Εσύ εξακολουθείς να πλένεις το κοτόπουλο;


Το έπλενε η μαμά σου, και το πλένεις κι εσύ. Κι όμως,  αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου υγιεινή. Και δεν το λέω εγώ. Έρευνα το λέει, που επισημαίνει πως το πλύσιμο του κοτόπουλου –ολόκληρου ή κομματιών- στο νεροχύτη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διασπείρουμε επικίνδυνα μικρόβια στην κουζίνα.

Μία ακόμη συμβουλή υγιεινής: απόφυγε τα ξύλα κοπής και υιθοέτησε φύλλα σιλικόνης, σε διαφορετικό χρώμα για κάθε χρήση. Πλένονται και στο πλυντήριο των πιάτων και είναι πολύ ευκολότερο να τα αποστειρώσεις.

Σύμφωνα με την εθνική βρετανική οργάνωση υγείας και τροφίμων United Kingdom’s Food Standards Agency, τα σταγονίδια από το πλύσιμο ενός κοτόπουλο που μπορεί να περιέχει το επικίνδυνο μικρόβιο καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι και ένα μέτρο προτού προσγειωθούν οπουδήποτε μέσα στην κουζίνα μας.

Η οργάνωση προειδοποιεί να σταματήσουμε αυτή την τακτική. “Νέα στοιχεία δείχνουν πως το 44% των ανθρώπων πλένει πάντα το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα – μια πρακτική που μπορεί να διασπείρει το μικρόβιο καμπυλοβακτηρίδιο στα χέρια, στα ρούχα, στα σκεύη, στις επιφάνειες της κουζίνας ”.

Το άγνωστο για πολλούς καμπυλοβακτηρίδιο είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη Μεγάλη Βρετανία, με περίπου 280.000 ανθρώπους να ασθενούν το χρόνο εξαιτίας αυτού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές και να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, γι’ αυτό οι Βρετανοί επιστήμονες επιμένουν ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια.

 

Για αυτού του είδους το πλύσιμο/σκούπισμα δεν ξέρω τι λένε οι ειδικοί!
Για αυτού του είδους το πλύσιμο/σκούπισμα δεν ξέρω τι λένε οι ειδικοί!

Όσο για τα μικρόβια και τα βακτήρια που τυχόν υπάρχουν στο ωμό κοτόπουλο η θερμοκρασία του ψησίματος θα τα εξουδετερώσει με ασφάλεια.

Έτσι κι αλλιώς, το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που θέλουν σωστό ψήσιμο. Για να βεβαιωθείς ότι έχει ψηθεί καλά, χώσε τη μύτη ενός μαχαιριού στο πιο δύσκολο σημείο στο ολόκληρο κοτόπουλο, στην κορυφή του μηρού, ή στα τεμάχια που ψήνεις. Αν το υγρό που θα βγει είναι διαφανές, το κοτόπουλο έχει ψηθεί παντού. Αν είναι ροζέ ή αιματηρό, τότε θέλει κι άλλη ώρα ψήσιμο.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

7 σκέψεις σχετικά με το “Εσύ εξακολουθείς να πλένεις το κοτόπουλο;

  1. Εγώ το πλένω και δεν μπορώ να την κόψω αυτή τη συνήθεια, τις επιφάνειες τις καθαρίζω με ξύδι και δεν χρησιμοποιώ τα μαχαιροπιρουνα που το έκοψα ώμο πουθενα αλλού… Νομίζω στη Μ.Β ζητήθηκε από τον κόσμο να μην πλένει τα κρέατα γιατί αυτοί εκεί … Όταν τα έπλεναν δεν καθάριζαν τις επιφάνειες… Ούτε έπλεναν τα χέρια τους μετά το κόψιμο η μαγείρεμα.. Οπότε σωστά ειπώθηκε γι’αυτούς ότι καλύτερα να μην το πλένουν καθόλου… Αυτό μου είπαν 2 φίλες μου σε Σκωτία και Λονδίνο ..

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Δεν έχω πάει ποτέ στη Μ.Β. αλλά από τις περίφημες εκπομπές «καθαριότητας» που έβλεπα στην τηλεόραση, μπορώ να πιστέψω πως μπορεί να ισχύει αυτό!!!

      Μου αρέσει!

  2. Καλημέρα Ελένη. Ωραίο άρθρο! Και στο δικό μας το σπίτι οι γονείς μου πλένανε τα κρέατα (κι εγώ το ομολογώ πως το κάνω συχνά) αλλά ξέρω από συγγενείς κρεοπώληδες πως τα κρέατα δεν πρέπει να τα πλένουμε και πως το σωστό μαγείρεμα όντως αρκεί για να είναι ασφαλώς βρώσιμα. Επίσης, μου έχει επισημανθεί πολλάκις πως το κοτόπουλο έχει τα περισσότερα μικρόβια απ’ όλα τα υπόλοιπα ζώα οπότε λογικά η «επαφή» μας μαζί του απαιτεί έξτρα προσοχή!

    Και πάλι θα πω: Ωραίο και χρήσιμο άρθρο! Καλημέρα! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ελένη ο πάτριός μου έχει μαγαζί με κοτόπουλα πολλά χρόνια και ξέρω πολυ καλά πως το κοτόπουλο θέλει πολύ καλό πλύσιμο! Επίσης καλό είναι όχι μόνο στο κοτόπουλο αλλά σε όλα τα κρέατα να φοράμε γάντια και να απολυμενουμε μετά το κόψιμο-πλύσιμο τη κουζίνα και την επιφάνεια εργασίας μας.
    Τώρα ποιός είναι σωστός και ποιός όχι πραγματικά δεν έχω ιδέα…. Ίσως η έρευνα να είναι σωστή… Εγώ πάντως το πλένω για καλό και για κακό! Καλή σου μέρα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλημέρα,
      Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δυσκολεύομαι να μην πλένω τα κρέατα και το κοτόπουλο. Έτσι είχα μάθει από τη μαμά μου, έτσι έκανα ή κάνω ακόμη κατά περίπτωση. Αλλά έχω ακούσει και από χασάπηδες και σεφ ότι δεν χρειάζεται να πλένουμε το κρέας, γιατί γίνεται πιο σκληρό.
      Τώρα πια έχω «εκπαιδευτεί» και συχνά δεν τα πλένω τα κρεατικά και το κοτόπουλο, αν όμως τα πλύνω το κάνω με γάντια και μετά πέφτει σχεδόν γενική καθαριότητα στην κουζίνα. Και εννοείται ότι κατά το μαγείρεμα αλλάζω τα πρώτα κουτάλια/πιρούνια που χρησιμοποιώ για να ανακατέψω και τα τσιγαρίσω με καθαρά που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το ωμό κρέας ή κοτόπουλο.

      Μου αρέσει!

  4. Καλημέρα Ελένη! Χρόνια Πολλά είπαμε; 🙂 Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη!

    Το κοτόπουλο το πλένω, αλλά μετά αφιερώνω αρκετό χρόνο για να απολυμάνω τα πάντα (νεροχύτη, πάγκο, σκεύη κλπ). Και πάντα φοράω γάντια και κινούμαι πολύ προσεχτικά, σχεδόν ιεροτελεστικά. Χαχα
    Το ίδιο κάνω με το οποιοδήποτε κρέας. Δεν μπορώ ρε συ αν δεν πλυθεί. Ακόμη και να ψηθεί, το αισθάνομαι βρώμικο 🙂

    Aspasia
    http://www.mylovablebaby.com

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.