Ένα απόγευμα στο χαμάμ


Η πρόσκληση για το χαμάμ ήταν δώρο, γιατί από μόνη μου δεν νομίζω να το αποφάσιζα και για την ακρίβεια δεν ήξερα καν ότι υπάρχει χαμάμ στην Αθήνα (υπάρχει, στο Θησείο).

Χαμάμ

Έχοντας ξαναδοκιμάσει χαμάμ σε μια εκδήλωση της Nike το καλοκαίρι, ήξερα ότι θα μου άρεσε η εμπειρία. Πόσο μάλλον που στην προκειμένη περίπτωση το δώρο συμπεριλάμβανε μασάζ, τελετουργικό λούσιμο, πράσινο τσάι και παραδοσιακά λουκούμια! Έτσι έκλεισα τηλεφωνικά ραντεβού –δεν θα το πιστέψεις, αλλά γίνεται χαμός, τι πάθαμε, ανακαλύψαμε όλοι τα χαμάμ- για μια Κυριακή απόγευμα και ξεκίνησα για το Hammam Baths.

Από την είσοδο καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις σε μια άλλη διάσταση. Εκεί που κυριαρχεί η ηρεμία, η γαλήνη, οι χαμηλόφωνες ομιλίες, η διακριτική παρουσία των ανθρώπων που σε κατατοπίζουν.  Οι, δε, ευωδιές… το κάτι άλλο.

Με είχαν ενημερώσει από το τηλέφωνο να έχω μαζί το μαγιό μου και αφού το φόρεσα τυλίχτηκα με την παραδοσιακή τούρκικη πετσέτα, το peştemal ή πεστεμάλι, τα ξύλινα takunya (τσόκαρα) και μπήκα στο χώρο του χαμάμ.  Το λευκό μάρμαρο, το ημίφως, η απαλή αραβική μουσική και τα φωτάκια στο θόλο της οροφής που θυμίζουν έναστρη νύχτα με μετέφεραν κατευθείαν σε ένα άλλο σύμπαν.

Αφού γδυθείς, παίρνεις την παραδοσιακή πετσέτα και τα τσόκαρα και μπαίνεις στο χώρο του χαμάμ.
Αφού γδυθείς, παίρνεις την παραδοσιακή πετσέτα και τα τσόκαρα και μπαίνεις στο χώρο του χαμάμ.

Η μαρμάρινη γούρνα με το σκαλιστό ασημένιο τάσι ήταν στη διάθεσή μου. Ρύθμιζα όπως ήθελα τη θερμοκρασία του νερού και έριχνα επάνω μου με το τάση για να μπορώ να αντέξω τη θερμοκρασία (η οποία διατηρείται στους 40-45ο C με υγρασία 80% περίπου). Παρότι ήμουνα μόνη μου –θα σου πρότεινα να πας με μια φίλη σου ή με τον αγαπημένο σου- όταν βγήκα τελικά έμαθα ότι είχαν περάσει 25 ολόκληρα λεπτά, χωρίς ουσιαστικά να το καταλάβω.

Αφού ήπια λίγο νερό, με έβαλαν ξανά στο χαμάμ, στον privé χώρο με τα δύο μαρμάρινα τραπέζια για απολέπιση με το ειδικό γάντι χαμάμ, μπάνιο-μασάζ και τελετουργικό λούσιμο.  Δεν θα σου πω λεπτομέρειες, η διαδικασία κράτησε περίπου μισή ώρα και ήταν α-πο-λαυ-στι-κή.  Αφού τελείωσα το λουτρό μου, πέρασα στο σαλονάκι με τα παραδοσιακά έπιπλα και απόλαυσα ένα πράσινο τσάι και παραδοσιακά λουκούμια.

Το παραδοσιακό καθιστικό από ψηλά
Το παραδοσιακό καθιστικό από ψηλά

Για την αίσθηση μετά, έχω να σου πω τα εξής:

  • Ένιωθα τους κόμπους στο λαιμό και τον αυχένα μου λυμένους (αχ, άτιμε υπολογιστή!).
  • Δεν είχα καταλάβει πόσο πιασμένοι ήταν οι μύες μου από τις γυμναστικές – το ένιωσα με το μασάζ- και μετά από το πόσο ανάλαφρο ένιωθα όλο μου το σώμα.
Με λες και χαρούμενη!
Με λες και χαρούμενη!
  • Όταν γύρισα στο σπίτι, η κόρη μου τρελάθηκε από την ευωδιά που ανέδιδα – τα σαπούνια και τα σαμπουάν τους ήταν εκπληκτικά και αν θυμάμαι καλά μπορείς να τα αγοράσεις αν θέλεις.
  • Τέσσερις μέρες μετά, νιώθω ακόμη το δέρμα μου μεταξένιο και ενυδατωμένο.
  • Θέλω οπωσδήποτε να ξαναπάω.
  • Μετανιώνω που δεν έκανα χαμάμ όταν είχα πάει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα έχω άλλον ένα λόγο να θέλω να την επισκεφθώ ξανά!

