Βιογραφικό σημείωμα: τα λάθη που δεν θα κάνεις ξανά


Σε έναν ιδανικό κόσμο, στα fortysomething σου θα είχες πια οργανώσει την καριέρα σου, θα είχες δώσει τις μάχες σου και θα είχες εδραιώσει τη θέση σου σε όποια δουλειά είχες επιλέξει.

 

imagesΑπό την άλλη πλευρά, αν αφήσω έξω την ανεργία και ειδικά την ανεργία στις γυναίκες, πολλές από εμάς επιστρέφουμε στην εργασία μετά από μια μεγάλη αποχή (πες το και διάλειμμα) μετά τη γέννηση και την ανατροφή των παιδιών μας.

Μήπως είσαι στη φάση που φτιάχνεις βιογραφικό σημείωμα ευελπιστώντας πως θα σου ανοίξει το δρόμο για τη δουλειά των ονείρων σου;

Από το λατινικό curriculum vitae βγαίνει η συντομογραφία CV που συνοδεύει το βιογραφικό σου - τουλάχιστον όταν το στέλνεις στα αγγλικά.
Από το λατινικό curriculum vitae βγαίνει η συντομογραφία CV που συνοδεύει το βιογραφικό σου – τουλάχιστον όταν το στέλνεις στα αγγλικά.

Δεν θα σου το παίξω πολύξερη, από το Internet βρήκα αυτές τις συμβουλές. Μου φάνηκαν όμως λογικές και επειδή όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά μάλλον θα προτιμούσες να μη συμβεί αυτό (το λάθος, ντε) με το βιογραφικό σημείωμα που θα στείλεις για τη δουλειά των ονείρων σου, τα μάζεψα και ιδού!

Γιατί είναι σημαντικό το βιογραφικό σημείωμα 

Το βιογραφικό σημείωμα που θα στείλεις για μια πιθανή συνεργασία είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο μελλοντικός εργοδότης σου για σένα – οπότε δεν είναι δύσκολο να φανταστείς για ποιο λόγο μετράει και η παραμικρή λεπτομέρεια! Διάβασε εδώ τα πιο συνηθισμένα λάθη στο βιογραφικό σημείωμα και απόφυγέ τα στο μέλλον, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσληφθείς για τη θέση που στοχεύεις.

Λάθη ορθογραφίας, συντακτικά και γραμματικά

Αυτός είναι ο πιο βασικός έλεγχος που θα κάνεις στο βιογραφικό σημείωμα πριν το στείλεις. Αν δεν μπορείς μόνη σου να κάνεις αυτή τη δουλειά, ζήτησε τη βοήθεια κάποιου με καλές γνώσεις στο χειρισμό της γλώσσας – όχι, ο ορθογράφος του υπολογιστή σου δεν αρκεί. Επίσης, τα λάθη στο βιογραφικό σημείωμα μπορεί να αποτελούν για τον υπεύθυνο των προσλήψεων μια ένδειξη ότι δεν δίνεις προσοχή στη λεπτομέρεια!

670px-Avoid-Common-Mistakes-in-Writing-a-CV-Step-4

 

Tip: Βεβαιώσου ότι γράφεις σωστά το επίθετο ή το όνομα του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεται το βιογραφικό σημείωμα. Αν δεν είσαι σίγουρη, είναι προτιμότερο να ρωτήσεις παρά να το στείλεις γραμμένο λάθος.

Δεν δείχνεις πάθος

Το βιογραφικό σημείωμα, εκτός από τις βασικές πληροφορίες για σένα, θα πρέπει να μεταδίδει στον υπεύθυνο των προσλήψεων το πάθος και την επιθυμία σου για αυτή τη θέση. Είναι σημαντικό να το συνοδέψεις με ένα ιδιόχειρο ή εκτυπωμένο σημείωμα όπου θα αναφέρεις τους λόγους που θέλεις να εργαστείς για αυτή την εταιρία και σε αυτή τη θέση.

Resume_Mistakes_583x332

Tip: Κάνε μια μικρή έρευνα στο Internet ή ζήτησε πληροφορίες από γνωστούς σου για την εταιρία και το άτομο στο οποίο στέλνεις το βιογραφικό σημείωμα. Ίσως μπορέσεις να αναφέρεις κάτι αυτά στο συνοδευτικό σημείωμα, π.χ. η κατάκτηση του Χ μεριδίου αγοράς με το Τάδε προϊόν σας ήταν μια εξαιρετική κίνηση και με ενθουσιάζει η ιδέα να συμμετέχω κι εγώ στο μέλλον σε μια ομάδα που κερδίζει!

Ακούγεσαι υπερβολικά επίσημη (ή φιλική) για τη θέση

Το προφίλ της εταιρίας στην οποία απευθύνεται το βιογραφικό σημείωμα θα προσδιορίσει το ύφος του κειμένου σου. Προσπάθησε γενικά να κρατήσεις χαμηλό τόνο – ούτε υπερβολικά επίσημο, ούτε υπερβολικά φιλικό. Αλλά και το μέγεθος του βιογραφικού σου έχει σημασία: ούτε πολύ μικρό/περιληπτικό ούτε όμως και βιογραφία!

Tip: Μπορεί να στέλνεις κάθε μέρα βιογραφικά σε διάφορες εταιρίες. Προσπάθησε όμως να προσωποποιήσεις και να προσαρμόζεις κάθε φορά το βιογραφικό σημείωμα στην εταιρία που απευθύνεσαι – αλλιώς θα γράψεις σε μια πολυεθνική εταιρία και αλλιώς σε μια οικογενειακή επιχείρηση.

βιογραφικό σημείωμα

Δεν ξέρεις το όνομα του υπεύθυνου των προσλήψεων

Χρησιμοποιώντας ευφημισμούς όπως Αγαπητέ Κύριε, Αγαπητή Κυρία, δείχνεις πως δεν μπήκες στον κόπο να τηλεφωνήσεις ή να ψάξεις να μάθεις το όνομα του υπεύθυνου για τις προσλήψεις. Ξέρουμε πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο – σκέψου όμως πως σε αυτή την περίπτωση, αν εσύ ξέρεις το όνομα θα αποτελέσει ένα πρόσθετο bonus!

Αυτά, λοιπόν, και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα!

Σε φιλώ,

Ελένη

 

 

 

5 σκέψεις σχετικά με το “Βιογραφικό σημείωμα: τα λάθη που δεν θα κάνεις ξανά

  1. Πολύ χρήσιμη και αναλυτικη ανάρτηση! Καλό το βιογραφικό αλλά σαν το μέσον δεν έχει! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα Ας ευθυμήσω η άνεργη! χαχαχαχα

    Μου αρέσει!

  2. Πολύ χρήσιμο άρθρο! Μακάρι να είχαμε κάποιον στα πρώτα χρόνια μας,-που δεν είχαμε την εμπειρία – να μας έδινε κάποιες συμβουλές όπως αυτές ! Καλή επιτυχία σε όσους ψάχνουν για δουλειά !

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.