Εσύ πόσα γνωρίζεις για τα εμβόλια;


Εμείς (τα παιδιά μου) κοντεύουμε να τελειώσουμε με τα εμβόλια – μένει μόνο η τελευταία δόση από το εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων και ναι, το έκανα και αυτό στην κόρη μου και για να είμαι ειλικρινής θα το έκανα και στο γιο μου αν το κάλυπτε το ταμείο, όπως κάνουν σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

MMRvaccine

Καταλαβαίνεις από την εισαγωγή ότι είμαι υπέρ των εμβολίων και τηρώ πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού. Βασικά, όταν βρήκα παιδίατρο ήμουνα τυχερή και έπεσα σε γιατρό με γνώσεις, εμπειρία και διαίσθηση και αποφάσισα πως θα ακολουθώ τις συμβουλές του. Και αυτό έκανα και στο θέμα των εμβολίων.

Για να μην σε κουράσω, παραθέτω μερικούς απλούς αλλά ενδεικτικούς αριθμούς:

  • Κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια (όσος είναι ο πληθυσμός του Παρισιού) θάνατοι προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.
  • Κάθε χρόνο 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία.
  • Μόνο το 2008, 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με παιδικά εμβόλια.
  • Παρόλα αυτά, περίπου το 20% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο δεν ολοκληρώνουν τους συνιστώμενους εμβολιασμούς για το πρώτο έτος της ζωής, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τη δική μου απάντηση την ξέρεις.
Τη δική μου απάντηση την ξέρεις.

Και επειδή μελέτησα κάποια στοιχεία από πρόσφατη συνέντευξη τύπου για δημοσιογράφους σχετικά με την Εκστρατεία Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και τα έχω γράψει στο www.shape.gr σου βάζω το link (http://www.shape.gr/egkimosini/mama-paidi/esy-poso-enhmerwmenh-eisai-gia-ta-paidika-embolia/) για την περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να διαβάσεις περισσότερα.

Μπορείς επίσης να επισκεφθείς την εξειδικευμένη ιστοσελίδα που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία (http://vaccines.e-child.gr/) η οποία περιέχει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίων, ερωτήσεις – απαντήσεις για τους γονείς, συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, συμβουλές προς Παιδιάτρους, αλλά και συμβουλές προς γονείς.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

18 σκέψεις σχετικά με το “Εσύ πόσα γνωρίζεις για τα εμβόλια;

  1. Προσωπικα και γω είμαι πολυ δύσπιστη σχετικά με τα εμβόλια, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε ομως τελείως κατα…Πιστεύω όλα θέλουν μέτρο:
    Ο πατέρας μου φέρει πείν που τώρα τελευταία λόγω της δουλειάς του πηγαίνει συχνα στην Αφρική, θα με ανησυχούσε ιδιαιτέρως να μην κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Απο κει κ πέρα πιστεύω σε μεγάλο βαθμο στην εκμετάλλευση απο γιατρούς και φαρμακοβιομηχανίες, τα κέρδη είναι τεράστια κ σε μεγάλο βαθμό μπορούν να διαχειριστούν κ με έμμεσο τρόπο έτσι τις μάζες. Ασε που έχω διαβάσει (δεν το έχω πιστέψει ωστόσο) (για να το συνδέσω κ με το προηγούμενο θέμα σου) πως καποιοι υποστηρίζουν ότι συμπτώματα για την ΣΚΠ Μπορει να έχουν τις ρίζες τους σε ένα εμβόλιο στο οποίο δεν αντέδρασε σωστά ο οργανισμός…Τεσπα, αυτά είναι δύσκολα θέματα αν δεν εισαι επιστήμονας να τα κατέχεις απο πρώτο χέρι…Οπότε όλοι μας οφείλουμε όπως λες κ σύ να ενημερωνόμαστε, απο πολλές κ διαφορετικες πηγές θα προσέθετα εγω… 🙂
    Πρισωπικα κ γω έχω χρόνιο άσθμα και ενω οταν έρχεται ένα μικρόβιο σπίτι πέφτω αμεσως κάτω, δεν θέλω να κανω το αντιγριπικό κ ας με έχει πρήξει τόσα χρόνια ο συντροφός μου! Φαντάσου ότι είμαι τόσο κατα των φαρμάκων γενικά που 16 ημερες που ήμουν με δυο διαδοχικές ίωσεις-μια με εμετους κ μετα καραμπινάτη βρογχίτιδα, το μόνο που έκανα ηταν ύπνος, κοτοσουπιτσα κι λίγη παράκεταμόλη οταν ο πυρετός ανέβηκε επικίνδυνα. Αρρωσταίνω ωστόσο πολυ λιγότερο απο την Ελβετίδα κουμπαρα μου που παίρνει την μια αντιβίωση μετα την άλλη…Ασε που δεν θα ξεχάσω πόσο κορόιδευαν οι γιατροί τον παππού μου που ενω είχε τη βρογχίτιδα του καπνιστή (όχι εγώ δεν καπνίζω:)), οι γιατροί του έγραφαν άπειρα φαρμακα, σιρόπια μπισοβον κτλ αντι απλα να του πουν να κόψει το τσιγάρο! Το ίδιο πρόβλημα είχε κ ο πατέρας μου χρονια κμμόλις έκοψε το τσιγάρο, όλα παπαλα!

