Όταν κολλάει η ζυγαριά


7678e83fb1d189f3bc2cd0e2289acbbdΞεκίνησες περιχαρής δίαιτα, άρχισες να χάνεις κιλά με σταθερό (ή σχεδόν σταθερό) ρυθμό ώσπου μια μέρα διαπιστώνεις έντρομη ότι κόλλησε η ζυγαριά!  Και παρότι συνεχίζεις ακάθεκτη τη δίαιτα, η ζυγαριά κολλάει ξανά. Και τώρα τι;

  • Σταματάς την παλιοδίαιτα αφού το σώμα σου είναι αποφασισμένο να μη χάσει άλλα κιλά.
  • Κόβεις ένα γεύμα, κόβεις δύο σνακ, κόβεις θερμίδες, γενικώς λιμοκτονείς. Πού θα πάει; Θα ξεκολλήσει η ζυγαριά η ρημάδα.

 

Γιατί αυτό είναι λάθος;

Ο λόγος που συνήθως κολλάει η ζυγαριά είναι πως το σώμα σου έχει ένα «ταβάνι» κιλών στο οποίο έχει μάθει να λειτουργεί καλύτερα. Δεν είναι όμως ο μοναδικός ούτε ο βασικότερος λόγος.

* Πολλές δίαιτες οδηγούν στην απώλεια μυικής μάζας (και πολλών υγρών και λίγου λίπους). Χάνοντας μυική μάζα μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός, οι θερμίδες που καίει το σώμα σου για τις βασικές λειτουργίες του, και έτσι ουσιαστικά χρειάζεσαι ακόμη λιγότερες θερμίδες. Και επειδή ο κύκλος αυτός είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος, βγες από αυτόν όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Tip: Αν χάνεις πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα (εκτός κι αν είσαι υπέρβαρη οπότε στην αρχή είναι λογικό να χάσεις πιο γρήγορα κιλά), τότε η δίαιτά σου δεν είναι σωστή και θα καταστρέψεις μακροπρόθεσμα το μεταβολισμό σου.

  • Το σώμα σου νομίζει ότι δεν μπορείς να βρεις πια τροφή – ο οργανισμός σου δεν έχει προλάβει να κατακτήσει τις έννοιες «σούπερ μάρκετ» και δίαιτα. Νομίζει ότι ζεις σε περίοδο λιμού και μειώνει όσο μπορεί τις λειτουργίες του για να εξοικονομήσει θερμίδες και να σε σώσει από θάνατο από την πείνα!
Αυτά να τα θυμάσαι, όμως!
Αυτά να τα θυμάσαι, όμως!

 Τι μπορείς να κάνεις για να ξεκολλήσει η ζυγαριά

Φάε κάτι παραπάνω για να ξεγελάσεις τον οργανισμό σου. (Εντάξει, οργανισμέ μου, το έπιασα το βουβάλι και θα έχω να τρώω για τους επόμενους μήνες οπότε μπορείς να λειτουργείς κανονικά το μεταβολισμό σου!)

Θέλεις μερικές ιδέες για το τι μπορείς να φας επιπλέον – πέρα από το πρόγραμμα που γράφει η δίαιτά σου;

  • 1920314_603472016395487_1973056742_nΜια βραστή σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ένα κομμάτι τυρί συμπληρωματικά με το γεύμα σου
  • Αύξησε κατά 70-80 γραμμάρια την ποσότητα της πρωτεΐνης στο μεσημεριανό σου
  • Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου και μέλι ή μαρμελάδα ανάμεσα στα γεύματα
  • Μια χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς
  • Ένα γιαούρτι με φρούτα και μέλι
  • Ένα κομμάτι κίτρινο τυρί
  • Ένα κομμάτι λευκό τυρί με λίγο μέλι

Όλα τα παραπάνω θα αυξήσουν με υγιεινό τρόπο τις θερμίδες που παίρνεις και θα προσθέσουν πρωτεΐνες στη διατροφή σου. Αν σε παρακολουθεί διαιτολόγος, εννοείται πως θα το συζητήσεις πρώτα μαζί του.

Σωστό;;;;;;;
Σωστό;;;;;;;

Κάνε διάλειμμα στη δίαιτα μια μέρα την εβδομάδα. Απλά μία μέρα φάε ό,τι θα έτρωγες κανονικά, χωρίς υπερβολές όμως, σύμφωνοι;

Ξεκίνα γυμναστική ή αύξησε την κίνηση σου μέσα στην ημέρα. Αυτός είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκολλήσει η ζυγαριά. Το όφελος θα είναι διπλό: με τη γυμναστική θα αυξήσεις τη μυική σου μάζα –άρα θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από τους άλλους ιστούς- και θα καις έτσι κι αλλιώς περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

Πιστεύω πως με αυτές τις απλές αλλαγές θα ξεκολλήσει η ζυγαριά σου και θα συνεχίσεις ακάθεκτη την προσπάθεια να έρθεις στο ιδανικό βάρος για σένα.

Αν βέβαια το παρακάνεις, δηλαδή προσπαθείς να πέσεις πιο χαμηλά απ’ όσα κιλά είναι σωστά για το σώμα σου, τότε μπορεί η ζυγαριά να κολλάει γιατί κάτι θέλει να σου πει: «είσαι μια χαρά, κοπελιά!» Σε αυτή την περίπτωση, άκουσέ το!

Σε φιλώ,

Ελένη

 

7 σκέψεις σχετικά με το “Όταν κολλάει η ζυγαριά

    1. Είναι πραγματικά υπέροχη τροφή και σε λιγώνει τόσο πολύ που δεν μπορείς να φας μεγάλη ποσότητα: οπότε παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και εξ ανάγκης λίγες θερμίδες!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.