9 μήνες σε… αριθμούς – blast from the past (again!)


εγκυμοσύνηΦαντάσου τώρα ότι έχουν περάσει αρκετά (πολλά) χρόνια από την τελευταία φορά που ήσουν έγκυος. Φαντάσου τώρα ότι κάποτε έγραφες (σχεδόν αυτοβιογραφικά) για εγκυμοσύνες και μωρά και τοκετούς για καμιά 15αριά χρόνια. Και πέφτεις πάνω σε αυτό το άρθρο, που είχε δημοσιευτεί στο Παιδί και Νέοι Γονείς. Δεν θα συγκινηθείς;

Εγώ συγκινήθηκα και χαζογέλασα όταν θυμήθηκα τα αντίστοιχα που είχαν συμβεί στις δικές μου εγκυμοσύνες. Ελπίζω πως θα σου αρέσει κι εσένα, είτε είσαι έγκυος είτε νέα μανούλα ή πιο «παλιά», σαν εμένα.

Σε φιλώ,

Ελένη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές μέσα σε αυτούς τους εννιά μήνες θα ανησυχήσετε, θα αγχωθείτε, θα επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο, με τη μαία, με την κολλητή σας, θα νιώσετε υπέροχα, περίεργα, άβολα κ.ο.κ. Διαβάστε μια… πρόβλεψη και χαμογελάστε!

9 μήνες

Δηλαδή περίπου 42 εβδομάδες, 274 ημέρες 6.576 ώρες. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι αριθμοί…

 4 εβδομάδες (τουλάχιστον)

Που δεν ξέρουμε ότι περιμένουμε μωρό και που μπορεί να κάνουμε μέσα σε αυτές ένα σωρό πράγματα που θα αρκούν για να μας αγχώσουν για τις υπόλοιπες 36 εβδομάδες (π.χ. να πιούμε λίγο παραπάνω αλκοόλ ή να πάρουμε αντιβίωση).

8 εβδομάδες (περίπου)

Νιώθουμε μια μικρή ανησυχία και άγχος. Από τη στιγμή που το τεστ θα βγει θετικό, μέχρι να ξεπεράσουμε το όριο της 12ης εβδομάδας, να μπούμε στον τέταρτο μήνα και να “στεριώσει” η εγκυμοσύνη προτού νιώσουμε ασφαλείς να ανακοινώσουμε το χαρούμενο νέο μας σε φίλους και στη δουλειά μας.

 

 12 επισκέψεις στο γυναικολόγο

έγκυος υπερηχογράφημα
Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη θα πηγαίνουμε στο γυναικολόγο κάθε περίπου 4 εβδομάδες, λίγο πιο συχνά στην αρχή και λίγο πιο συχνά στο τέλος. Αν δε περιμένουμε δίδυμα ή αντιμετωπίζουμε κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ή η πορεία της εγκυμοσύνη δεν είναι εντελώς ομαλή, τότε οι επισκέψεις μας θα είναι πολύ πιο πυκνές.

 

4 επισκέψεις στο μαιευτήριο

Συνήθως δύο υπεροχηγραφήματα, στις 20 εβδομάδες και στο τέλος της εγκυμοσύνης, γίνονται στο μαιευτήριο όπου διαθέτουν πιο ευαίσθητα μηχανήματα και εξειδικευμένους χειριστές. Βάλτε και μία φορά που θα πάτε για να βεβαιωθείτε πως ξέρετε τη “γρήγορη” διαδρομή για όταν έρθει η ώρα η καλή και άλλη μία που θα νομίσετε ότι ήρθε η ώρα αλλά δεν ήρθε, και έχετε τις τέσσερις επισκέψεις στο τσεπάκι!

12 πακέτα πατατάκια ή σοκολάτες ή κουτιά με σοκολατάκια ή τσουρεκάκια ή παστάκια… – ή αυτά κι άλλα τόσα, ανάλογα με τη διάθεσή σας

εγκυμοσύνη φαγητό
Το 12 είναι ο “επίσημος” αριθμός στον οποίο καταλήξαμε μετά από άκρως επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία πριν ή μετά την επίσκεψη στο γυναικολόγο η μέλλουσα μαμά χρειάζεται κάτι για να καλμάρει το άγχος της, οπότε καταφεύγει στη λύση που είναι πιο προσφιλής στην καθεμιά.

 

17 απεγνωσμένα τηλεφωνήματα στη φιλενάδα – που είναι ήδη μανούλα

Για κάθε πιθανή και απίθανη ερώτηση, απορία, ανησυχία! Και καμία 20αριά τηλεφωνήματα στη μαία, ειδικά καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα. Γιατί η κοιλιά μου κάνει περίεργους ήχους; Πονάει η μέση μου, μήπως να ξεκινήσω για το μαιευτήριο; Πειράζει να σφουγγαρίσω το σπίτι; Θέλω να φτιάξω τα νύχια μου, πειράζει; Τι χρώμα είναι καλύτερο για τους τοίχους στο δωμάτιο του μωρού; Νυχτικό ή πιζάμα;

28 αναζητήσεις στο google

 

έγκυος υπολογιστής
Για άγνωστες λέξεις όπως η τοξοπλάσμωση, το Α τεστ, η εμπέδωση, η περινεοτομή, αλλά και για “λιγούρες”, “φαγούρες” και “καούρες” και διάφορα άλλα ενοχλητικά και λιγότερο ενοχλητικά συμπτώματα στη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών.

