Σκόρπιες σκέψεις δύο εβδομάδες πριν από τις Πανελλήνιες


Το ποστ αυτό το έγραψα πριν από πέντε χρόνια, όταν ο γιος μου έδινε Πανελλαδικές εξετάσεις. Από τότε, ζήσαμε πολλά που κάποια από αυτά θα μοιραστώ μαζί σου εν καιρώ! Στο μεταξύ, ο γιος μου ξεκινάει μεταπτυχιακό και η κόρη μου τελειώνει το δεύτερο έτος της σχολής της. Όμως κάθε φορά που διαβάζω αυτό το ποστ, συγκινούμαι. Και ελπίζω πως μέσα από τη δική μου εμπειρία κάπου θα ταυτιστείς αν έχεις μεγάλα παιδιά, κάπου θα ξέρεις τι θα σε περιμένει αν έχεις μικρότερα και ίσως συγκινηθείς κι εσύ αν τα παιδιά σου έχουν περάσει από αυτή τη φάση. 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2020, μέσα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, και εύχομαι σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους ηρεμία και δύναμη – και να θυμόμαστε πως η εισαγωγή ή όχι σε μια πανεπιστημιακή σχολή είναι μία από τις πολλές πόρτες που θα διαβούμε στη ζωή μας. 

5 χρόνια πριν…

Το πρόγραμμα των εξετάσεων είναι κολλημένο στο ψυγείο εδώ και εβδομάδες. Του ρίχνω κλεφτές ματιές και κάνω σκόρπιες σκέψεις για τις Πανελλήνιες, τις εξετάσεις στα σχολεία, για το άγχος των παιδιών, για το άγχος των γονιών, για τις διακοπές, για το μέλλον, για όλα.

Σκόρπια σκέψη Νο 1

Να του πω να διαβάζει ή θα τον αγχώσω; Aν και μάλλον από μόνο του το πρώτο συνθετικό της πρότασης, να του πω να διαβάζει, είναι άκυρο. Τι θα πει, να του πω να διαβάζει; Μπορεί να κάθεται όλη τη μέρα στο δωμάτιό του και να διαβάζει – manga στον υπολογιστή. Μπορεί να κάθεται όλη μέρα μπροστά από ένα βιβλίο και το μυαλό του να ταξιδεύει στην Πάρο. Μπορεί να κάθεται όλη μέρα μπροστά από ένα βιβλίο και να διαβάζει – να απομνημονεύει μέχρι τελείας ανώφελα και άχρηστα για τη ζωή του κείμενα. Έχει καμιά σημασία τι θα πω εγώ;

Σκόρπια σκέψη Νο 2

Κι αν διαβάζει και περάσει στη σχολή που θέλει, τι θα γίνει; Έχουμε μπροστά μας χρόνια και χρόνια φοίτησης και μεταπτυχιακά που ελπίζω να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ή να πάρει ο ίδιος μια καλή υποτροφία, και μετά στρατό, και μετά αναζήτηση εργασίας. Αυτό είναι μάλλον το πιο πιθανό σενάριο. Ωραία. Το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο, που εύχομαι και απεύχομαι ταυτόχρονα, είναι να φύγει το παιδί στο εξωτερικό μετά το πτυχίο του, να κάνει εκεί το μεταπτυχιακό του, να τον τσιμπήσουν για μια καλή δουλειά, ενδιαφέρουσα και δίκαια αμειβόμενη ανάλογα με τα προσόντα του και να ζήσει για πάντα εκεί, σε ένα κράτος που θα τον σέβεται ως φορολογούμενο και θα του ανταποδίδει όπως πρέπει τις εισφορές του. (Αλλά εγώ δεν θα τον βλέπω; Κι αν κάνει εκεί οικογένεια, δεν θα βλέπω τα εγγόνια μου όποτε θέλω;)

Θα μας φάνε τα αεροδρόμια;
Θα μας φάνε τα αεροδρόμια;

Σκόρπια σκέψη Νο 3

Κι ακολουθεί η κόρη μου από πίσω. Ξανά μανά φροντιστήρια, ξανά μανά εξετάσεις, ξανά μανά οι ίδιες σκόρπιες σκέψεις. Το μόνο που θα αλλάζει θα είναι πως θα έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση και θα είμαστε ίσως πιο προετοιμασμένοι – και εμείς και η ίδια. Και για την κόρη μου, επειδή έχει ακόμη μερικά χρόνια μπροστά της, ελπίζω πως θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα εδώ και θα έχουμε περισσότερες ελπίδες να βρει μια δουλειά αντάξια των όποιων προσόντων της και να μπορεί να φτιάξει τη ζωή της όπως την ονειρεύεται.