 

Σου το προτείνω ανεπιφύλλακτα και αν/οταν πας,  περιμένω να μου πεις την εμπειρία σου!

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

 

 

17 σκέψεις σχετικά με το “Ένα απόγευμα στο χαμάμ

  1. Αμάν ρε Ελένη, τι μας έκανες!!! Τι να πρωτοσχολιάσω; Το χαμάμ, το μασάζ, το πράσινο τσάι, την αραβική μουσική; Δε ζήλεψα καθόοοοοολου, αλλά το πρόσωπο σου στη φωτογραφία μ’ έκανε να χαρώ μαζί σου!

    Κωνσταντινούπολη θέλω τόσο πολύ να πάω κι εγώ που απλά δεν περιγράφω άλλο!

    Μπράβο, πάντα τέτοια!!! 😉

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. ‘Ενα θα σου πω: Έχω γίνει πράσινη από την ζήλια μου!!!! Με βλέπω όμως να βολευομαι με λασπόλουτρα στην γουρουνοφάρμα του διπλανού χωριού! χαχαχαχαχ Να περνάς καλά Ελένη! Smats!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Αχ τέλεια…πάω πού και πού για σάουνα ή χαμάμ + μασάζ σε ένα ινστιτούτο στο κέντρο, Κολωνάκι. Θα δοκιμάσω κι αυτό που προτείνεις. Μεγάλη απόλαυση και ειδικά μετά το μασάζ οι μύες χαλαρώνουν και οι διατάσεις ανοίγουν σε άλλη διάσταση! 🙂 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Αχ βρε Ελένη μου τι μου έκανες, ξέρεις? Μέεεερες τώρα θέλω να πάω για μασάζ, γιατί νιώθω πιασμένο μου το κορμί, αυχένα, πλάτη και τα συναφή! Και ξαφνικά πέφτω πάνω στην ανάρτησή σου…με πέθανες! Θα πάω οπωσδήποτε, δεν ξέρω αν θα ‘ναι το συγκεκριμένο χαμάμ, αλλά σίγουρα κάπου θα είναι! Φοβερή η εμπειρία σου, η ανατολίτες το’χουν πολύ μ’αυτά! Αν δε σου κάνει κόπο πες μου περισσότερα στοιχεία του χώρου! φιλάκια

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Μπες στη σελίδα Hammam Bath, έχει και στο fb και στο Internet και θα τα δεις όλα! Γράφει και τιμές και πακέτα και τα πάντα.
      Πάντως, το τρίψιμο/μασάζ ήταν θεόσταλτο δώρο για μένα. Ακριβώς τα ίδια, υποφέρω από πλάτη, αυχένα και λοιπά συστήματα, παρά τις γυμναστικές και τα λοιπά. Μετά το μασάζ λύθηκε το σώμα μου!

      Μου αρέσει!

  5. Εγώ πάλι έχω κάνει χαμάμ στην Ελλάδα (σε ινστιτούτο επίσης) κι όπως λες κι εσύ, καμία φορά στην Κωνσταντινούπολη. Κι εγώ θέλω να ξαναπάω (για τρίτη φορά) αλλά όχι για χαμάμ, το βαριέμαι αφού! 🙂 Αχαχα! Όντως, τα αρώματα είναι όλα τα λεφτά, η μουσική υπόκρουση όμως, είναι τόσο χαλαρωτική, που φτάνεις μέχρι..φόνο!! Φιλιά 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Τώρα μου θύμισες ότι δεν έγραψα για την απευαισθητοποίηση από το άσθμα, είναι πολύ ιατρικό γι’ αυτό δεν το έχω κάνει σαν post. Αλλά μπορώ να σου πω διάφορα και σου το προτείνω ανεπιφύλλακτα σαν θεραπεία!
      Όσο για το χαμάμ, κι εγώ έχω το άσθμα και μάλιστα ενώ είχα σκοπό να πάρω μαζί μου το aerolin για καλό και για κακό, το ξέχασα. Αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα – σε αντίθεση με σάουνα που έχω κάνει, εκεί ήταν αποπνικτικό για μένα.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.