Πειράζει πολύ που είμαι τελειομανής;;; (Ή ψυχαναγκαστική, εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπεις, τη δική μου ή των άλλων)


Ε, ναι, είμαι τελειομανής ΚΑΙ ψυχαναγκαστική. Θέλω το ριχτάρι στον καναπέ να είναι στρωμένο και ισιωμένο πριν πάω για ύπνο το βράδυ, ο νεροχύτης απαραιτήτως άδειος, ελέγχω δύο και τρεις φορές αν έχω σβήσει το μάτι της κουζίνας πριν φύγω για τη δουλειά, πλένω τα χέρια μου πολλές φορές τη μέρα, δεν θα απολαύσω το πρωινό μου αν δεν το φάω στις συνθήκες που έχω στο μυαλό μου και, ναι, αν οι καρέκλες είναι στραβά βαλμένες γύρω από το τραπέζι, θα τις διορθώσω.

 

Όμορφο είναι, αλλά μου έρχεται να το ισιώσω! photo:www.mykonosticker.com
Όμορφο είναι, αλλά μου έρχεται να το ισιώσω! photo:www.mykonosticker.com

“Βάλε λίγο νερό στο κρασί σου, παιδί μου”, με συμβουλεύει/γκρινιάζει η μαμά μου. “Τόσα κάνεις, άσε και κάτι ήσυχο”.  Δίκιο έχει η μάνα, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι για μένα είναι πιο “κουραστικό” να μην ταχτοποιήσω το σπίτι όπως θέλω το πρωί πριν πάω για δουλειά παρά να το κάνω.

Και δεν έχει να κάνει πάντα με τις καθημερινές ανάγκες, π.χ. να υπάρχει φαγητό για τα παιδιά όταν γυρίσουν από το σχολείο.

Έχει να κάνει όμως με τι μου αρέσει εμένα, προσωπικά, να βλέπω και να αισθάνομαι γύρω μου όταν είμαι ξεκούραστη και όταν είμαι κουρασμένη.

Τρίψε τρίψε θα το λιώσεις! photo:www.boro.gr
Τρίψε τρίψε θα το λιώσεις!
photo:www.boro.gr

Έχει να κάνει με τις μικρές προσωπικές μου τελετουργίες που βάζουν σε τάξη τη μέρα μου και μου επιβεβαιώνουν ότι έχω τον έλεγχο των πραγμάτων ακόμη και όταν στην πραγματικότητα δεν τον έχω.

Έχει να κάνει με μια μαγική ασυναίσθητη σκέψη πως όλα στη ζωή μου είναι στη θέση τους όταν είναι οι καρέκλες γύρω από την τραπεζαρία είναι στη θέση τους και η τοστιέρα όρθια στη δική της.

 

Θες να βάλω τις φωνές; Στράβσέ μου τα κάδρα!!!
Θες να βάλω τις φωνές; Στράβσέ μου τα κάδρα!!!

Βρε, μπας; Κάτσε να το ψάξω.

“Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μία αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους ψυχαναγκασμούς και καταναγκασμούς, αρκετά σοβαρούς ώστε να δημιουργούν ενόχληση και να εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου”, γράφει στην ηλεκτρονική σελίδα του ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης  (http://www.psychologos-papadakis.gr). “Με τον όρο <ψυχαναγκασμός> εννοούνται όλες εκείνες οι επίμονες και ανεπιθύμητες σκέψεις, παρορμήσεις, ιδέες και εικόνες που μπορεί να βιώνει κάποιος με μεγάλο άγχος και δυσφορία χωρίς να μπορεί να τις ελέγξει και αισθάνεται ότι το καθοδηγούν να κάνει κάτι.

Οι πιο συχνοί ψυχαναγκασμοί είναι οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις μόλυνσης (π.χ. με μικρόβια ή βρωμιά), αμφιβολίας (π.χ. αν κλείδωσε την πόρτα), τακτοποίησης (π.χ. με αντικείμενα του χώρου), βίας (π.χ. ιδέες θανάτου ή ατυχημάτων) και σεξουαλικότητας (π.χ. πορνογραφικές φαντασιώσεις).

Οι συχνότεροι καταναγκασμοί είναι τελετουργίες που αφορούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) και νοητικές πράξεις (π.χ. μέτρημα, προσευχή, επανάληψη λέξεων).

Το άτομο νιώθει πως αν δεν κάνει μία τελετουργία τότε κάτι κακό (αόριστα ή και συγκεκριμένα) θα συμβεί σε εκείνο ή στους ανθρώπους του. Συχνά επιστρέφει σπίτι να ελέγξει ξανά και ξανά αν κλείδωσε ή αν είναι κλειστός ο θερμοσίφωνας και μπορεί να διατηρεί πολλά άχρηστα αντικείμενα που αδυνατεί να πετάξει. Επίσης, μετρά κατά την πραγματοποίηση των καταναγκασμών, δημιουργώντας αυστηρά όρια και κανόνες, που αν ξεφύγει του προκαλείται ιδιαίτερα έντονο άγχος και επαναλαμβάνει την τελετουργία από την αρχή”.

Χμ, εντάξει. Καλά πάμε. Ακόμη.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

Υ.Γ. Το έσωσα το κείμενο;

Υ.Γ. 2 Αν πάντως κάποια στιγμή στη ζωή σου νιώσεις ότι οι ψυχαναγκασμοί ή οι καταναγκασμοί σε ταλαιπωρούν, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Η ζωή είναι μικρή για να μην την απολαμβάνουμε.