κορίτσι μελετά

Σκόρπια σκέψη Νο 4

Χριστέ μου, έχει κλείσει δωμάτιο και εισιτήρια για τις πρώτες του διακοπές μόνος του αυτό το καλοκαίρι. Δεν-θα-πάθω-τώρα-εγκεφαλικό. Δεν-θα-το-σκεφτώ-τώρα. Δεν-θα-πάθω-τώρα-εγκεφαλικό. Δεν-θα-το-σκεφτώ-τώρα. Δεν-θα-πάθω-τώρα-εγκεφαλικό. Δεν-θα-το-σκεφτώ-τώρα.

Πού πας παιδί μου; Έβαλες αντηλιακό; Πάρε κι ένα καπελάκι!
Πού πας παιδί μου; Ζακέτα πήρες;

Σε φιλώ,

Ελένη

27 σκέψεις σχετικά με το “Σκόρπιες σκέψεις δύο εβδομάδες πριν από τις Πανελλήνιες

  1. Ελένη μου, ολόψυχα εύχομαι καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα στο παλληκάρι σου και σε όλα τα παιδιά!

    Πώς σε νιώθω… ακόμα δεν πέρασα την ίδια δοκιμασία ως μητέρα, αλλά θυμάμαι τα δικά μου.
    Το μόνο που θα σου πω είναι το εξής: για ελάχιστα μόρια πέρασα σε άλλη σχολή από εκείνη που ήθελα, που ωστόσο αποδείχτηκε για εμένα πολύ πολύ πιο ωφέλιμη και χρήσιμη.

    Καλή δύναμη!!!
    φιλιά., Αλεξία

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αλεξία μου, σου εύχομαι τα καλύτερα για σένα και τα παιδάκια σου – δεν γέννησες ακόμη, έτσι;
      Κι αυτό που λες για τα μόρια και τις σχολές, κι εγώ πιστεύω ότι μπορεί η ζωή να κάνει τελικά καλύτερες επιλογές από εμάς. Και στο τέλος, όλοι βρίσκουμε το δρόμο μας.

      Τα φιλιά μου

      Μου αρέσει!

  2. Ξαναπερνώ για μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη κατανόηση πρώτα για σένα, για να βρεις τη δύναμη να σταθείς κοντά στο παιδί σου, δείχνοντας του, ότι είσαι «σίγουρη» πως αύριο, πρώτη μέρα, θα γράψει όσο πιο καλά μπορεί, παίξε το αισιόδοξη (κι ας μην είσαι!) και προπαντώς μη τον πρήξεις στις συμβουλές… του τύπου πέσε νωρίς για ύπνο, έφαγες καλά, έκανες μια τελευταία επανάληψη… κλπ κλπ! 😛

    ΑΦιλάκια σε όλη την οικογένεια! ❤

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αχ, Στεφανία μου, αυτό προσπαθώ, να μην του μεταδώσω το άγχος μου – που για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι και τόσο μεγάλο! Πιο πολύ ενθουσιασμένη είμαι που θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις, να τελειώνουμε με δαύτες, κι αυτός κι εμείς. Όσο για τις συμβουλές, πριν από 5 λεπτά παίζαμε τάβλι. Τις έχω πει, νομίζω πως ότι είναι να εμπεδώσει το έχει κάνει, τώρα θέλει χαλάρωση και ηρεμία.
      Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτεσαι ❤
      Φιλιά πολλά

      Μου αρέσει!

