Μη μου ανεβάζεις την πίεση ή όλα του γάμου δύσκολα


Αν γελούσες κάποτε με τα βιβλία τύπου “Γυναίκες από την Αφροδίτη, άντρες από τον Άρη”, μεγαλώνοντας κατάλαβες ότι ακόμη και οι μύθοι έχουν τελικά μια βάση. Ναι, είμαστε διαφορετικοί. Και σε κάποιες περιπτώσεις και με τη βούλα. Και θα σου εξηγήσω. Σε μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Health Psychology με θέμα την αρτηριακή πίεση, εξετάστηκαν παντρεμένοι άντρες και γυναίκες (όχι μεταξύ τους) με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης και καταγράφηκε η μέτρηση της πίεσής τους στη διάρκεια ενός καυγά.

Αν έχετε ασπρίσει μαζί σαν ζευγάρι, τότε ξέρετε το σωστό τρόπο να μαλώνετε! photo:jaxchristiancounseling.com
Αν έχετε ασπρίσει μαζί σαν ζευγάρι, τότε ξέρετε το σωστό τρόπο να μαλώνετε!
photo:jaxchristiancounseling.com

Φαντάζεσαι το αποτέλεσμα; Αυτό το “μου ανεβάζεις την πίεση στο κεφάλι” που ακούς καμιά φορά, ισχύει! Ωστόσο, και εδώ φτάνουμε στο ζουμί, το έναυσμα για την αύξηση της πίεσης ήταν διαφορετικό για τους άντρες και διαφορετικό για τις γυναίκες (Σώπα, χρειαζόταν επιστήμονες για να το πουν αυτό, γιατί δεν ρωτούσαν τους γείτονές τους;) Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν πως στις γυναίκες, όσο μεγαλύτερη ήταν η έλλειψη της φιλικότητας ή όταν υπήρχε εχθρότητα στη συζήτηση, τόσο περισσότερο ανέβαινε η αρτηριακή τους πίεση. Για τους άντρες, το έναυσμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Η αρτηριακή πίεση στους άντρες άλλαζε σύμφωνα με το ρυθμό της ομιλίας τους. Αυτό θεωρείται από τους ειδικούς μία από τις ενδείξεις για τις διαφορές στην επικοινωνία ανάλογα με το φύλο. Και για να ευθυμήσουμε λίγο, γιατί πολύ επιστημονική έρευνα έπεσε, σου μεταφέρω μια επιστημονική (άντε πάλι) απάντηση για τις συνήθειες που κάνουν έναν γάμο να επιτύχει:

  • Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια προσπαθούν να μην πέφτουν για ύπνο θυμωμένα. Προσπαθούν να επιλύσουν το όποιο θέμα πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Αυτό δεν κάνει καλό μόνο στη σχέση αλλά και στην υγεία σου, αφού όταν πέφτεις για ύπνο με καταπιεσμένο θυμό και σκέψεις μέσα σου μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή σου πίεση και να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σου.
photo:www.huffingtonpost.com
photo:www.huffingtonpost.com
  • Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν τι είναι αυτό που “φουντώνει” το ταίρι τους. Γνωρίζουν τι είναι αυτό που θα κάνει τον άλλο να εκραγεί. Και μπορεί να έχουν τις διαφωνίες τους, φροντίζουν όμως να διαφωνούν με έναν “τίμιο” τρόπο αποφεύγοντας να εξοργίσουν τον σύντροφό τους. Αυτό οδηγεί συνήθως πιο εύκολα στη συμφωνία και το τέλος του καυγά.

Σε φιλώ, Ελένη Υ.Γ. Θέλεις και επίλογο; Ο γάμος και η συμβίωση είναι δύσκολα και μπορεί να σου ανεβάσουν την πίεση. Επειδή όμως έχουν και μερικές μεγαλειώδεις στιγμές, αξίζει κάθε προσπάθεια για μια ήρεμη και γλυκιά καθημερινότητα. Και το «για πάντα» μπορεί να υπάρχει!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s