Φέτος, έκανες μαστογραφία; Αν όχι, πήγαινε αύριο.


Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μετά τα 40 και να την επαναλαμβάνει σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού της. Η μαστογραφία δεν είναι μια εξέταση που μπορείς/επιτρέπεται να ξεχάσεις ή να παραλείψεις. Είναι μια εξέταση που μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

αυτοεξέταση στήθους μαστογραφία

Αν έχεις να κάνεις μαστογραφία πάνω από ένα χρόνο, ή αν δεν έχεις κάνει ποτέ, είναι σημαντικό να την κάνεις τώρα, αύριο. Όχι όταν θα ψηλαφίσει κάτι ο γυναικολόγος σου, όχι όταν θα ψηλαφήσεις κάτι μόνη σου στο στήθος σου, όχι όταν μια φίλη σου θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Αύριο!

Τι επιλογές έχεις:

Η ψηφιακή μαστογραφία έχει καλύτερη ανάλυση και προτιμάται όταν οι μαστοί είναι πυκνοί. Η ψηφιακή μαστογραφία δεν συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ και κοστίζει από 40-60 ευρώ ανάλογα με το κέντρο που θα επιλέξεις. Έχει κυκλοφορήσει και μία νέα μέθοδος, ταχεία μαγνητική μαστογραφία, που την κάνουν σε κάποια νοσοκομεία και σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση από την ψηφιακή μαστογραφία και το υπεροχηγράφημα. Το κόστος της είναι γύρω στα 100 ευρώ και επίσης δεν συνταγογραφείται. μαστογραφία

Υπάρχει και η κλασική μαστογραφία, η οποία συνταγογραφείται, αλλά απ’ όσα ακούω από γιατρούς και γυναίκες, πλέον δεν προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις.

Ο υπέρηχος μαστών είναι ένα κλασικό υπερηχογράφημα, το οποίο συνταγογραφείται και μπορεί να σου το συστήσει ο γιατρός είτε μαζί με τη μαστογραφία είτε μόνο του. Το υπερηχογράφημα συστήνεται πολλές φορές σε νέες γυναίκες, που ο μαστός τους είναι πολύ πυκνός για να έχουν αξιόπιστα αποτελέσματα μόνο από τη μαστογραφία.

Όλες αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται μεταξύ της 7ης και 12ης ημέρας του κύκλου σου, όπως και η αυτοεξέταση.

Στο μεταξύ, και παράλληλα με τις προληπτικές εξετάσεις, βάλε στην καθημερινότητά σου την αυτοεξέταση του στήθους σου.

Περίπου το 20% των περιστατικών καρκίνου του μαστού ανακαλύπτονται μέσω της φυσικής εξέτασης. Απόκτησε κι εσύ αυτή την καλή και σωτήρια συνήθεια. Ξέρεις όμως τι να ψάξεις στην αυτοεξέταση του στήθους σου;

Τι ψάχνεις στην αυτοεξέταση του στήθους

Σβόλους και γρομπαλάκια

Παρότι στον υγιή μαστό μπορεί με την ψηλάφηση να νιώσεις σβόλους και γρομπαλάκια, τα οποία δεν είναι κακοήθη, η εξοικείωση με τη συνηθισμένη αίσθηση του στήθους σου θα σε κινητοποιήσει σε τυχόν αλλαγές που θα χρειάζονται διερεύνηση. Αν κατά την αυτοεξέταση εντοπίσεις κάποιο σβόλο που δεν υπήρχε, μην περιμένεις. Ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου.

Αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή του δέρματος

Η πιο συχνή αλλαγή που σχετίζεται με καρκίνο του μαστού είναι δέρμα με εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού. Η αλλαγή αυτή μπορεί να συνδυάζεται με ερυθρότητα και πρήξιμο. Και παρότι θα μπορούσε να είναι απλά μια φλεγμονή, αν δεις κάποια τέτοια αλλαγή πες το στο γιατρό σου.

Αλλαγές στην εμφάνιση της θηλής

Η αναστροφή της θηλής προς τα μέσα ή κάποια έκκριση είναι συμπτώματα που πρέπει να αναφέρεις στο γιατρό σου. Εκτός κι αν είσαι έγκυος, η έκκριση από τη θηλή μπορεί επίσης να σημαίνει κάποια διαταραχή στην έκκριση της προλακτίνης, μια ορμόνης που σχετίζεται με τη γαλακτοφορία και το θηλασμό αλλά με το έντονο άγχος.

Τέλος, μην ξεχνάς το θώρακα και τους αδένες. Εκτός από την περιοχή του μαστού, ψηλάφισε το άνω μέρος του θώρακα και τους μασχαλιαίους αδένες για τυχόν αλλαγές.

Tip: Βάλε και το κινητό σου στο παιχνίδι

Ανάλογα με το είδος του κινητού σου αναζήτησε δωρεάν apps που θα σου υπενθυμίζουν την αυτοεξέταση του στήθους και θα σου δείξουν με εικόνες το σωστό τρόπο.

 

Σε φιλώ,

Ελένη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.