  3. Λοιπόν…να μαι κ γω, μόλις ανακάλυψα είτε ότι εγω είχα κάνει κάτι στο reader μου είτε η WordPress, κ ελτσι δυστυχώς δεν ενημερώνόμουν μεσω μαίλ για τα καινουργια πόστ σου. Μάλιστα εντελώς φυσικά είπα «α, χάθηκε η Ελένη λόγω Πανελληνιλων». Περασα τυχαία τωλρα από το σπιτικό σου να ευχηθώ Καλη Επιτυχία για τον μικρο που είναι μεγάλος αλλα για σένα μικρος αλλα μεγάλος αφου θα παει μόνος του διακοπές-Χριστέ μου χιχιχι!- 🙂 και ανακάλυψα οοοολες σου τις καινούργιες σου αναρτήσεις κ μετα καταλάβα! 😦
    Ξεκινώ λοιπόν απο τούτη, μια κ είναι η πιο σημαντικη! Ολόψυχα εύχομαι Καλη Επιτυχία κ Καλα Αποτελεσματα. Και είμαι σίγουρη ότι το παιδι θα παει καλα, γιατι η πιο μεγάλη δύναμη που μπορει να έχει ένας νέος είναι να νιώθει ότι οι δικοί του τον εμπιστεύονται, τον υποστηρίζουν και τον αγαπούν, κ απο ότι καταλαβαίνω αυτο το εισπράττει έμπρακτα κ καθημερινα Κ απο τιυς δυο σας! Είναι λοιπόν ήδη ένα πολυ τυχερό και δυνατό μέσα απο την ειλικρινή αγάπη σας πλάσμα!
    Του εύχομαι ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ, κ να κάνει στη ζωή του ο,τι τον εκφράζει περισσότερο!
    Φιλια πολλα Ελενακι κ μην μας αγχώνεσαι! 🙂 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές για τον μικρό μεγάλο μου και τα καλά σου λόγια! Με ενθαρρύνεις και με βοηθάς να βλέπω τα πράγματα υπό άλλο πρίσμα, πιο χαλαρό και θετικό. Δεν περίμενα ποτέ ότι το blogging θα μου δώσει τόσα πολλά!
      Κι εγώ αναρωτιόμουν γιατί δεν σε βλέπω, φιλενάδα μου!!!
      Φιλιά πολλά και να περάσεις μια πολύ όμορφη Κυριακή

      Μου αρέσει!

  4. Καλή επιτυχία σε πρώτη φάση. Ο γιος μου δεν μπήκε στη διαδικασία των πανελληνίων, είχε επιλέξει κάτι πολύ εξειδικευμένο και πήγε κατευθείαν σε ιδιωτική σχολή. Κανείς από όλη την οικογένεια δεν θα μπορούσε να αντέξει την ψυχολογική φθορά εκείνου του (απέραντου) διαστήματος, κι έτσι τη γλιτώσαμε όλοι. Όχι για πολύ όμως, διότι μόλις τέλειωσε το σχολείο, στο καπάκι πήγε μόνος του διακοπές, και το χειρότερο; (αχαχαχα!) μετά ακολούθησε κι ο στρατός! 🙂 Άμα αντέχεις καμιά μέρα θα στα πω, προς στιγμήν επικεντρώσου στις επερχόμενες εξετάσεις και..μάνα κουράγιο! 🙂 Φιλιά πολλά 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Με λίγα λόγια (αν και σε σκοτίζω με άχρηστες πληροφορίες), ο γιος μου (20 χρονών σήμερα), πρώτα πήγε…διακοπές, μετά στρατό και μετά σπουδές! Σε όλα του ανάποδο αυτό το (υπέροχο) πλάσμα! 🙂 Όχι, πλάκα κάνω, είχε την απόλυτη συμπαράσταση, όσο και εμπιστοσύνη μας. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο Ελένη μου.

      Αρέσει σε 1 άτομο

      1. Εννοείται του έχω, και στα δύο παιδιά μου. Ελπίζω να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη δική τους ζωή. Και όταν είπα πριν για τα απανωτά χτυπήματα, δεν αναφερόμουν στο αν έδωσε πανελλήνιες ή όχι, αναφερόμουν στα άλλα δύο!

        Μου αρέσει!