    Όλα με μέτρο κ κατα συνθήκη λοιπόν…Και πάντα με κριτική σκέψη! Σε φιλω! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Το μέτρο και η ενημέρωση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Όσο για τα υπόλοιπα που λες, νομίζω έχει να κάνει και με τον οργανισμό, αλλά και με ένα σωρό άλλες περιστάσεις – οπότε άντε να βγάλεις άκρη.
      Άσχετο, έχεις κάνει απευαισθητοποίηση για το άσθμα σου; Είναι αλλεργικό; Εγώ έκανα σχεδόν 15 χρόνια θεραπεία και είμαι κατά 99% καλύτερα. Αν σε ενδιαφέρει, να σου πω.
      Φιλιά πολλά

      Μου αρέσει!

      1. Το άσθμα μου έχει χαρακτηριστεί βρογχικο, αλλα είμαι και αλλεργική σε παρά πολλα. Υπήρχαν εποχές που έπαιρνα 5 φαρμακα/σπρει την ημέρα, τώρα μόνο σε έκτακτη περίπτωση αερολιν. Δεν ξέρω τι είναι η απευαισθητοποίηση, το μόνο που ξέρω είναι ότι οι κρίσεις αναπνοής μου δημιούργησαν δυστυχως ενα ακομα ξεμα-έντονη κλειστόφοβία και πλέον ενω ταξιδεύω κανονικά, πάντα με πιάνει ιδιαιτερο άγχος σε πλοία και αεροπλάνα οταν δεν οξυγονονονται σωστα… 🙂 Χαίρομαι που με το δικο σου θέμα εισαι πολυ καλύτερα!! Φιλια!

        Μου αρέσει!

      2. Θα κάνω ένα θέμα για τις αλλεργίες και τη δική μου εμπειρία από την απευαισθητοποίηση. Στο μεταξύ, ό,τι θέλεις μου λες.
        Το αερολίν πάντως με συνοδεύει κι εμένα παντού, δεν είσαι μόνη!
        Φιλιά

        Μου αρέσει!

  2. Ηρθε και η σειρά μου.. Και εμένα με καίει με τσουρουφλάει και με ζωματίζει το θέμα!! Η μητέρα μου κάνει ομοιοπαθητική (γυναικολογικα κ προβληματα υγείας) και η γιαγιά μου (οστεοπόρωση κα). Ο γυναικολόγος μου ειναι ομοιοπαθητικός και η παιδίατρος που επέλεξα για το μικρό μου (17 μηνών).

