Πώς μπορεί να γίνει ένα παιδί καλύτερος μαθητής;


Ξεκινάνε τα σχολεία σε λίγες μέρες και στα fortysomething σου μπορεί να έχεις ένα μελλοντικό πρωτάκι ή ένα μεγαλύτερο παιδί και να αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να γίνει καλύτερος μαθητής.

Και καλύτερος μαθητής όχι με την έννοια των βαθμών, αλλά με την ευρύτερη έννοια της αγάπης για τη μάθηση.

 

Τα μαθήματα του σχολείου είναι μόνο ένας τρόπος μάθησης - υπάρχουν κι άλλοι! photo:www.telegraph.co.uk
Τα μαθήματα του σχολείου είναι μόνο ένας τρόπος μάθησης – υπάρχουν κι άλλοι!
photo:www.telegraph.co.uk

Έτσι που το σχολείο, το πανεπιστήμιο, οι όποιες σπουδές κάνει στη ζωή του και ό,τι μάθει στην πορεία της ζωής του, να του προσφέρουν όχι μόνο γνώσεις αλλά και τη χαρά της μάθησης και της αυτοβελτίωσης.

Και με αυτές τις σκέψεις που με αφορούν άμεσα και εμένα, θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα γράψει κάποια στιγμή στο περιοδικό ΕΙΝΑΙ και για το οποίο με είχε συμβουλέψει η παιδίατρος και αναπτυξιολόγος Λωρέττα Θωμαΐδου. Ποιο ήταν το γενικό συμπέρασμα;

 

Το αν ένα παιδί θα γίνει καλός ή λιγότερο καλός μαθητής εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις εμπειρίες που έχει στα προσχολικά και τα πρώτα σχολικά του χρόνια.

Αν καταφέρουμε το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα και τα βιβλία έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Αλλά και μέσα από το παιχνίδι προσφέρουμε στο παιδί ερεθίσματα ώστε να δομήσει τη σκέψη του, να μπορεί να συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνει κάθε στιγμή και να ολοκληρώνει ότι ξεκινάει.

 

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι μαθητές;

Το δεύτερο παραμύθι μου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 4 -7 ετών
Το δεύτερο παραμύθι μου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 4 -7 ετών
  • Διαβάζουμε μαζί παραμύθια και βιβλία και συζητάμε την ιστορία (αν θέλεις δυο προτάσεις για βιβλία για μικρά παιδιά, αυτά είναι τα παραμύθια μου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο μαζί με το παιδί ενισχύουμε τη σχέση μας, το βοηθάμε να αναπτύξει πλούσιο λεξιλόγιο, να αντιλαμβάνεται και να μπορεί να περιγράψει την ιστορία που ακούει. Είναι επίσης σημαντικό να βλέπουν εμάς να διαβάζουμε βιβλία αφού θα θελήσουν να μας μιμηθούν.
OTAN_O_KASTANOULIS_EGINE_ASTERAKI
Ο Καστανούλης είναι το πρώτο μου παραμύθι για παιδιά 4-7 ετών!
  • Παίζουμε παιχνίδια που ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού. Στην αγορά θα βρούμε πολλά επιτραπέζια παιχνίδια με λέξεις, με λογικούς συνδυασμούς ή είδη ζωγραφικής και πάζλ που βοηθούν τα παιδιά να παρατηρούν και να θυμούνται, να συγκεντρώνουν την προσοχή τους και να ολοκληρώνουν κάτι που ξεκίνησαν.
  • Για τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει το Δημοτικό μπορούμε να σκεφτούμε παιχνίδια που τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν την αδυναμία τους σε κάποιο μάθημα. Αν δεν κατανοούν τα μαθηματικά, παιχνίδια με ξυλάκια ή με σπίρτα, με ζυμαρικά και όσπρια είναι ιδανική επιλογή που συνδυάζει την εξάσκηση με το παιχνίδι. Αν πάλι το πρόβλημα είναι στη γλώσσα μπορούμε να φτιάξουμε με χαρτόνι τα γράμματα της αλφαβήτου και να παίζουμε κάνοντας συνδυασμούς και φτιάχνοντας λέξεις.
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει αυτά που μαθαίνει στο σχολείο; photo:blogs.sch.gr
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει αυτά που μαθαίνει στο σχολείο;
photo:blogs.sch.gr
  • Βοηθάμε τα παιδιά να βρουν τρόπους να αγαπήσουν τη μάθηση και να την αντιμετωπίζουν πιο σφαιρικά. Για παράδειγμα μπορούμε να αναζητήσουμε μαζί τους στο internet μερικές πληροφορίες που θα κάνουν πιο ενδιαφέρον και εύκολο να το θυμούνται ένα μάθημά τους. Μπορούμε επίσης μια Κυριακή το μήνα να επισκεπτόμαστε ένα μουσείο για παιδιά, έναν αρχαιολογικό χώρο ή να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση ή να επισκεφθούμε το Πλανητάριο. Όλα αυτά τους προσφέρουν ερεθίσματα και εικόνες που μπορούν να συνδυαστούν με τα μαθήματα του σχολείου και να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές τους.

 

Σε φιλώ και εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις οικογένειες,

Ελένη

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Πώς μπορεί να γίνει ένα παιδί καλύτερος μαθητής;

  1. Όλα τα παραπάνω είναι υπέροχα και σαν θεία τα τηρώ.Μα,πρέπει η μαμά να αφιερώνει χρόνο στα παιδιά αλλιώς δεν γίνετε τίποτα το σπουδαίο.Η μεγαλύτερη και πιο «κερδοφόρα» εργασία για την γυναίκα είναι η επένδυση στα παιδιά της μεταξύ των ηλικιών 0 -10.Κερδίζει η κοινωνία επίσης από αυτό.Προυποθέτει την αφοσίωση και του μπαμπά στην οικογένεια,μην ξεχνιώμαστε!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.