Ξέρεις ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας αφορά κυρίως τους νέους; #ShapeAwareness


Ομολογώ πως δεν ήξερα τίποτε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επειδή όμως στο Shape αποφασίσαμε να έχουμε κάθε μήνα ένα μήνυμα «αφύπνισης» ή «awareness» και στο τεύχος αυτού του μήνα μιλάμε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, διάβασα και έμαθα πολλά.

#ShapeAwareness

Είναι δυνατό να μην τα μοιραστώ μαζί σου; (Για περισσότερα μπες στο http://www.shape.gr και θα βρεις πραγματικά πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.)

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια δύσκολη νόσος. Είναι μία χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης, απομυελινωτική νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η νόσος προκαλεί φθορές σε σημεία κλειδιά του οργανισμού εμποδίζοντας τελικά την ικανότητα αποστολής ερεθισμάτων στους νευρώνες, οπότε το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό προκαλεί τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

#ShapeAwareness

Μερικά στοιχεία που έχουν σημασία:

 • 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από αυτούς τα 500.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. και περίπου 10.000 στην Ελλάδα.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από την ΣΚΠείναι νέοι 20-30 ετών, ενώ εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, σε αναλογία 2:1 προς τους άνδρες. Ο επιπολασμός είναι υψηλότερος στη βόρεια Ευρώπη, στη νότια Αυστραλία και στο κεντρικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Η ΠΣ είναι πιο συχνή στους λευκούς και σπάνια στους Ασιάτες και στους μαύρους.
#ShapeAwareness
 • Παρόλο που η ΣΚΠ δε θεωρείται κληρονομούμενη διαταραχή, υπάρχει υψηλότερη επίπτωση της νόσου μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, υποδηλώνοντας ότι μερικά άτομα μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για ΣΚΠ.
 • Ορισμένοι παράγοντες έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση της νόσου όπως προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό Epstein Barr, το κάπνισμα, η έλλειψη βιταμίνης D και το στρες. Μάλιστα, αμερικανική έρευνα του 2010 είχε βρει σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της.
#ShapeAwareness
 • Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την ΣΚΠ, αλλά υπάρχουν επιλογές θεραπευτικής αντιμετώπισής που στοχεύουν στην επιστροφή της λειτουργίας του σώματος ύστερα από ένα επεισόδιο (υποτροπή), αποφυγή νέων επεισοδίων (υποτροπών) και αποφυγή / καθυστέρηση της αναπηρίας.

Ενημερώσου, μάθε, διάδωσε. Η σκλήρυνση κατά πλάκας αλλάζει τη ζωή σου αλλά δεν τη σταματάει.

Σε φιλώ,

Ελένη

5 σκέψεις σχετικά με το “Ξέρεις ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας αφορά κυρίως τους νέους; #ShapeAwareness

 1. Πραγματικά η πρόληψη κ η ενημέρωση είναι το σημαντικοτερο βήμα στην αντιμετώπιση μιας αρρώστιας…Ελένη ευχαριστούμε για το χρήσιμο άρθρο! Παναγιώτα μου ένα τεράστιο Μπράβο στην μαμά σου για την τόσο δυναμική κ έξυπνη αντιμετώπιση, της εύχομαι ο,τι καλύτερο απο καρδιας! (έχει άλλωστε διπλα της και μια πολυ αξίολογη μελλοντική επιστήμονα!). 🙂 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ελένη ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ για αυτή τη δημοσίευση. Δυστυχώς, γνωρίζω δύο άτομα με ΣΚΠ. Το ένα είναι ένα κορίτσι 20 ετών που το αντιλήφθηκε κάπου στα 17 και το δεύτερο η… Μητέρα μου! Μέχρι να ακούσω ότι η μαμά μου, εμφάνισε το συγκεκριμένο αυτοάνοσο, δεν γνώριζα κι εγώ τίποτα. (βέβαια ήμουν και σχετικά μικρή). Τα συμπτώματα ξεκινούν πολύ ύπουλα κι αν το αμελήσεις μπορεί η νόσος να εμφανίσει γρήγορα υποτροπή. Το θετικό είναι, ότι αν το προλάβεις νωρίς και το παρακολουθείς μπορείς να το κρατήσεις σταθερό για χρόνια. Καλό είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί, γιατί δυστυχώς δεν είναι και τόσο σπάνιο. 😦

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Το δικό σου μπράβο με τιμά ιδιαίτερα, σε αυτή την περίπτωση. Πέρα από αυτό, έχεις πολύ δίκιο. Δεν είναι τόσο σπάνια νόσος και η ενημέρωση είναι απαραίτητη. Τις καλύτερες ευχές μου για τη μητέρα σου.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου!
    Ευτυχώς το διέγνωσε νωρίς και με έναν τακτικό έλεγχο το διατηρεί σε ένα πρώιμο στάδιο. Αλλά, απαιτεί επαγρύπνηση!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.