    Δεν ειμαι ούτε υπερ ούτε κατα των εμβολιασμών. Εχω κάνει τα απαραίτητα εμβόλια για την εγγραφή μου στο δημοτικό, το ίδιο και ο αδελφός μου και τα υπόλοιπα απλά τα ξεχάσαμε.

    Παιδίατρος και Γυναικολόγος που το κουβέντιασα απο πριν γεννήσω μου είπαν πως θα ήταν καλό να περάσει ο 1ος χρόνος και μετά το κουβεντιάζουμε ξανά..

    Ο εμβολιασμός δεν ειναι προσωπικο κάθε άλλο. Σύμφωνα με ενα φίλο μου χυμικό και υπερμαχο της ιατρικής επιστήμης και γενικά της επιστήμης… αν εγω δεν εμβολιάσω το παιδί μου και αρρωστήσει ειναι δικό μου πρόβλημα, αν όμως κολλήσει τα εμβολιασμένα παιδιά τότε… γινεται κοινωνικό πρόβλημα…

    Εκεί έρχεται ο αντίλογός μου, που όσο και να συμφωνώ με αυτό που λέει, την ίδια ώρα διαφωνώ υποκειμενικά και λέω πως δεν ζούμε σε 3οκοσμική χώρα, ούτε οι συνθήκες ζωής στο σπίτι μας ειναι άθλιες ωστε το παιδί μου να βρίσκεται σε κίνδυνο (και τα ζακετάκια του έχει, και τις βιταμίνες του θα πάρει, και το βιολογικό του φαγητάκι θα φάει, και γενικά θα ζει όσο πιο ανθρώπινα μπορώ εγώ και η τσέπη μου…) άρα ο τρόπος ζωής μας μειώνει τον κίνδυνο θανατηφορων ασθενειών (πχ διφθερίτιδα).

    Ειχα αποφασίσει και ψιλοεπιμένω να μην κάνω στο μικρό εμβόλια. Η παιδίατρος ομως μου είπε πως θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε απο το Τετάνου (που εχει και τα άλλα 2-3 μέσα) για να αποφύγουμε (ω μη γέννητω) αντιτετανικό ορό σε κάποιο ατύχημα.. Γιατί το σπίτι σου ειανι καθαρό.. οι κούνιες όμως..δεν ειναι.. ούτε θα κυκλοφορώ με το detol spray στο χερι (που μεταξυ μας δεν το εχω αγοράσει ποτέ).

    Μεχρι τώρα το τρενάρω μέχρι να φτιάξει ο καιρός μη μου κρυώσει (17 μήνες ούτε σινάχι δεν έχει και ειμαστε στους δρόμους καθημερινά με χιόνια, βροχές και ήλιους απο 40 ημερών).

    Σεντόνι το σχόλιό μου αλλά ήθελα να το βγάλω (κ αυτό ) απο μέσα μου.
    Οσο για το εμβολιο των κονδυλωμάτων καλύτερα να το έκανε ογιός σου παρά η κόρη σου Ελένη μου.

    Οι φορείς ειναι οι άνδρες και οι τουαλέτες. Γυναίκα με γυναίκα δεν κολάει.. ο άνδρας κολλάει τη γυναίκα με σεξουαλική πράξη (και η γυναίκα τον άνδρα φυσικά) ή απο την τουαλέτα.

    ο άνδρας δεν νοσεί, ούτε το καταλαβαίνει.. Επίσης το εμβόλιο «εμποδίζει» κατα 80% ενα ελάχιστο ποσοστό των κονδυλομάτων. Νομίζω πως εινα καλό να «επενδύσεις» στον εμβολιασμό του γιού σου ή να του εξιγήσεις τι είναι τα κονδυλώματα και πόσο επικύνδινα ειναι για την γονιμότητα και τη ζωή της γυναίκας ωστε να ΠΡΟΣΕΧΕΙ!!

