Ένα ποτήρι κρασί – ή κρασιού εγκώμιον


Μικρή έπινες μπύρα, πιο μεγάλη έπινες βότκα ή ούζο με πορτοκάλι (μπλιαχ!), ή ουίσκι κόλα, ή σφηνάκια ή δεν ξέρω γω τι. Ε, τώρα στα fortysomething έχεις εκτιμήσει ένα ποτήρι καλό κρασί. Και έχεις απόλυτο δίκιο.

Κάποτε ήταν αυτό...
Κάποτε ήταν αυτό…

Κι επειδή συμπάσχω και συναινώ, σου μεταφέρω μερικές πολύ χρήσιμες αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τους γευστικούς συνδυασμούς του κρασιού που βρήκα στον ιστότοπο http://www.glinavos.gr/, από το κτήμα Γκλίναβος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. (Μη νομίζεις ότι έχω καμία εμπορική σχέση μαζί τους, αλλά έχουν ένα ωραίο site και σαν λάτρις του κρασιού, το ανακάλυψα και μου άρεσε!)

Τώρα ξέρεις να διαλέγεις το κρασί σου.
Τώρα ξέρεις να διαλέγεις το κρασί σου.

 

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τις Αποκριές, την Καθαρή Δευτέρα, τη νηστεία, το Πάσχα και ούτω καθεξής, πιες ένα ποτήρι κρασί, ένα ποτήρι καλό κρασί, στην υγεία σου στο τέλος της ημέρας.

Ακόμη και μέσα στη μπανιέρα σου - χλιδή! photo:www.mentalhealthy.co.uk
Ακόμη και μέσα στη μπανιέρα σου – χλιδή!
photo:www.mentalhealthy.co.uk

Όταν μικροί μεγάλοι θα έχουν κοιμηθεί/ησυχάσει, όταν στο σπίτι θα είσαι μόνη σου, πριν από μία σημαντική για σένα βραδιά έξω… απόλαυσε ένα ποτήρι κρασί σαν μια δική σου στιγμή, μια δική σου ιεροτελεστία.

Σε φιλώ,

Ελένη

 

Από το Κτήμα Γκλίναβος:

Ο μαγευτικός κόσμος της γαστρονομίας και του κρασιού μπορεί να αποδειχθεί εξίσου συναρπαστικός, με αυτόν των τεχνών ή της μύησης σε νέες εμπειρίες. Σήμερα ούτε τρώμε, ούτε πίνουμε όπως παλαιότερα. Δεν καταναλώνουμε απλά, αλλά γευόμαστε, απολαμβάνουμε και αισθανόμαστε. Επιδιώκουμε τις γευστικές αρμονίες, που για να τις πετύχουμε αρκεί να γνωρίζουμε ορισμένα από τα βασικά μυστικά του συνδυασμού κρασιού-φαγητού. Ήταν το 1950, όταν ο Γάλλος Curnonski δημοσίευσε τους πρώτους σχετικούς “κανόνες”, στο έργο του “Bons plats et bons vins”.

photo:www.lesbonsplansdavignon.com
photo:www.lesbonsplansdavignon.com

Από τότε μέχρι σήμερα οι “κανόνες” αυτοί έχουν εμπλουτιστεί και κυρίως έχουν εντοπιστεί οι εξαιρέσεις τους, που τους επιβεβαιώνουν ή τους κάνουν λιγότερο δεσμευτικούς. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί “κανόνες” σχετικά με το συνδυασμό κρασιού-φαγητού, που έχουν προκύψει εμπειροτεχνικά μέσω μακράς παρατήρησης, πειραματισμών, αλλά και επιστημονικής συμβολής. Αυτούς χρησιμοποιούν ως οδηγό, κατά κύριο λόγο, οι ειδικοί του κρασιού και τους πιο βασικούς, καλό είναι να τους έχουμε όλοι υπόψη μας.

Σίγουρα δεν είναι εφικτό να καταγραφεί κάθε πιθανός ή απίθανος συνδυασμός κρασιού και φαγητού, έτσι ώστε κάθε φορά να μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτούς. Αλλά και να ήταν, θα χάνονταν η μαγεία της προσωπικής αναζήτησης και του πειραματισμού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί και απλοί “κανόνες” που θα σας βοηθήσουν να κάνετε επιτυχημένους συνδυασμούς, αλλά και να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

 

Ο κανόνας της αρμονίας, όσον αφορά στα επικρατέστερα χαρακτηριστικά κρασιού και φαγητού, είναι βασικός και η ασφαλέστερη επιλογή. Υπάρχει, όμως και ο κανόνας της συμπληρωματικότητας, που δεν αποκλείει τον παράγοντα της αντίθεσης. Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με αυτόν:

  • Τα κρασιά με υψηλή οξύτητα χρειάζονται φαγητά όξινα (π.χ. λεμονάτα), λιπαρά (π.χ. σολομό) ή και αλμυρά (π.χ. θαλασσινά).

Wine-Food-Pairing-Reif4

  • Τα κρασιά με ταννίνες και σχετική οξύτητα αναδεικνύονται περισσότερο όταν συνδυαστούν με φαγητά τηγανιτά ή λιπαρά (πχ. κρέατα ή τυριά).
  • Τα πολύ πικάντικα (καυτερά) εδέσματα ταιριάζουν καλύτερα με κρασιά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Εκτός από τους παραπάνω βασικούς κανόνες υπάρχουν και κάποιοι επιμέρους συμπληρωματικοί, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμοι, όπως:

  • Προτιμήστε να συνδυάζετε τοπικά εδέσματα με τοπικά κρασιά. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολύ συχνά τα προϊόντα ή οι σπεσιαλιτέ μιας περιοχής συνδυάζονται άψογα με τα κρασιά της.
  • Το συνδυασμό εδεσμάτων και κρασιών επηρεάζει και ο τρόπος μαγειρέματος. Τα σκέτα ψητά κρέατα ή ψάρια απαιτούν διαφορετικό κρασί, από ότι αυτά που έχουν μαγειρευτεί με άλλα υλικά όπως λευκές ή κόκκινες σάλτσες, καρυκεύματα, λαχανικά, φρούτα κ.λ.π.

 

Advertisements

6 thoughts on “Ένα ποτήρι κρασί – ή κρασιού εγκώμιον

  1. Πάντα το κρασι ήταν αγαπημένο μου !!! Ταιριάζει με όλα και αρμόζει σε κάθε περίσταση.. θα φροντίσω να ακολουθήσω τη συμβουλή σου Ελένη και θα απολαμβάνω ένα ποτήρι με την ησυχία μου όταν έχω την ευκαιρία!!! Φιλάκια πολλά!!!

    Μου αρέσει!

  2. Όπως το είπες-έγραψες… Μικρή… Γιατί τώρα μεγάλη στη δεύτερη γουλιά είμαι off! Κανείς δε λέει όμως όχι σε ένα ποτήρι καλό κρασί! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Είναι πολυ ωραίο κρασι!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s