Απόλαυσε χωρίς ενοχές -και χωρίς υπερβολές- τις γεύσεις των γιορτών


Δε χρειάζεται να συνδέουμε τις γιορτές με την υπερφαγία και τη δυσπεψία. Η μία βασική εβδομάδα των γιορτών, με τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, θα πρέπει να είναι ημέρες χαράς, ηρεμίας και ευχαρίστησης.

Από τις γιορτές κράτα τη χαρά, όχι τις ενοχές! photo:www.mirror.co.uk
Από τις γιορτές κράτα τη χαρά, όχι τις ενοχές!
photo:www.mirror.co.uk

Και επειδή το τελευταίο που πρέπει να σε ανησυχεί είναι το φαγητό που θα φας ή δε θα φας και τι νούμερο θα δεις στη ζυγαριά την καινούργια χρονιά, η Εύα Καφετζή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc μας δίνει μερικές συμβουλές και ιδέες σχετικά με τη διατροφική μας συμπεριφορά τις μέρες των γιορτών.

  • Δεν πρέπει να μένεις νηστική όλη μέρα, με σκοπό να φας μια και καλή στο γιορτινό τραπέζι που είσαι προσκαλεσμένη. Κόψε την όρεξή σου με ένα μικρό σνακ λίγο νωρίτερα από το φαγητό, το οποίο θα είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα λίπους και θερμίδων. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. 1 φέτα ψωμί και 1 φέτα τυρί ή 1 σαλάτα με διάφορα λαχανικά ή ακόμη και 1-2 φρούτα.
Δώσε έμφαση στη γιορταστική ατμόσφαιρα και όχι απαραίτητα στο φαγητό!
Δώσε έμφαση στη γιορταστική ατμόσφαιρα και όχι απαραίτητα στο φαγητό!
  • Στο τραπέζι γέμισε το πιάτο σου με ό,τι θέλεις να φας. Ιδανικά σέρβιρε μια μερίδα περίπου 150 γρ κρέας (γαλοπούλα, καθαρό χοιρινό κρέας, κοτόπουλο) χωρίς την πέτσα στην οποία βρίσκεται το περισσότερο λίπος και ένα πιάτο με σαλάτα. Όσο μπορείς μην το παρακάνεις με τα ορεκτικά, που συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

 

  • Απόλαυσε τα νόστιμα και θρεπτικά χειμωνιάτικα κάστανα βραστά ή ψητά αντί για σνακ. Τα κάστανα τονώνουν το νευρικό σύστημα, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς επίσης ρυθμίζουν την χοληστερόλη διότι περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά.
Τα ψητά κάστανα είναι και ένα πολύ θρεπτικό σνακ που σε χορταίνει χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. photo:www.tovoion.com
Τα ψητά κάστανα είναι και ένα πολύ θρεπτικό σνακ που σε χορταίνει χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. photo:www.tovoion.com
  • Σήκω από το τραπέζι λίγο πριν χορτάσεις έτσι, ώστε να υπάρχει «χώρος» και για ένα μικρό γλυκό.

 

  • Φάε με την ησυχία σου για να απολαύσεις περισσότερο τη γεύση και τα αρώματα των γιορτινών εδεσμάτων.

 

  • Μη γεμίσεις δεύτερη φορά το πιάτο σου αν δεν το σκεφτείς πρώτα: πεινάς πραγματικά ή μπαίνεις στον πειρασμό από όλα τα φαγητά που βλέπεις στο τραπέζι;

 

  • Εάν μια μέρα ξεφύγεις στο φαγητό ή στα γλυκά μη μπεις στην λογική «ούτως ή άλλως ξέφυγα, ας το απολαύσω τουλάχιστον». Καλό είναι την επόμενη μέρα να επιστρέψεις στις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες.

 

  • 3-4 γλυκά τις ημέρες των εορτών επιτρέπονται – και δεν πρόκειται να σου κάνουν κακό. Η υπερκατανάλωση είναι αυτή που θα κάνει τη ζυγαριά σου να πάρει ανοδική πορεία.
Να μια καλή ιδέα για ελαφρύ γλυκό μετά το εορταστικό δείπνο! photo:www.music.net.cy
Να μια καλή ιδέα για ελαφρύ γλυκό μετά το εορταστικό δείπνο!
photo:www.music.net.cy
  • Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί τις ημέρες αυτές έχει την τιμητική το, και όπως λένε και οι γιατροί ένα ποτηράκι κάνει καλό, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. (Όχι, αν πιεις μισό μπουκάλι δεν πολλαπλασιάζεις την θετική του επίδραση.)

 

  • Μην ξεχνάς να πίνεις νερό έτσι ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες και οι άχρηστες ουσίες από το σώμα. Ταυτόχρονα η κατανάλωση άφθονου νερού ενυδατώνει το δέρμα και τους άλλους ιστούς του οργανισμού σου και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ωραία και καλά μου ακούγονται! Αρκεί να μπορέσω και να τα εφαρμόσω!

 

Σε φιλώ γλυκά,

Ελένη

 

 

 

 

 

 

4 σκέψεις σχετικά με το “Απόλαυσε χωρίς ενοχές -και χωρίς υπερβολές- τις γεύσεις των γιορτών

  1. Χρήσιμες και λογικές οι συμβουλές….παρόλα αυτά έχω κι εγώ ένα θέμα στην εφαρμογή τους….Για να δούε τι θα καταφέρω φέτος! χιχι
    Από το πάρτυ του Moommas Daily Life έρχομαι.
    Τα φιλιά μου!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.