Είναι το γάλα γαϊδούρας το επόμενο it thing;


Είναι πιο ακριβό από τη γαλλική σαμπάνια, αλλά το ήξερε και η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.

Κλεοπάτρα μπάνιο σε γάλα

Η παραγωγή του γάλακτος γαϊδούρας για κατανάλωση ως ρόφημα γίνεται σε πολύ μικρή έκταση αυτή τη στιγμή, αλλά τα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος που στηρίζονται σε αυτό είναι πιο διαδεδομένα. Τι συμβαίνει; Ανακαλύπτουμε άλλο ένα super φυσικό προϊόν ή είναι άλλη μία μόδα της εποχής;

Γιατί γάλα γαϊδούρας

Το γάλα του καλοκάγαθου και υπομονετικού γαϊδουράκου είναι ό,τι πιο κοντινό στο ανθρώπινο γάλα και μέχρι τις αρχές του 20oυ αιώνα το χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατο για τα μωρά που δεν θήλαζαν. Για τα παιδιά με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ήταν το ιδανικό εναλλακτικό.

Πάπας ΦραγκίσκοςΛένε μάλιστα πως ο πάπας Φραγκίσκος μεγάλωσε με αυτό το γάλα!

Τι γεύση έχει; Δεν το έχω δοκιμάσει, διαβάζω όμως ότι είναι λίγο πιο γλυκό από το αγελαδινό.

Το γάλα γαϊδούρας, διαβάζω στο http://www.ola-bio.gr/, έχει ένα σωρό θρεπτικά  και ωφέλιμα συστατικά:

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το γάλα γαϊδούρας περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, σόγια και άλλα υποκατάστατα γάλακτος.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D και E. Είναι επίσης πλούσια πηγή ασβεστίου , μαγνησίου , φωσφόρου , νατρίου , σιδήρου και ψευδαργύρου.

Έχει ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε λακτόζη, έχει χαμηλά λιπαρά, και σχεδόν το ίδιο ποσοστό καζεΐνης.

photo: volida-volida.blogspot.com

Είτε το πίνεις είτε το απλώνεις στο δέρμα, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων, όπως ξηροδερμία , ψωρίαση, έκζεμα ενώ πόσιμο, μπορεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας , άσθμα , έλκος στομάχου και πόνους στις αρθρώσεις.

Επίσης διαθέτει αντι-βακτηριακούς παράγοντες που είναι εκατό φορές περισσότερο δραστικοί  από ό, τι στο αγελαδινό γάλα. Δεδομένου ότι περιέχει αντι-αλλεργιογόνα, είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις και δερματικές αλλεργίες.

Ένα σφηνάκι γάλα γαϊδούρας, παρακαλώ!σφηνάκι γάλα

Όπως λένε οι άνθρωποι που το έχουν ψάξει, αρκούν μόλις 60 ml γάλα γαϊδούρας τη μέρα για να επωφεληθείς από τις ιδιότητές του. Αυτή η μικρή ποσότητα μπορεί να αντισταθμίσει την τιμή του, η οποία είναι δικαιολογημένα ακριβή αφού τα γαϊδουράκια δεν παράγουν πολύ γάλα και αυτό που παράγουν συλλέγεται με τα χέρια και όχι με μηχανήματα όπως γίνεται με το αγελαδινό ή το κατσικίσιο.

Γάλα γαϊδούρας και celebrities – του πριν και του σήμερα

Δεν είναι τυχαίο που η Κλεοπάτρα απολάμβανε σε αυτό το γάλα τα beauté της! Αλλά δεν ήταν μόνο η Κλεοπάτρα. Η Ρωμαία αυτοκράτειρα Ποππαία και η αδερφή του Ναπολέοντα, Παυλίνα Βοναπάρτη, διατηρούσαν το δέρμα τους απαλό και χωρίς ρυτίδες χάρη στην περιποίηση με το γάλα γαϊδούρας.

Παυλίνα Βοναπάρτη

Από τους σύγχρονους, η Zooey Deschanel πίνει αυτό το γάλα αφού έχει δυσανεξία στη λακτόζη ενώ η Cindy Crawford το ψεκάζει στο πρόσωπό της!

Zooey-Deschanel-Long-Hairstyle-Long-Straight-Hair

Και σε (παν)άκριβα καλλυντικά:

Στη σειρά της Αυστραλέζας makeup artist Napoleon Perdis θα βρεις το Auto Pilot Hydrating Milk Cleanser ( $69) ένα προϊόν που απομακρύνει το makeup, καθαρίζει και ουσιαστικά ενυδατώνει το δέρμα και του οποίου βασικό συστατικό είναι το γάλα γαϊδούρας!

donkey-milk-cleanser

Αυτό όμως το έβαλα για εντυπωσιασμό! Με μια μικρή έρευνα στο Internet, θα βρεις πολλά ελληνικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος με βάση το γάλα γαϊδούρας, εξίσου καλά και πολύ πιο οικονομικά.

Εξομολογούμαι άλλη μια φορά ότι δεν το έχω δοκιμάσει, οι πληροφορίες αποτελούν αντικείμενο… δημοσιογραφικής έρευνας! Αν το δοκιμάσω, θα σου πω και την προσωπική μου γνώμη. Εννοείται πως αν το έχεις δοκιμάσει, θέλουμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σου!!!

Σε φιλώ,

Ελένη

10 σκέψεις σχετικά με το “Είναι το γάλα γαϊδούρας το επόμενο it thing;

  1. Η αλήθεια είναι ότι πρόσφατα πήρα μια ενυδατική κρέμα προσώπου με γάλα από γαιδουράκια ελληνικής εταιρίας.. σίγουρα δεν ειναι το ίδιο με το να πιεις το αγνο γαλατάκι αλλά κάτι ειναι κι αυτο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

      1. Τις πρώτες μέρες που την έβαλα η αίσθηση του δέρματος ήταν σούπερ ένιωθα την διαφορά! είναι ελαφρως καταπραυντική εαν εχεις κοκκινίλες… Νομίζω ότι σαν ενυδατική είναι στην κορυφή από την κατηγορία ελληνικές και οικονομικές που έχω δοκιμάσει.

        Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Όχι δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω και για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής δεν γνώριζα καθόλου όλες αυτές τις ευεργετικές του ιδιότητες, Ελένη μου! Δηλαδή μπορούμε να το βρούμε κι εδώ στην Ελλάδα, σε εξειδικευμένα καταστήματα να υποθέσω? Θα ήθελα να το δοκιμάσω..φιλιά

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ναι, γκούγκλαρέ το και θα δεις. Μου είπαν ότι το πουλάνε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ εκεί που έχουν τα εβαπορέ. Δεν το έχω δοκιμάσει κι εγώ, αλλά με τόσα που διάβασα ψήνομαι!
      Φιλιά

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.