Αντιηλιακό ή ηλιοπροστατευτικό; Και γιατί θέλεις να αποφύγεις την ακτινική κεράτωση;


Ήμουν σε μια ενημέρωση τις προάλλες ως ιατρική συντάκτρια και μας μιλούσε ο Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογίκης Kλινικής Αθηνών, Νοσοκομείο ‘’ΑΤΤΙΚΟΝ’’ σχετικά με μια «άγνωστη» μορφή καρκίνου του δέρματος, την ακτινική κεράτωση.

???

Θα σου πω και γι’ αυτό δυο λόγια, αλλά το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η επισήμανση του γιατρού ότι είναι λάθος η λέξη «αντιηλιακό» αφού η κρέμα μας δεν πολεμάει ούτε είναι κατά του ήλιου. Η σωστή λέξη κατά τη γνώμη του είναι ηλιοπροστατευτικό, αφού μας προστατεύει από τον ήλιο, και έτσι θα πρέπει να αρχίσουμε να το λέμε, καθιερώνοντας τον όρο εμείς οι δημοσιογράφοι.

sunscrn

Κλείνει η παρένθεση περί ονόματος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης φωτογράφισαν το πρόσωπό μας με υπεριώδη ακτινοβολία για να έχουμε μια εικόνα για πιθανές βλάβες. ΣΟΥΠΕΡ εντυπωσιακό και όταν θα λάβω στο email μου τη φωτογραφία μπορεί να την ανεβάσω να τη δεις – γιατί είναι λίγο σκιαχτικό!

Τι θέλει να μας πει σήμερα η γυναίκα, μπορεί να αναρωτιέσαι, γιατί από δω το πάω από κει το πάω, δεν σου έχω πει κάτι ουσιαστικό.

Το μελάνωμα δεν είναι ο μοναδικός καρκίνος του δέρματος

Θα σου πω ότι οι δερματικοί καρκίνοι αποτελούν περίπου το 40% όλων των καρκίνων στον άνθρωπο. Και θα σου πω ότι το μελάνωμα δεν είναι η μόνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Και επειδή για το μελάνωμα ξέρεις και είσαι σε εγρήγορση, για την ακτινική κεράτωση πιθανότατα δεν γνωρίζεις.

 

Διάλεξα να μη βάλω φωτογραφίες για την ακτινική κεράτωση γιατί παραήταν ιατρικές. Αν θέλεις να δεις περισσότερα ένα goollάρισμα θα σε... τρομάξει αρκούντως!
Διάλεξα να μη βάλω φωτογραφίες για την ακτινική κεράτωση γιατί παραήταν ιατρικές. Αν θέλεις να δεις περισσότερα ένα goollάρισμα θα σε… τρομάξει αρκούντως!

Τι είναι η ακτινική κεράτωση

Η ακτινική κεράτωση ανήκει μαζί με το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό  καρκίνωμα στην κατηγορία των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, η ακτινική κεράτωση είναι μια συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου, που οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και έχει αθροιστική δράση. Συνήθως εμφανίζεται ως βλάβη της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν γυαλόχαρτο, να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι αριθμοί τρομάζουν – και προειδοποιούν

 • 1 στους 4 ενήλικες στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου και περίπου 1 στους 6 ενήλικες από το βόρειο ημισφαίριο εμφανίζουν μία ή περισσότερες ακτινικές κερατώσεις στο δέρμα τους.
 • Περίπου το 40-80% των περιστατικών ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC, squamous cell carcinoma) μπορεί αρχικά να ήταν ακτινική κεράτωση.
 • Ο κίνδυνος εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που δεν σχετίζεται με μελάνωμα) αυξάνει με τον αριθμό των παρατηρούμενων (κλινικά ορατών) βλαβών.
 • Αν έχεις ανοιχτόχρωμα μάτια, ανοιχτόχρωμο δέρμα ή/και φακίδες, είσαι πιο επιρρεπής σε αυτές τις βλάβες.

cartoon

Τι μπορείς να κάνεις:

 • Να φοράς κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι, ηλιοπροστατευτικό (!)στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σου.
 • Να φοράς γυαλιά ηλίου και καπέλο όταν εκτίθεσαι στον ήλιο για επιπλέον προστασία.
 • Να αποφεύγεις τα σολάριουμ και τις ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας
 • Να πηγαίνεις μετά τα 45 μια φορά το χρόνο στο δερματολόγο σου για ένα τσεκ απ.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Ναι, υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας. Η πιο πρόσφατη είναι ένα σκεύασμα που κυκλοφόρησε από τη φαρμακευτική εταιρία Leo, το ingenol mebutate gel, μια τοπική θεραπεία πεδίου – που σημαίνει ότι θεραπεύει τις ορατές και τις μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες.

Αυτό που κάνει τη νέα θεραπεία με ingenol mebutate gel ακόμη πιο αποτελεσματική είναι ο πολύ σύντομος χρόνος εφαρμογής της, μόλις 2-3 ημέρες εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης, συγκριτικά με πολύ πιο μακροχρόνιες θεραπείες διάρκειας έως και τριών μηνών.

Τώρα ξέρεις!

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ. Περισσότερα για την ακτινική κεράτωση θα διαβάσεις στην ενότητα Υγεία του www.capital.gr απ’ όπου προέρχονται και οι επιστημονικές πληροφορίες αυτής της ανάρτησης.

 

Advertisements

11 thoughts on “Αντιηλιακό ή ηλιοπροστατευτικό; Και γιατί θέλεις να αποφύγεις την ακτινική κεράτωση;

 1. Πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση ελενη. Εγω με τα αντιηλιακά, καθότι κάργα αλλεργική, έχω ένα θέμα. Αλλα είναι για μένα πολυ βαριά, άλλα δεν με προστατεύουν επαρκώς, κάθε χρόνο αλλαζω και εταιρεία. Ουφ! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση ελενη. Εγω με τα αντιλαϊκά, καθότι κάρτα αλλεργική, έχω ένα θέμα. Αλλα είναι για μένα πολυ βαριά, αλλα δεν με προστατεύουν επαρκώς, κάθε χρόνο αλλαζω και εταιρεία. Ουφ! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

  Μου αρέσει!

 3. Για δες Ελένη μου και μια άλλη επιστημονική μελέτη, για την αποφυγή της «ηλιοπροστατευτικής» άποψης! 😉

  Η προσωπική μου, ηλιοπροστατευτική δράση:
  Απλά δεν κάθομαι ποτέ στον ήλιο πάνω από 10 λεπτά και όταν έχει ήλιο κυκλοφορώ με άσπρο πάνινο καπελάκι που έχω στη τσάντα μου και καλά γυαλιά ηλίου! 😛

  https://ainafetst.wordpress.com/2013/07/26/soleilmythe/

  ΑΦιλάκια με συννεφιά ακόμα! 🙂

  Μου αρέσει!

  1. Τη διάβασα τη μελέτη και είναι πολύ ενδιαφέρουσα, πράγματι. Έχει επίσης σε πολλά σημεία δίκιο – ειδικά για τη βιταμίνη D έχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό, είναι η νέα «ανακάλυψη» των επιστημόνων. Συν, ότι έχουμε αρχίσει να εκδηλώνουμε ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη και εμείς οι μεσογειακοί λαοί επειδή πλέον φοράμε αντιηλιακό χειμώνα καλοκαίρι.
   Αν μπορείς κανείς να τηρήσει το δικό σου «πρόγραμμα» είναι το καλύτερο. Έλα όμως που δεν μπορούν να το κάνουν όλοι; Εγώ τη λέω την αμαρτία μου, λατρεύω να κάθομαι στον ήλιο και περνάω αρκετές εβδομάδες το καλοκαίρι στη θάλασσσα. Η προστασία μου; Κάθομαι το πολύ δύο ώρες στην παραλία και προσπαθώ τη μία από αυτές να κολυμπάω – και πάντα με αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά.

   Καλημέρα (θα σου έβαζα ήλιο με γυαλιά ηλίου αλλά δεν ξέρω πώς να τον βρω!)

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.