 

 32 φορές που σας πρόσφεραν θέση στο λεωφορείο

Προτεραιότητα στην ουρά της τράπεζας, της εφορίας, του σούπερ μάρκετ… Η εγκυμοσύνη έχει πολλές θετικές όψεις!

55 φορές που θελήσατε να πετάξετε κάτι στο σύντροφό σας

(Κατά προτίμηση εκείνο το τασάκι, δώρο γάμου, από τη θεία του, που είναι υποχρεωτικό να έχετε στο τραπεζάκι του σαλονιού.) Οι πιθανοί λόγοι; Επειδή σας έφαγε τα τελευταία κορν φλέικς που εσείς μασουλάτε το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση, επειδή δεν σας είπε τίποτε για τα καινούργια σας παπούτσια, επειδή επισήμανε ότι ο γιατρός λέει να προσέχετε τι τρώτε την ώρα που ανοίγατε μια σοκολάτα την οποία λιγουρευόσασταν εδώ και τουλάχιστον έξι μέρες και δεν αποφασίζατε να φάτε, επειδή κοιμάται τη νύχτα σαν πουλάκι ενώ εσείς στριφογυρίζετε σαν το αρνί στη σούβλα προσπαθώντας να βολέψετε την κοιλιά σας.

22 πακέτα χαρτομάντιλα

Τα ξοδέψατε βλέποντας ταινίες και όχι μόνο στην τηλεόραση – για δες, οι παλιές ελληνικές ταινίες είναι πολύ συγκινητικές, γιατί δεν το είχατε άραγε προσέξει μέχρι τώρα; Κλαίτε όμως και με τις ειδήσεις –καλά, τότε κλαίμε και πολλές από εμάς κι ας μην είμαστε έγκυες- και με σίριαλ. Ευτυχώς τα ντοκιμαντέρ μέχρι στιγμής δεν σας επηρεάζουν.

hands_off_my_belly2_pm-thumb-270x270
Η κοιλιά της εγκύου έχει μια έννοια… κοινοκτημοσύνης και, πάντα με καλές προθέσεις, πολλές άγνωστες γυναίκες –και άντρες καμιά φορά- μπορεί να θέλουν να χαϊδέψουν την κοιλίτσα σας. Χμ…

6 φορές που άγνωστη γυναίκα άγγιξε (ή προσπάθησε να αγγίξει) την κοιλιά σας

 

 

 

10 σκέψεις σχετικά με το “9 μήνες σε… αριθμούς – blast from the past (again!)

  1. Υπέροχο…με τα καλά και τα κακά.Θα ήθελα να αναφέρω πως θα το ζήσω σε διαφορετικό πρίσμα.Μια γυναίκα που παρακολουθώ διατροφικά, διεγνώσθει με ερυθυματώδη λύκο.Έμεινε έγκυος απρόσμενα στο τρίτο παιδάκι,και σίγουρα θα χρειαστεί την συνδρομή διαιτολόγου-γυναικολόγου-ρευματολόγου. Νιώθω πως μέχρι την ολοκλήρωση των 9 μηνών θα ζήσω έντονα και εγώ την διαδικασία.Δεν έχω γίνει μανούλα,αλλά η συνδρομή μου σε αυτή την εγκυμοσύνη με κάνει να νιώθω πολύ έντονα συναισθήματα.Το μητρικό φίλτρο είναι ένα μυστήριο, τελικά.Ευχαριστώ για την ανάρτηση,Ελένη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Νομίζω πως ναι, το μητρικό φίλτρο είναι μυστήριο και για κάποιο σχετικό λόγο εμείς οι γυναίκες επηρεαζόμαστε και ταυτιζόμαστε συναισθηματικά με άλλες γυναίκες που κυοφορούν.
      Δεν ξέρω πόσο δύσκολη θα είναι η περίπτωση που αναφέρεις, είμαι όμως σίγουρη πως θα έχει την καλύτερη έκβαση και θα σας προσφέρει όμορφες στιγμές.
      Φιλιά

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Καταπληκτική ανάρτηση!
    Εγώ πάλι είχα ένα «επεισόδιο» στον τρίτο μήνα κι έμεινα σπίτι μέχρι να γεννήσω με καισαρική, εξαιτίας της εγκάρσιας θέσης του βρέφους.. Όλα πήγαν καλά κι ευχαριστώ τον Θεό, είκοσι χρόνια τώρα.. Τα φιλιά μου! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Το θέμα είναι πηγαίνουν όλα καλά, και το «καλά» αυτό αναιρεί κάθε δυσκολία και ταλαιπωρία. Έμεινα για λίγες μέρες στο κρεβάτι στην πρώτη εγκυμοσύνη αλλά υποψιάζομαι πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά το αποτέλεσμα; Μετράει!!!
      Φιλιά πολλά και να έχει ο Θεός καλά τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.