Διάγνωση δυσλεξίας – τεστ οφθαλμοκίνησης


 

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία για την οποία έχεις ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά αν έχεις παιδιά ξέρουμε ότι δεν έχει σχέση με την ευφυία και τις διανοητικές λειτουργίες ενός παιδιού, αλλά είναι ένα μάλλον μηχανικό ή νευρολογικό πρόβλημα.

photo:specialedpost.org
photo:specialedpost.org

Το τεστ οφθαλμοκίνησης είναι μια σχετικά καινούργια μέθοδος διάγνωσης που διαβάζοντας και γράφοντας σχετικά σε ένα άρθρο (με αφορμή υλικό από τη Μαρία Κοκκίνου, εκπαιδευτικό και ειδική παιδαγωγό) μού φάνηκε ενδιαφέρουσα και είπα να το μοιραστώ μαζί σου. Κι επειδή και για μένα είναι κάτι καινούργιο σαν υλικό, σου μεταφέρω την πληροφορία όπως την διάβασα στο http://mathdys.blogspot.gr, ένα blog για εκπαιδευτικούς και μαθησιακές δυσκολίες.

“Η διάγνωση και ο βαθμός του προβλήματος της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής επιτυγχάνονται με μοναδική ακρίβεια με το βιολογικό τεστ οφθαλμοκίνησης (γνωστό ως τεστ Παυλίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), το οποίο διαγιγνώσκει αντικειμενικά και με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια τη δυσλεξία, τη διάσπαση προσοχής και την παρορμητικότητα (= ανυπομονησία) και μάλιστα από την προσχολική ηλικία (Jost, 1997; Samaras & Pavlidis, 2004, 2005). Είναι τεστ ταχύτατο, ακριβές, ασφαλές και απλό, αφού το μόνο που κάνει ο εξεταζόμενος είναι σιωπηλά να παρακολουθεί ένα φωτεινό ερεθισμό στην οθόνη του Η/Υ. Η παρουσίαση των ερεθισμών, η καταγραφή και η ανάλυση γίνονται αυτομάτως από το σύστημα που ανέπτυξε ο συγγραφέας. Το τεστ οφθαλμοκίνησης, είναι αναγνωρισμένο με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Καναδάς, κλπ). Ίσως είναι αξιομνημόνευτο ότι η πλήρως αυτοματοποιημένη εφεύρεση του καθηγητή Παυλίδη (οφθαλμοκίνησης) είναι τόσο προηγμένη, ώστε αγοράστηκε από διεθνώς γνωστά πανεπιστήμια, π.χ. Harvard, Boston, Φιλανδίας, Δανίας, Penn State, Columbia, κλπ. Η πρόγνωση είναι ο στόχος. Η δυσλεξία και η διάσπαση προσοχής συνήθως έχουν γενετική αιτία και επομένως υπάρχουν από τη γέννα. Άρα, η πρόγνωση στην προσχολική ηλικία είναι δυνατή μέσω βιολογικών τεστ που δεν βασίζονται στην ανάγνωση και στην ορθογραφία, π.χ. με το αντικειμενικό-βιολογικό μας Τεστ Παυλίδη (οφθαλμοκίνησης), που αποδείχτηκε εξαιρετικά ακριβές τόσο για την αντικειμενική πρόγνωση της δυσλεξίας (Jost, 1997) όσο και της διάσπασης προσοχής (Samaras & Pavlidis, 2004, 2005). Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την διάγνωση ή την αντιμετώπιση-θεραπεία, αλλά το χθες είναι προτιμότερο από το σήμερα και το σήμερα από το αύριο”.

photo:talkingtalk.co.za
photo:talkingtalk.co.za

Τι είναι το τεστ οφθαλμοκίνησης;

Το συγκεκριμένο τεστ δεν έχει σχέση με την ποιότητα της όρασης αλλά αντανακλά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος. Στηρίζεται γενικά στο γεγονός ότι τα νευρολογικά προβλήματα (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένεια) απεικονίζονται στην λανθασμένη οφθαλμοκίνηση και επειδή η δυσλεξία είναι νευρολογικό πρόβλημα αντικατοπτρίζεται και αυτή στη οφθαλμοκίνηση. Το τεστ αυτό είναι ανεξάρτητο από την ευφυΐα, την γλώσσα που μιλάει το παιδί, την αναγνωστική του ικανότητα και οποιουσδήποτε ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί να παρεμβαίνουν ή να συνυπάρχουν αφού το μόνο που κάνει το παιδί κατά την διάρκεια του τεστ είναι το να ακολουθεί με τα μάτια του σιωπηλά διάφορους φωτεινούς ερεθισμούς.

Αν έχεις την παραμικρή υποψία ότι το παιδί σου ή ένα παιδί στο περιβάλλον σου υποφέρει από κάποια μαθησιακή δυσκολία μη διστάσεις να επισκεφθείς έναν ειδικό. Όταν γίνει η διάγνωση και ξεκινήσει η “αποκατάσταση” τα παιδιά αυτά γίνονται πιο συνεργάσιμα, περνάνε καλύτερα στο σχολείο και βελτιώνεται η εικόνα τους μέσα στην τάξη.

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για τη δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες, κάνε μια επίσκεψη στο http://paidisxoleio.blogspot.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s