Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο


Καθώς πλησιάζουν οι διακοπές και γράφοντας τόσα χρόνια (18!) σε περιοδικά για γονείς δεν θα μπορούσα να μην έχω στο αρχείο μου ένα άρθρο για τις πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο! Το συγκεκριμένο είναι από το περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και μιλάει η ψυχολόγος Μαρίλη Ανδριοπούλου.

πρώτες διακοπές διαζύγιο

Νομίζω πως είναι πολύ χρήσιμο ακόμη κι όταν δεν έχει προκύψει διαζύγιο αλλά υπάρχουν σοβαροί κλυδωνισμοί μέσα στο ζευγάρι.

Σε φιλώ,

Ελένη

Μία στις τρεις οικογένειες αναμένεται στατιστικά να χωρίσει, είτε υπάρχουν παιδιά είτε όχι. Αν ανήκετε σ’ αυτό το ποσοστό κι αυτό είναι το πρώτο σας καλοκαίρι μετά το διαζύγιο, οι προτάσεις ενός ειδικού μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε καλύτερες και πιο ήρεμες διακοπές με το παιδί σας.

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο, με την οικογένεια μοιρασμένη πια, είναι σίγουρα συναισθηματικά φορτισμένες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα δημιουργηθούν αξεπέραστες δυσκολίες εφόσον οι γονείς είναι συνειδητοποιημένοι, έχουν ωριμάσει μέσα τους και έχουν αποδεχτεί τη νέα φάση της ζωής τους.

 Place-For-Single-Parents

Οι προσδοκίες των διακοπών

Για τους περισσότερους από εμάς, σε όποια φάση της ζωής μας κι αν βρισκόμαστε, οι διακοπές είναι φορτωμένες με πολλές προσδοκίες για ξεκούραση, χαλάρωση και διασκέδαση. «Τα συναισθήματα στις πρώτες διακοπές μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να είναι διάφορα» εξηγεί η ψυχολόγος Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χωρισμό, το χρονικό διάστημα που πέρασε από το διαζύγιο μέχρι τις πρώτες διακοπές. Όλα αυτά, μαζί με τη συναισθηματική «επένδυση» και τις προσδοκίες που κάνει ο καθένας μας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε, να φορτώσουμε μπαταρίες…) επηρεάζουν τη διάθεσή μας». Ωστόσο όταν υπάρχουν παιδιά οι γονείς δίνουν –ή θα έπρεπε τουλάχιστον- το βάρος στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών, η οποία φυσιολογικά κλονίζεται για λίγο μετά από μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. «Αν υπάρχουν παιδιά, το ζευγάρι χρειάζεται να καταλάβει ότι διαζύγιο παίρνουν ο ένας από τον άλλον ως σύντροφοι κι όχι ως γονείς. Γι’ αυτό λοιπόν σχεδόν πάντα οι πρώτες διακοπές είναι μια περίοδος αναπροσαρμογής. Καθώς πρόκειται για μια νέα κατάσταση που θα πάρει τη θέση της προηγούμενης/γνωστής και είναι αναγκαίο όλοι μαζί να δουλέψουν ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά» τονίζει η Μαρίλη Ανδριοπούλου.

Διακοπές για δύο – ξανάo-PARENTS-DIVORCE-facebook

Ξεκινώντας για τις πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί πως θα ζήσουμε την ανατροπή μιας διαδικασίας ετών, από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι τα σημαντικότερα θέματα. Θα υπάρξουν αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε μόνες μας, υποθέσεις που πρέπει να ταχτοποιηθούν προτού αναχωρήσουμε. «Και όλα αυτά μεγεθύνονται στο πολλαπλάσιο όταν υπάρχει στο σκηνικό ένα ή περισσότερα παιδιά μαζί με τις συναισθηματικές και πρακτικές δυσκολίες που θα χρειαστεί να χειριστούμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας την κατάσταση και να έχουμε αποδεχτεί τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να δούμε τις διακοπές σαν μια αφορμή για ένα νέο, ελπιδοφόρο και χαρούμενο ξεκίνημα της ζωής μας, ως μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο συντροφιά με το παιδί μας, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε. Εξάλλου η χαλαρότητα των διακοπών και η συνεχής επαφή μακριά απ’ τις επαγγελματικές και καθημερινές υποχρεώσεις όλων μας μάς προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να συζητήσουμε τις αλλαγές στη ζωή της οικογένειες».

4335004ac0966e5867d9770f4441de9b

 

Οι ανάγκες του παιδιού

Το πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο θα πρέπει να έχουμε <καλό αφτί>, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος. «Χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε το παιδί και τις αντιδράσεις του απέναντι στο γεγονός πως θα πάει διακοπές με τον έναν γονιό για δεκαπέντε μέρες κι άλλες τόσες με τον άλλο», μας εξηγεί. «Να του δώσουμε χώρο και να σεβαστούμε τις επιθυμίες του, καθώς μπορεί να μη θέλει να πάει διακοπές, αφού, αν το διαζύγιο είναι ακόμη νωπό, ίσως νιώθει ότι εγκαταλείπει τον ένα γονιό. Χρειάζεται σεβασμό και πολύ συζήτηση με τα παιδιά, γιατί το πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο ανατρέπει πολλές συνήθειες και μπορεί να τους δημιουργήσει αντιφατικά συναισθήματα. Ωστόσο, στις πρώτες διακοπές –είτε γίνουν αμέσως είτε μετά από καιρό- το παιδί θα εγκαθιδρύσει μια καινούρια συνήθεια, ως προς τη στάση του προς το γονιό που έμεινε πίσω. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κάνουμε να νιώσει άνετα, να έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί μαζί του όποτε θέλει και να του εξηγήσουμε πως και για μας η κατάσταση αυτή είναι καινούρια και <παράξενη>. Όλα όμως θα γίνουν πιο εύκολα αν του περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε μαζί σε αυτή την αλλαγή και θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.