, έλεγε κάποτε ένας καλός μου φίλος. Αυτό το moto πρέπει να το κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Και να σου θυμήσω εκείνο το ποστ https://myfortysomethingworld.wordpress.com/2015/03/04/%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82/ στο οποίο είμαι επίσης εντελώς ειλικρινής.
      Ο Τζέκιλ και ο Χάιντ, σε ένα!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.