Πίνω πολύ νερό. Τότε γιατί είμαι αφυδατωμένη;


toomuchwaterΜπορεί η ερώτηση να σου φαίνεται άτοπη ή αφελής. Είναι όμως κάτι που έμαθα μόλις: δεν αρκεί να πίνεις νερό για να είσαι ενυδατωμένη, πρέπει να το πίνεις και με το σωστό ρυθμό γιατί αλλιώς πάει στράφι – ή μάλλον, πάει στην αποχέτευση.

Ο σωστά ενυδατωμένος οργανισμός λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, όλα τα συστήματα, οι μύες και ο εγκέφαλος. Όταν αρχίζει η αφυδάτωση –αν διψάσεις το έχεις χάσει το παιχνίδι, έχεις ήδη αφυδατωθεί- αρχίζουν διάφορα συστήματα να μπλοκάρουν. Κάτι άλλο που δεν ήξερα και δεν ξέρω αν το ξέρεις εσύ, για να στο πω χρησιμοποιώντας την πλούσια ελληνική μας γλώσσα (!), είναι πως μπορεί να είσαι αφυδατωμένη και να έχεις ταυτόχρονα και κατακράτηση. Και να έχεις υπόψη σου πως η κατακράτηση δεν είναι μόνο κακή για την εμφάνισή σου, αλλά εμποδίζει την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων σε διάφορα όργανα ή συστήματα. Άρα πάλι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη λειτουργία του οργανισμού.

Και πάμε στο δια ταύτα: πώς να πίνεις σωστά νερό. Θα στο κάνω εικόνα. Σκέψου ότι έχεις μία γλάστρα και τις ρίχνεις δύο λίτρα νερό κάθε τρεις μέρες. Συνολικά μέσα στην εβδομάδα, το φυτό σου θα παίρνει αρκετό νερό. Αλλά δεν θα είναι υγιές. Ξέρεις γιατί; Επειδή το πολύ και μαζεμένο νερό δεν μπορεί να το συγκρατήσει ούτε το χώμα ούτε το ίδιο το φυτό, και το νερό θα καταλήξει στο πιατάκι της γλάστρας και στη βεράντα σου.

Όπως τα φυτά θέλουν σταθερό πότισμα, το ίδιο θέλει και ο οργανισμός μας.
Όπως τα φυτά θέλουν σταθερό πότισμα, το ίδιο θέλει και ο οργανισμός μας.

Αυτό που θέλω να πως είναι πως πρέπει να πίνεις περίπου 1,5-2 λίτρα νερό, ισομερώς κατανεμημένα μέσα στη μέρα και όχι να έχεις πιει όλη την ποσότητα μέχρι το μεσημέρι (εγώ).

Δοκίμασέ το για ένα διάστημα και θα δεις ότι θα νιώθεις καλύτερα, με περισσότερη ενέργεια και πιο καθαρό μυαλό, θα πρήζονται λιγότερο τα πόδια και τα χέρια σου και ενώ θα πίνεις την ίδια ποσότητα νερού θα πηγαίνεις λιγότερες φορές στην τουαλέτα (αυτή είναι η δική μου ταλαιπωρία!).

Σε φιλώ και πίνω νεράκι στην υγειά σου,

Ελένη

Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει σοβαρά να μάθεις αν κάνεις κατακράτηση και αν είναι αφυδατωμένος ο οργανισμός σου, ο τρόπος είναι η ανάλυση της σύστασης του σώματός σου. Εγώ το έκανα και έχω εντυπωσιαστεί με όσα έμαθα – και φυσικά προσπαθώ να κάνω τις ανάλογες αλλαγές στη διατροφή και τη ζωή μου.

5 σκέψεις σχετικά με το “Πίνω πολύ νερό. Τότε γιατί είμαι αφυδατωμένη;

  1. Θυμάμαι που όταν ήμουν έγκυος στην πρώτη μου κόρη, έπινα 5 λίτρα την ημέρα 🙂 10 ποτήρια των 500ml, αυτά τα τεράστια του ΙΚΕΑ.
    Το ιδανικό είναι 2 λίτρα όπως λες, ισομερώς κατανεμημένο. Για να μην ξεχνάω να πίνω, γεμίζω 2 μπουκάλια και βάζω στόχο μέχρι τέλος της ημέρας να τα έχω πιει.
    Καλημέρα Ελένη και καλό φθινόπωρο (δεν είπαμε) 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Πραγματικά δεν το ήξερα και εγώ κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα, πίνω όλο το νερό στο διάστημα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, δηλαδή όσο είμαι στη δουλειά, μετά την άλλη μέρα πάλι.. τώρα που το ανέφερα, ας πιω λιγάκι..Στην υγειά μας!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.