Αχ, αυτές οι σχέσεις! Γιατί μας δυσκολεύουν και πώς μπορείς (και αξίζει) να αντιστρέψεις το κλίμα;


Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στη ζωή – κυρίως οι στενές προσωπικές σχέσεις, οι ερωτικές καλέ! Και το ξέρεις και το ξέρω και οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι.

photo:imgfave.com
photo:imgfave.com

Και επειδή είτε είσαι σε μια υγιή και καλή σχέση και νιώθεις ευτυχισμένη μέχρι τον ουρανό είτε δυσκολεύεσαι και παλεύεις να βρεις τον άλλο σου μισό, δεν κάνει κακό μια κουβέντα με ανθρώπους που το έχουν ψάξει λίγο περισσότερο το θέμα είναι πάντα χρήσιμες. Στην προκειμένη περίπτωση ο άνθρωπος που το έχει ψάξει λίγο περισσότερο είναι η Χαρίκλεια Μανουσάκη, Επιστημονική Συνεργάτης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας (manousaki.c@gmail.com) και σου μεταφέρω πάνω κάτω τις σκέψεις που προέκυψαν διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό της άρθρο.

Τα καλά νέα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να αντιστρέψεις το αρνητικό κλίμα σε μια σχέση που σε ενδιαφέρει.

Πού να αφήσω τις βαλίτσες;

Ο βασικότερος λόγος που κάνει τις σχέσεις δύσκολες είναι ότι ο καθένας μπαίνει σε μια σχέση έχοντας πίσω του συναισθηματικές αποσκευές και μπροστά του προσδοκίες.

Γοητευτικούλης, δε λέω, αλλά τι να την κάνω εγώ τη βαλίτσα σου; photo:www.goinginstyle.mob
Γοητευτικούλης, δε λέω, αλλά τι να την κάνω εγώ τη βαλίτσα σου;
photo:www.goinginstyle.mob

Ξεκινώντας μια σχέση θέλουμε να ζήσουμε μία συναισθηματική εμπειρία που θα ξεκινήσει με την ερωτική έλξη και σιγά σιγά θα γίνει για μας στήριξη, στοργή και παρηγοριά. Μια ερωτική σχέση όπου θα νιώθουμε ασφάλεια, θα μπορούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας (και να ικανοποιηθούν, έστω σε ένα βαθμό!) και με δυο λόγια να καταλήξουμε σε ένα «εμείς».

Τα συστατικά για να φτάσουμε στο «εμείς», είναι λίγο πολύ γνωστά: καλή επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση είναι τα βασικά.

Μήπως να πάρω τη βαλίτσα μου και να φύγω;

Άντε και τον βρήκες, άντε και προσπάθησες για αυτό το «εμείς». Γιατί δεν σου βγήκε; Κατ’ αρχήν, οι παράγοντες που οδηγούν στον κλονισμό του οικοδομήματος της σχέσης είναι η έλλειψη των βασικών συστατικών για το «εμείς» που είπαμε παραπάνω. Η έλλειψη ή η δυσκολία στην επικοινωνία και η συναισθηματική απομάκρυνση – οι ανάγκες σου δεν ικανοποιούνται, αρχίζουν οι ευθύνες (εσύ φταις, όχι εσύ φταις) και με τα πολλά ο ένας αρχίζει να εστιάζει στα αρνητικά του άλλου. Και εσύ παίρνεις τη βαλίτσα (και το καπελάκι σου) και φεύγεις και αφήνεις τον Αντωνάκη για την επόμενη τυχερή.

 

Άσε τη βαλίτσα (και το καπελάκι) κάτω

Αν φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας, το καπελάκι μπορεί να μείνει στον καλόγηρο!
Αν φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας, το καπελάκι μπορεί να μείνει στον καλόγηρο!

Προσπάθησε να εντοπίσεις πού βρίσκεται το πρόβλημα στη σχέση σου και να αντιστρέψεις την αρνητική συμπεριφορά: κάνε εσύ το πρώτο βήμα δείχνοντας κατανόηση και ενδιαφέρον για τον σύντροφό σου και όσα τον απασχολούν. (Μην του πιάσεις όμως την κουβέντα «θέλω να μιλήσουμε για τη σχέση μας» γιατί το έχασες το παιχνίδι – έχει ήδη κλείσει τα αφτιά του.) Προσπάθησε να εξασκήσεις τη διαπραγματευτική σου ικανότητα και τέλος εστίασε στα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου, αυτά για τα οποία τον επέλεξες αρχικά. Όλα αυτά βέβαια εφόσον νιώθεις ότι η σχέση –και ο σύντροφός σου- αξίζουν την προσπάθεια. Μια καλή ένδειξη, είναι η θετική ανταπόκριση του συντρόφου σου στις αλλαγές στη δική σου συμπεριφορά. Αν απαντά με περισσότερη διαλλακτικότητα και ευαισθησία στη δική σου διαλλακτική διάθεση, τότε το πράγμα πάει καλά!

 

Αγάπησε εσύ πρώτη τον εαυτό σου

Χρειάζεται μερικές φορές να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε προκειμένου να δημιουργούμε πιο βιώσιμες σχέσεις. Να σου το πω με ένα απλό παράδειγμα, αν μπλέκεις συχνά σε κακές και τοξικές σχέσεις, μήπως σου λείπει η αυτοεκτίμηση και επιλέγεις ανθρώπους που ξέρεις ότι θα σε πληγώσουν;

photo:fractalenlightenment.com
photo:fractalenlightenment.com

 

Κάνε μότο της ζωή σου τη σκέψη ότι αν εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορεί να σε αγαπήσει κανείς και άλλαξε όσα σε ενοχλούν σε μια σχέση ή πάλεψε συνειδητά για μια σχέση που θεωρείς πως της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ποιος είπε ότι η ζωή και οι σχέσεις είναι εύκολο πράγμα;

 

Σε φιλώ,

Ελένη

4 σκέψεις σχετικά με το “Αχ, αυτές οι σχέσεις! Γιατί μας δυσκολεύουν και πώς μπορείς (και αξίζει) να αντιστρέψεις το κλίμα;

  1. Ελένη το άρθρο ήρθε στην ώρα του για να το προωθήσω σε μια φίλη που πραγματικα πρέπει να το διαβάσει!! Φιλάκια πολλα!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.