 

17 σκέψεις σχετικά με το “Πειράζει πολύ που είμαι τελειομανής;;; (Ή ψυχαναγκαστική, εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπεις, τη δική μου ή των άλλων)

 1. Σιγά που είμαι ψυχαναγκαστική που θέλω τα βιβλία να μπαίνουν στα ράφια ανάλογα με το ύψος τους, που θέλω τα παιχνίδια των παιδιών στα κουτάκια τους, που τρελαίνομαι με τα μικρά χιλιάδες μικρά κομματάκια, που θέλω τα ντουλάπια της κουζίνας να είναι σε τάξη, που τρελαίνομαι όταν τραβάνε τις πετσέτες από το ράφι και που απαιτώ να μην πατάνε την οδοντόκρεμα στη μέση….

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Διαβάζω και κλαίω από τα γέλια…Νόμιζα ότι το έχω γράψει εγώ!!!Μόνο που είμαι πολύ «προχώ»… βάζω στο ψυγείο όλες τις μπύρες μαζί, όλες τις coca-cola μαζί (ξέρεις για να ανοίγω το ψυγείο και να βλέπω μια χρωματική ομοιομορφία), τα πουκάμισα ανά χρώμα στις ντουλάπες (και φυσικά σε ίδιες κρεμάστρες), τα τζιν μαζί και πολλά πολλά άλλα….. Μάλλον για «μέσα» με βλέπω……!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. Πόσο ευτυχισμένη με κάνεις. Το δικο μου κόλλημα δεν είναι τόσο το ψυγείο όσο τα ντουλάπια, στοιχισμένα όλα κατά ύψος και πλάτος! Ο άντρας μου, δε, το έχει αυτό με το φαρμακείο. Μου αλλάζει συνεχώς θέση στα φάρμακα φέρνοντας μπροστά κάτι εντελώς άσχετα και εγώ ψάχνω με τις ώρες το παιδικό depon μέσα στη μαύρη νύχτα. Αλλά τον κατανοώ και τον συγχωρώ.
   Είμαστε πολλοί για μέσα – θα γίνει τρελή παρέα!!!

   Μου αρέσει!

   1. Καλέ για τα ντουλάπια ούτε λόγος…είναι αυτονόητα αυτά…Ευτυχώς και η κόρη μου _τρελοπαρθενάκι_ είναι το ίδιο..και αν και 2,5 χρονών με το που θα μπει σπίτι θα βγάλει τα παπούτσια της, θα πάει να τα βάλει στο κουτί τους_στην ίδια θέση πάντα_και θα μαλώσει και τον μπαμπά μας που είναι «τσαπατσούλης»!! Να φανταστείς ότι τσακωνόμαστε ποια θα βάλει σκούπα και ποια θα πρωτοπάρει την σφουγγαρίστρα!!!

    Μου αρέσει!

   2. Αυτά είναι. Τα «κακά» νέα είναι πως και η κόρη μου ήταν έτσι μικρή, τώρα στα 15 της έχει ένα γραφείο γεμάτο με ρούχα!!! και εγώ δίνω κάθε μέρα εσωτερική πάλη για να κρατηθώ και να μην πάω να τα μαζέψω – γιατί θέλω να (ξανα)μάθει την τάξη!

    Μου αρέσει!

 3. Μπούρδες (sorry!) λέει ο monsieur (ειδικός) Παπαδάκης… δεν είναι κανείς ψυχοτέτοιος, αν θέλει σχετική τάξη, πχ καθαρό νεροχύτη, ριχτάρι μαζεμένο, ίσια κάδρα κλπ, για μένα η τάξη, είναι θέμα αισθητικής… όλα αυτά που αναφέρει ο αποτέτοιος δεν ΜΑΣ αφορούν…
  Δεν θεωρώ τον εαυτό μου, καλή νοικοκυρά, απλά φροντίζω άνδρα, παιδιά, σπίτι, κτήμα 7 στρεμμάτων… με ΑΓΑΠΗ και χαλαρά!
  Τώρα μια ερώτηση, μήπως είσαι Αιγόκερος, γιατί έχω ακριβώς τα ίδια «κολλήματα» και η ίδια χαχαχα! 😛

  ΑΦιλάκιαααααααααααααααααα χαλαράααααααααααααααα! 🙂

  Μου αρέσει!

  1. Λέων είμαι αλλά έχω ωροσκόπο Παρθένο. Φαίνεται;;;
   Α, έχω μια πολύ καλή φίλη Αιγόκερο και ναι, ταιριάζουμε σε αυτά.

   Στο θέμα μας τώρα, ναι, με αγάπη και χαλαρά και όμορφα φροντίζουμε τη «φωλιά» και την οικογένειά μας. Κι αν μας πιάνει καμιά λόξα ή καμιά ψιλο-χοντρο-νευρωσούλα, τι ψυχή έχει; Καλή καρδιά!

   Φιλιά

   Μου αρέσει!

 4. Νομίζω ότι όλες οι γυναίκες τα έχουμε αυτα. Μακάρι λοιπόν να είμασταν αντρες, θα ανησυχούσ;με μόνο αν θέλουν αλλαγη τα λάστιχα του αυτοκινήτου η αν ο κινητήρας δεν βγάζει πολλα άλογα… 🙂 🙂

  Πολυ ωραία ανάρτηση πάντως Ελένη μου!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Όχι ότι δεν τους αγαπάω τους άντρες, αλλά έχεις πολύ δίκιο. Η ζωή τους στην καθημερινότητα είναι πολύ πιο απλή από τη δική μας.
   Καλημέρα 🙂

   Μου αρέσει!

  1. Εμμμ, ναι, χμμμ. Με λένε Ελένη και είμαι καλά!
   (Κλαίρη μου, θα δεις που τελικά όλες είμαστε λίγο πειραγμένες, αλλά στο βαθμό που γίνεται φυσιολογικό – είναι όμως ανακούφιση να διαπιστώνεις πως δεν είσαι η μόνη, έτσι;;;;)

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.