    αυτα!! σας κούρασα! ααα.. και κάτι τελευταίο για τη φήμη του mmr και τον αυτισμό.. το δικαστήριο που έγινε εκριν ένοχο τον κύριο γιατρό που έβγαλε τη βρώμα αυτή και πως ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο δεν υπάρχει που να λέει οτι προκαλει αυτισμό. ΩΣΤΟΣΟ ο παγκόσμιος ιατρικός σύλλογος επιτέλους παραδέχτηκε πως τα εμβόλια έχουν ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ που όμως δεν είναι τόσο κακές ωστε να βάζουμε τη ζωή των παιδιών μας σε κίνδυνο.

    κ κάτι τελευταίο για τις Φαρμακευτικές το 1985(-89 δε θυμαμαι ακριβώς) H BAYAER γνωστή σε όλους μας γερμανική φαρμακευτική εταιρία εβγαλε ενα ΠΑΙΔΙΚΟ εμβόλιο για το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ. Σε invitro ελέγχους που έκαναν οι αμερικάνοι βρήκαν πως μια απο τις παρενέργειες του εμβολίου ηταν η νόσος HIV … το γνωστό μας AIDS(??!?!?!?!?!). Φυσικά η Αμερική απέσυρε το εμβόλιο ομως φαρμακευτική εταιρία που ειχε είδη «τυπώσε» πολλά μπουκαλάκια τα προώθησε σε χώρες του ειρηνικού ωκεανου (μαλαισία, βιετναμ και κατί άλλες που τωρα δε θυμάμαι). Αποτέλεσμα ήταν φυσικά η «δημιουργία» οροθετικών ΠΑΙΔΙΩΝ. Οταν έγινε το δικαστήριο… (late 90s) δεν δικάστηκε η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (αντίθετα αθοώθηκε πανηγυρικά) αλλά οι υπουργοί υγείας των χωρών!!

    τα σχόλια δικά σας

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλώς ήρθες στην κουβέντα και τον προβληματισμό.
      Τα θέματα που θίγεις είναι πολλά και για τα περισσότερα είναι θέμα των γιατρών να μας ενημερώνει και να μας καθησυχάζει και να μας λύνει όλες τις απορίες μας.
      Για τις φαρμακευτικές που λες και το θέμα για το εμβόλιο και τον HIV δεν το γνωρίζω καθόλου και δεν μπορώ να πάρω θέση. Αλλά γενικά πιστεύω στη θεωρία της «προστασίας της αγέλης» που σημαίνει ότι όταν είναι εμβολιασμένα τα παιδιά σε ένα ποστοστό, δεν θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής – ας πουμε 70%, προστατεύεται όλη η κοινότητα από κάποιες νόσους αφού δεν μεταφέρονται. Όταν πέσει αυτό το ποσοστό γινόμαστε όλοι επιρρεπείς σε ασθένειες που προλαμβάνονται με ένα εμβόλιο και που μπορεί οι παρενέργειές τους να είναι πολύ σοβαρές έως μοιραίες.

      Την καλημέρα μου και σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα παρέμβαση!

      Μου αρέσει!

      1. Είναι και τα δύο φύλα πιθανοί φορείς και ασθενείς και γι’ αυτό στο εξωτερικό εμβολιάζονται και τα αγόρια.

        Μου αρέσει!

  3. Καλώς σε βρήκα, Ελένη μου!
    Πολύ μεγάλη κουβέντα, πράγματι, άνοιξες…
    Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις δεν συγκλίνουν πάντα, αλλά οι πηγές που συμπεριλαμβάνεις είναι σίγουρα πολύ χρήσιμες και πολύτιμες για όποιον θέλει (και πρέπει!) να το ψάξει περισσότερο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. πολύ ενδιαφέροντα όσα παραθέτεις, Ελένη μου, και πιστεύω πως δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει προβληματιστεί με αυτό το θέμα.

    και εμείς τα κάνουμε όλα τα εμβόλια που είναι στο πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού
    βέβαια, καθυστερούμε την έναρξή τους και τα κάνουμε λίγο πιο αραιά.

    προβληματίστηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να εμβολιαστώ ως εγκυμονούσα για την γρίπη, αλλά τελικά δεν το αποφάσισα.

    θεωρώ δικαίωμα του κάθε γονιού να αποφασίζει για τα παιδιά του, αρκεί να μην θέτει σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο…

    καλό μήνα να έχουμε, με υγεία!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Να σου πω, το εμβόλιο της γρίπης δεν το κάνω στα παιδιά γιατί απ’ ότι μου έχει πει ο παιδίατρος δεν υπάρχει λόγος αφού είναι υγιή. Όσο για μένα, επειδή έχω άσθμα, συνήθως το κάνω αφού ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

      Μου αρέσει!

  5. Κι εγώ είμαι υπέρ των εμβολίων. Αν και πολλοί βρέθηκαν να μου πουν μήπως φταίνε τα εμβόλια για τη λευχαιμία της Νεφέλης, δεν το πίστεψα ποτέ..Ακόμη κι έτσι όμως να είναι, η πιθανότητα να πάθει ένα παιδί λευχαιμία από τα εμβόλια είναι ελάχιστη μπροστά στην πιθανότητα να πάθει κάτι άλλο αν δεν εμβολιαστεί. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού και κυρίως είμαι κατά του «φασισμού» των πολέμιων των εμβολίων. Τελικά, δικαίωμα επιλογής έχουμε όλοι…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Αυτό που λες είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, και το λέω αυτό γιατί έχεις περάσει διά πυρός και σιδήρου με την ασθένεια της κορούλας σου.
      Σου εύχομαι έναν καλό και λαμπερό μήνα!

      Μου αρέσει!

  6. Είμαι εναντίων των εμβολίων, πρώτα γιατί όλη η οικογένεια μου, κάνει ομοιοπαθητική πάνω από 30 χρόνια!
    Ο μικρός μου γιος (cpil.info) σκηνοθέτης ετών 31 κάνει ομοιοπαθητική πριν γεννηθεί (!) του έκανα τα τρία πρώτα εμβόλια και μετά κανένα… δεν έχει αρρωστήσει ποτέ, δεν έχει πάρει ποτέ του αντιβίωση παρόλο που μικρός υπέφερε από λαρυγγίτιδες και ωτίτιδες!!! 😛
    Επίσης, έχω μεγαλώσει σε οικογένεια γιατρών ( τρις γενιές!) και ξέρω πως δουλεύουν οι φαρμακοβιομηχανίες…. 😦
    Από προσωπική εμπειρία, ξέρω πως οι παρενέργειες απ΄τα εμβόλια πολλές φορές είναι πιο σοβαρές απ΄την ίδια την αρρώστια, Π.Χ ο μεγάλος μου γιος που είναι και μπαμπάς, (7&6)) μικρός πέρασε όλες τις παιδικές αρρώστιες χωρίς κανένα πρόβλημα και του είχα κάνει μόνο το τριπλούν! 😉

    Εδώ για την προσωπική πληροφόρηση του καθενός! 🙂

    http://www.homeopathy.gr/homeopathy/vaccines_homeopathy.html

    ΑΦιλάκια και καλό μήνα να έχουμε, με εσωτερική και εξωτερική υγεία και χαρά!!! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Το πώς χειρίζεται ο καθένας μας αυτά τα θέματα είναι (και) προσωπικό. Και παρότι διαφωνώ, χαίρομαι για την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.
      Τα φιλιά μου και να έχουμε ένα υπέροχο, λαμπερό και καλοσυνάτο μήνα!

      Μου αρέσει!

      1. Είναι ΜΟΝΟ προσωπικό, αλλά η πληροφόρηση και η προσωπική έρευνα του καθενός, είναι αυτή που μας βάζει να εξετάσουμε όλα τα θέματα με σοβαρότητα και υπεύθυνα! 😉
        ΑΦιλάκια και καλή μας συνέχεια! 🙂

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.