Πώς κρατάει ο έρωτας για πάντα


Υπάρχουν έρωτες, σχέσεις και γάμοι που κρατάνε τόσο πολλά χρόνια που δικαίως θεωρούνται “για πάντα” (θυμάσαι, αυτό το “για πάντα” έχει έρθει ξανά στην κουβέντα μας). Τι ξέρουν αυτά τα ευτυχισμένα ζευγάρια και δεν μας το λένε;

 

IMG_4429

 

Η πρώτη σκέψη ήταν να κάνω ανακρίσεις, μετά όμως έπεσα πάνω σε ένα γαλλικό άρθρο με το ίδιο θέμα και μου άρεσαν αυτά που διάβασα οπότε σου τα μεταφέρω.

 

Για να κρατήσει ο έρωτας για πάντα

Να συμμετέχει με ενθουσιασμό ο ένας στην επιτυχία του άλλου

Πήρε προαγωγή ο αγαπημένος σου; Νιώθεις χαρούμενη και του το δείχνεις. Βρήκες κάτι που αναζητούσες καιρό για να συμπληρώσεις μια συλλογή σου; Ο σύντροφος της ζωής σου είναι περήφανος για σένα.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα γιατρό και σεξοθεραπεύτρια Dr Catherine Solano η συμμετοχή του ενός στον ενθουσιασμό του άλλου είναι ένας δείκτης υγείας του ζευγαριού. Είναι η αφορμή για μικρές κινήσεις που τρέφουν τη σχέση και αυξάνουν τις πιθανότητες να διαρκέσει. Αν αντίθετα, μένεις αδιάφορη στην επιτυχία του ανθρώπου με τον οποίο μοιράζεσαι τη ζωή σου, αν εκείνος ζηλεύει τις δικές σου επιτυχίες, πιθανότατα αυτό σημαίνει πως δεν είστε δεμένοι ως ζευγάρι. Στη Γαλλία, για το συγκεκριμένο θέμα, έγινε μια μελέτη. Οι ειδικοί βιντεοσκόπησαν ζευγάρια να μιλούν ο καθένας ξεχωριστά για την επιτυχία του/της συντρόφου και παρατήρησαν τη γλώσσα του σώματος. Τα ζευγάρια που λεκτικά και σωματικά δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή έδειχναν απαξίωση για τις επιτυχίες του/της συντρόφου τους είχαν χωρίσει μέσα στους επόμενους μήνες μετά την έρευνα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα, αν όμως το σκεφτείς είναι μια καλή ένδειξη για τη σχέση σου.

 

Τρελή αμερικανιά - αλλά γουστάρω! photo:romancetravelexpert.wordpress.com
Τρελή αμερικανιά – αλλά γουστάρω!
photo:romancetravelexpert.wordpress.com

Να αποδέχεται ο ένας το όνειρο του άλλου

Ένα άλλο σημείο που τονίζει ο John Gottman, συγγραφέας του βιβλίου Why Marriages Succeed or Fail: And How You Can Make Yours Last, είναι πως το μυστικό των σχέσεων με διάρκεια είναι να αποδέχεται ο ένας τα όνειρα του άλλου. Ποιο είναι το μεγάλο όνειρό σου; Να ταξιδέψεις στον κόσμο, να γράψεις ένα βιβλίο, να ανοίξεις ένα ταβερνάκι στη Φολέγανδρο (βάλε εδώ ό,τι θέλεις – όνειρα είναι, δεν μπαίνει λογοκρισία) πώς το αντιμετωπίζει ο σύντροφός σου. Αν σε ενθαρρύνει να προσπαθήσεις και να μην εγκαταλείψεις το όνειρό σου επειδή αυτή τη στιγμή δείχνει ανέφικτο –έστω κι αν κατά βάθος ξέρεις ότι πιθανότατα θα παραμείνει απλά ένα όνειρο- τότε είναι πολλές οι πιθανότητες να κρατήσει για πάντα η σχέση σας. Γιατί αυτή η συμπεριφορά (και εννοείται η αντίστοιχη από τη δική σου μεριά) δείχνει σεβασμό, εκτίμηση και αποδοχή, τα οποία είναι πολύ βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης και μακροχρόνιας σχέσης.

 

Και μερικές ακόμη δικές μου σκέψεις για το πώς διαρκούν μερικές σχέσεις για πάντα

photo:geniusquotes.net
photo:geniusquotes.net
  • Δεν θεωρείς τον άλλο δεδομένο ούτε επιτρέπεις να σε θεωρεί εκείνος έτσι. Προσέχεις τον εαυτό σου κάθε στιγμή της ημέρας –σε λογικό βαθμό, έτσι;- και δεν είναι κακό να διατηρείς τα ενδιαφέροντα και πτυχές της προσωπικής σου ζωής που δεν τον συμπεριλαμβάνουν.
  • Μην ζεις όμως μόνο μέσα στη σχέση σου. Έχεις και δική σου ζωή, χόμπι, φίλους, οικογένεια, επιθυμίες, όνειρα. Αν δεν εγκλωβιστείς μέσα στη ζωή (μόνο) στη σχέση, θα συνεχίσεις να εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος, θα είσαι ζωντανή και ενδιαφέρουσα, θα είσαι καλύτερη συζητήτρια και ακροάτρια, θα είσαι πιο πλήρης. Και πιο ελκυστική, εννοείται (και εδώ κάπου κουμπώνει το να μην σε θεωρεί ο σύντροφός σου δεδομένη).
  • Δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Πες του λοιπόν σε μια όμορφη στιγμή ότι τον θαυμάζεις, ότι νιώθεις περήφανη γι’ αυτόν, ότι τον εκτιμάς, ότι τον αγαπάς, ότι δεν μπορείς να θυμηθείς τη ζωή σου πριν από αυτόν (όχι όλα μαζί!). Η αγάπη τρέφεται από την αγάπη – όχι όμως από την εξάρτηση, και σε αυτό δώσε πολλή σημασία.
  • Και τέλος, να θυμάσαι πως τίποτε δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιθανώς δείχνει στους τρίτους. Κάθε σχέση θέλει καθημερινή προσπάθεια, κατανόηση, υποχωρήσεις, ελιγμούς και ευελιξία. Είναι ένας σχεδόν καθημερινός αγώνας, όμως η ανταμοιβή είναι τόσο μεγάλη και σπουδαία που σίγουρα αξίζει τον κόπο!

 

Σε φιλώ,

Ελένη

5 σκέψεις σχετικά με το “Πώς κρατάει ο έρωτας για πάντα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.