  5. Ελένη, μιας και πέρασα πολύ πρόσφατα από αυτό το μαρτύριο που λέγεται Πανελλαδικές, έχω να πω:
    • Το να του πεις να διαβάσει δεν έχει κανένα απολύτως νόημα σε αυτή τη φάση. Αν διάβαζε όλο το χρόνο ήδη θα είναι έτοιμος.
    • Πριν τις πανελλαδικές, κατά τη διάρκεια και μέχρι το πέρας βγάλε τηλέφωνα από την πρίζα. Σε μένα αλλά και σε πολλούς συμμαθητές μου ( το είχαμε συζητήσει ) , συγγενείς που είχαν να με θυμηθούν από τα βαφτίσια μου, ξαφνικά ενδιαφέρονταν να μου πουν καλή τύχη και να μάθουν πώς έγραψα. Όχι, ότι κάποιοι δεν νοιάζονταν, αλλά θεωρώ ότι όλο αυτό επί το πλείστον ήταν ψεύτικο. Άσε που επιβαρύνει με επιλέον άγχος το παιδί.
    • Μην τον πρήζετε πώς τα πήγε μετά από κάθε μάθημα! Αν θέλει να ξέρει ο ίδιος πού έχει κυμανθεί θα το συζητήσει με τον καθηγητή του και μόνο.
    • Να του υπενθυμίζεις ότι ο αγώνας κρίνεται μέχρι τελευταίο λεπτό. Αν γράφει καλά δεν πρέπει να επαναπαύεται, αν κάπου έχει μια ατυχία δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Αν όμως, μια ατυχία επηρεάσει την ψυχολογία του και για τα επόμενα μαθήματα, αυτό προφανώς είναι κάτι που πρέπει να φροντίσετε να αποφύγετε με έξτρα ένεση εμψύχωσης!!!
    • Να είσαι παρούσα-απούσα, εννοώντας να στέκεσαι διακριτικά δίπλα στο παιδί προσφέροντας όλα όσα χρειάζεται. Από ένα χυμό μέχρι λόγια που θα τον κάνουν να αισθάνεται σαν τον Rocky πριν τον αγώνα. Αλλά, διακριτικά.

    Εύχομαι καλή τύχη στο παιδί!!! Ανεξαρτήτως αποτελέσματος σύντομα θα απομυθοποιήσει κι αυτός κι εσείς τις Πανελλαδικές και φυσικά ένας άνθρωπος μπορεί να ευδοκιμήσει παντού, αν θέλει!

    Υ.Γ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, θα πάει διακοπές μόνος μετά! Είναι η επιβράβευση για έναν χρόνο κόπου και στερήσεων. Μανούλα, μην αγχώνεσαι! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αυτό που απολαμβάνω είναι η «συνύπαρξη» τόσων διαφορετικών ανθρώπων εδώ στο blog, οι κουβέντες και τα ενθαρρυντικά σχόλια! Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου. Να είσαι σίγουρη πως κρατάω στο μυαλό μου τα λόγια όλων σας!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Καλή επιτυχία στο αγόρι σου! Όλα θα πάνε καλά (οι πανελλήνιες κι αν είναι απλά μια ιδέα!).

    Συμφωνώ με τη «μαμά σε κρίση» πως τις μέρες των εξετάσεων καλό είναι να μη ρωτάμε πολύ τα παιδιά πώς πήγαν, πώς ήταν τα θέματα κλπ. Οι λόγοι είναι απλοί και είναι τρεις:
    1. Ό,τι έγινε, έγινε. Όπως έγραψε, έγραψε. Αντί ν’ ασχολούμαστε με τα περασμένα μαθήματα, ας ασχοληθούμε με τα επερχόμενα.
    2. Κανένας μαθητής δε μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια αν όοοοολα όσα απάντησε είναι σωστά. Αν το γνώριζε δε θα ήταν μαθητής, αλλά θα δίδασκε ήδη κάπου ως παιδί-θαύμα.
    3. Κοντός ψαλμός αλληλούια…. τα αποτελέσματα θα βγουν σύντομα και όλοι θα μάθουν πώς πήγαν.

    Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν έδινα εγώ πανελλήνιες το τι είχα απαγορεύσει στη μάνα μου να με ρωτάει, αλλά όλως παραδόξως είχε σεβαστεί όποιον κανόνα είχα θέσει – αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς! Γυρνούσα από το σχολείο και ποτέ δε ρωτούσε να μάθει τι συνέβη γιατί ίσχυαν τα παραπάνω 3 επιχειρήματα. Είχε καταλάβει και ήθελε, δεν ήθελε, ήταν συνεργάσιμη μαζί μου 🙂

    Όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές, να πάει και να περάσει τέλεια γιατί του αξίζει μετά από όοοοολο αυτό που θα περάσει με τις εξετάσεις. Το καλοκαίρι μετά το λύκειο και πριν το πανεπιστήμιο είναι το μόνο καλοκαίρι που πραγματικά ένας νέος άνθρωπος δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά να ξεκουραστεί. Μόλις κάποιος γίνει φοιτητής, τρώει τα επόμενα καλοκαίρια της ζωής του να διαβάζει – ή έστω ν’ αγχώνεται – για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αχ, δίκιο έχεις σε όλα! Έλα που όταν βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά του καθρέφτη ζορίζεσαι! Αλλά έτσι είναι η αλληλουχία της ζωής.
      Φιλιά πολλά και ευχαριστώ για τις συμβουλές.

      Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Καλή επιτυχία στον γιό σου. Θα συμφωνήσω κράτα τις σκέψεις για τον εαυτό σου να μην τον αγχώσεις. Μάλλον όταν αρχίζει αυτό το άγχος πρέπει να γυρνάμε πίσω όταν ήμασταν στη θέση τους και να θυμόμαστε τι θέλαμε να μας πει η μαμά και τι όχι.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ότι έχεις δίκιο, έχεις. Πόσο εύκολο είναι να μην μιλάς, αυτό είναι άλλο! Αλλά το προσπαθώ και μέχρι στιγμής τα πηγαίνω καλά. Σε ευχαριστώ για την ευχή σου!

      Μου αρέσει!

  8. Α! ξέχασα να προσθέσω πως αυτή η εκπληκτική ψυχολόγος, συμβουλεύει όλους τους γονείς, έτσι «αυτό» μπορεί να ενδιαφέρει όσους έχουν παιδιά και ακόμη και τις έγκυες! ;-P
    Δείτε την! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Χθες το βράδυ, παρόλο που τον τελευταίο καιρό ανοίγω σπάνια την ΤV, παρακολούθησα στην Νερίτ μια εξαιρετική εκπομπή στις 23, «Στα άκρα», όπου ειδική ψυχολόγος εξηγούσε πως μπορεί ένα παιδί να μάθει την ύλη του, ειδικά στις Πανελλήνιες και όπως μου είναι φυσικό, θέλησα να την ξανακούσω, έτσι σου στέλνω το link, είμαι σίγουρη πως θα σ’ ενθουσιάσει γιατί μας δίνει καθαρές οδηγίες! 😉
    ΑΦιλάκια και καλή δύναμη εύχομαι! 🙂

    http://webtv.nerit.gr/katigories/politismos/05mai2015-sta-akra/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  10. Ελένη μου , γλυκιά μου μανούλα!!! Έχεις δίκιο σε όλες σου τις σκέψεις, απλά μην τις πεις ποτέ στα παιδία!!! Δεν θα σε καταλάβουν και το πιθανότερο είναι να σε αγχωσουν κι άλλο. Καλή επιτυχία εύχομαι στον γιο σου και να πραγματοποιηθουν όλα του τα όνειρα, εσύ πάντα θα είσαι δίπλα και θα τον καμαρώνεις! Φιλάκια πολλά ❤

    Αρέσει σε 1 άτομο

  11. 15 χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμη τη θυμάμαι εκείνη τη περίοδο! Στήριξη μόνο θέλει και να μη ρωτάς καθε μέρα που γυρίζει απο τις εξετάσεις αν έγραψε καλά! Δείξε του οτι είσαι δίπλα του φροντίζοντάς τον και θα το καταλάβει! (Η μάνα μου με ρωτούσε κάθε μέρα και εγώ είχα έτοιμη την απάντηση: Γιατί βρε μαμά αν γράψω άσχημα θα σου το πω;Τόσο αγχωμένη ήμουν!)
    Εσύ καλά κάνεις αυτές τις σκόρπιες σκέψεις! Εμείς που είμαστε στο δημοτικό ακόμη και αρχίσαμε από τώρα πως σου φαίνεται;
    Καλο κουράγιο σου εύχομαι!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Σε ευχαριστώ για το κουράγιο και για την προσωπική συμβουλή! Ελπίζω να κρατηθώ και να μην καταλήξω τελευταία στιγμή υστερική μαμά…

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.